Ευχαριστήριο της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης

Ευχαριστήριο

Η Τοπική Κοινότητα Κέλλης, με το παρόν Ευχαριστήριο, επιθυμεί να εκφράσει τις ολόθερμες ευχαριστίες, προς όλους τους συνδιοργανωτές, τους  συμμετέχοντες και τους χορηγούς των επιτυχημένων εκδηλώσεων Μνήμης και Ιστορίας για τα 107 έτη από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό, ειδικότερα, αλλά και την Απελευθέρωση του οικισμού της Κέλλης, ειδικότερα. Θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης έτυχαν και φέτος, οι «Εκδηλώσεις Εκκλησιαστικής και Εθνικής Ιστορίας» που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Κέλλης, το διήμερο από τις 2 έως τις 3 Νοεμβρίου του 2019. Το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκφράστηκε μέσα από την προσέλευση, τα θερμά λόγια, τα συγχαρητήρια και το ενθουσιώδες χειροκρότημα, ήταν η μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση μιας συλλογικής προσπάθειας που συνεχίστηκε και φέτος, με στόχο να αναδειχθούν τα εκκλησιαστικά γεγονότα, η ιστορική αλήθεια, η πολιτιστική κληρονομιά, οι τοπικές ελληνορθόδοξες παραδόσεις, οι πνευματικές, καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ταυτόχρονα με τις φυσικές ομορφιές του συγκεκριμένου τόπου.

Συστατικό στοιχείο της όλης επιτυχημένης διοργάνωσης, αποτέλεσε η συντονισμένη προσπάθεια πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν, εργάστηκαν και συνεισέφεραν σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, αγκάλιασαν με αγάπη, ελπίδα και χαρά το όλο εγχείρημα, προσφέροντας από τον προσωπικό χρόνο, τη γνώση, την εμπειρία και… την ψυχή  τους.

Ωστόσο, η Τοπική Κοινότητα Κέλλης αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσει:

Τον φιλόξενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. κ. Θεόκλητο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό Τοπάλη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τον π. Χρήστο Κεμανετζίδη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κέλλης, για την άρτια οργάνωση και την ενεργό συμμετοχή στο τελετουργικό όλων των Εκκλησιαστικών Εκδηλώσεων.

Τον φιλίστορα Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, τόσο για την άκρως τιμητική του παρουσία του, όσο και για την καθημερινή του συμπαράσταση προς την ιστορική Κοινότητα της Κέλλης.

Να επιδώσουμε πολλάς συγχαρητήριους ευχάς και άπειρη ευγνωμοσύνη, προς τους εκλεκτούς Εισηγητές της ειδικής Εκδήλωσης με θέμα: «Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα, 107 έτη από της Απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η Μάχη της Κέλλης», κ. Ιωάννη Ζούκα, Αντιστράτηγο ε.α., κ. Ευάγγελο Ιωαννίδη, Δικηγόρο, κ. Γεώργιο Μυλωνά, Αξιωματικό Στρατού Ξηράς και κ. Ηλία Μογλενίδη, Υποψήφιο Διδάκτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., για τις σπουδαίες και εμπεριστατωμένες ιστορικές έρευνες που ετοίμασαν και παρουσίασαν στο πολυπληθές ακροατήριο. Ωστόσο, δόθηκε ειδική έμφαση στις Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την Απελευθέρωση του Γένους κατά το 1912-1913, την ιστορική και περίφημη «Μάχη της Κέλλης» και την Απελευθέρωση του οικισμού της Κέλλης κατά το 1912, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κέλλης.

Επιπλέον, ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας, τόσο τον Στρατηγό-Διοικητή του Γ΄ Σ.Σ. κ. Κούτρα, όσο και τον Υποστράτηγο-Υποδιοικητή κ. Σπανό, για την ενεργό συμμετοχή τους στα Στρατιωτικά δρώμενα όλων των διήμερων Εκδηλώσεων του ένδοξου οικισμού της Κέλλης.

Στη συνέχεια, θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς τους Αντιστρατήγους κ. Δημήτριο Μπίκο, κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, και κ. Προκόπιο Καρατζέτζο, τόσο για την ενθάρρυνση και την στήριξή τους προς τις Εκκλησιαστικές, Εθνικές και Ιστορικές Εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Πατρίδας μας, όσο και για την ευγενική παρουσία τους στις διήμερες Εκδηλώσεις της ηρωικής Τοπικής Κοινότητας Κέλλης.

Ιδιαιτέρως δε, εκφράζουμε την ευαρέσκεια προς τον ευμέθοδο και δραστήριο Ταξίαρχο της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού Κοζάνης κ. Παναγιώτη Καρατζά μαζί με όλο το Στρατιωτικό του επιτελείο, διότι υπήρξε ο κύριος διοργανωτής και συντονιστής όλων των Στρατιωτικών Εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Κέλλης. Επιπλέον, εκφράζουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στην πάντοτε άρτια οργανωμένη Στρατιωτική Μπάντα της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού Κοζάνης, για την άρτια οργάνωση, τη σημαντική συνεισφορά της στη διοργάνωση των εκδηλωσεων, αλλά και για την εξέχουσα μουσική της συμμετοχή στις φετινές Εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Κέλλης.

Ξεχωριστή αναφορά και ιδιαίτερες ευχαριστίες εκ μέσης καρδίας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Οπλίτες, και λοιπά στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Επιπλέον, τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι με τον ενεργό τους ρόλο, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα, αναβίωσαν και φέτος την αναπαράστασης της «Μάχης της Κέλλης». Η επιβλητική παρουσία τους συγκίνησε όλους όσους παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην ειδική πολεμική άσκηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με αφορμή την Απελευθέρωση της Κέλλης. Επιπλέον, οφείλουμε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα, ώστε όλες οι διήμερες Εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με την αρμόζουσα τάξη και ασφάλεια.

Ωστόσο, αξίζουν ευχαριστίες κατά πάντα και δια πάντα, προς όλους τους παρελαύνοντες του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Φλωρίνης, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Φλωρίνης και της Λέσχης Εφέδρων Αξιωματικών Φλωρίνης.

Έπειτα, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εκπροσώπους των Πολιτικών και Πολιτειακών Αρχών του Νομού Φλωρίνης, όπως κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Βουλευτή του Νομού Φλωρίνης, κ. Ιωάννη Κιοσέ Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης, κ. Βασίλειο Άμπα, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Τομέα. Επίσης, στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Σωτήρη Βόσδου.

Ευχαριστίες εκφράζουμε, τόσο προς τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη, όσο και στον Δήμαρχο Φλωρίνης κ. Βασίλειο Γιαννάκη μαζί με τους εκλεκτούς Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, διότι πάντοτε βρίσκονται αρωγοί στο σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης. Επιπλέον, να ευχαριστήσουμε την Δημοτική Μπάντα του Δήμου Φλωρίνης, για την ενεργό συμμετοχή της στην μαθητική παρέλαση των Ελευθερίων της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης.

Ωστόσο, ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους υπέροχους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου της Κέλλης για την άψογη παρέλαση. Στη συνέχεια, ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλους τους γονείς, για την παρότρυνση και την συμπαράσταση στο δύσκολο έργο της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης.

Σπεύδουμε με υπερηφάνεια να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τα παιδιά του Συλλόγου ΑΜΕΑ Φλωρίνης που μας έδωσαν ιδιαίτερη χαρά και μας έκαναν να αισθανθούμε υπερήφανοι. Επίπλέον, τους γονείς των παιδιών που τα ωθούν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτές τους, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να έχουν μια εξαιρετική παρουσία σε κάθε εκδήλωση.

Άπειρες ευχαριστίες προς τους Συλλόγους, όπως την Εθνική Οργάνωση «Παύλος Μελάς» Φλωρίνης, τον Σύλλογο Θεσσαλών Ν. Φλώρινας, τον Σύλλογο Ιστορίας και Αναπαραγωγής Γιαννιτσών, τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Αριστοτέλης», τον Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Λυγκιστές», το Λύκειο Ελληνίδων Φλωρίνης, τον Σύλλογο Φαραγγίου, τον Σύλλογο Εθελοντών-Αιμοδοτών «Γέφυρα Ζωής» και τη Σχολή Ο.Α.Ε.Δ. Φλωρίνης, για τη σημαίνουσα και διαχρονική τους παρουσία στα εκκλησιαστικά, ιστορικά πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας, γενικότερα και της Κέλλης, ειδικότερα.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μας να μην Ευχαριστήσουμε τους άξιους Χορηγούς μας, για την κατ’ έτος στήριξή τους, προς τον θεσμό των Εκδηλώσεων της Κέλλης. Κυρίως, τον Δήμο Αμυνταίου, την Εταιρεία «Chronos Security Ε.Π.Ε.», τον κ. Κωνσταντίνο Μεσσήνη και τον κ. Κωνσταντίνο Ηλιάδη, τόσο για την συμπαράσταση, όσο και για τις πολύτιμες υπηρεσίες κατά την διάρκεια των διήμερων Εκδηλώσεων της Κέλλης. Με τη συμμετοχή, τη στήριξη, την  προσφορά και τις ευγενικές χορηγίες τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη διοργάνωση των Εκδηλώσεων.

Έπειτα, ευχαριστούμε θερμά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τη δημιουργική τους συμβολή στην όλη προβολή και κάλυψη των διήμερων Εκδηλώσεων.

Επιπλέον, να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντας που άοκνα εργάστηκαν, ώστε να πραγματοποιηθούν οι διήμερες Εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους και τους Εμπόρους, χωρίς τη συνεργασία των οποίων οι εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί με την ίδια επιτυχία, ενώ θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, μαζί με ένα θερμό «καλωσόρισμα», στους ταλαντούχους νέους και νέες που συμμετείχαν για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μας.

Το τελευταίο και μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως θα μας επιτρέψετε να το δώσουμε σε όλα τα μέλη, τους φίλους και τους Εθελοντές (μεγάλους και μικρούς, φανερούς και αφανής) που απέδειξαν για άλλη μια χρονιά, ότι η αγάπη τους, η κατάθεση ψυχής, η ομαδικότητα και ο εθελοντισμός για το χωριό μας, μας κάνει να ξεπερνάμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και τους αρχικούς στόχους που θέτουμε κάθε χρόνο.

Τέλος, υποσχόμαστε, ότι θα προβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο το ένδοξο, ηρωικό και ιστορικό, χωριό μας, με την αγάπη προς το Ελληνικό Έθνος, την Ελληνική Μακεδονία, την διατήρηση της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, την απόδοση φόρου τιμής προς τους τιμημένους Ήρωες της «Μάχης της Κέλλης» και την διεύρυνση και παρουσίαση, μέσω της Τοπικής Ιστορίας, των Εκκλησιαστικών, Εθνικών και Ιστορικών γεγονότων για την Απελευθέρωση της Κέλλης από τον Οθωμανικό ζυγό κατά το 1912.

Κλείνοντας, το «Ευχαριστήριο» επιθυμούμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους όσους μας στήριξαν στην όλη αυτή προσπάθεια, φανερώνοντας, πως η «συστράτευση», η «ομοψυχία» και η «ενότητα» στην υπεράσπιση της Πίστεως και της Πατρίδος, της Ιστορίας, της Οικογένειας, της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης και του Πολιτισμού μπορεί, και καταφέρνει να επαναπροσδιορίσει τον ρου της Εκκλησιαστικής και Εθνικής Ιστορίας και την πορεία μας για το ελπιδοφόρο μέλλον της Πατρίδας μας». Τέτοια παραδείγματα, τέτοιες συμπεριφορές νοηματοδοτούν την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα συνεχίσει να οικοδομεί ένα μέλλον προόδου για την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο έτος και για μια ακόμη φορά Σας ευχαριστούμε και Σας ευγνωμονούμε, διότι έτσι το θέλει η ανεκτίμητη και σημαντική Ιστορία αυτού του τόπου.

Με εκτίμηση

Τοπική Κοινότητα Κέλλης