Ο εορτασμός του Οκτώβρη ως Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού

Κοινό Δελτίο Τύπου συνεργαζόμενων φορέων με αφορμή τον εορτασμό του Οκτώβρη ως Μήνα πρόληψης και ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο μήνας Οκτώβρης είναι παγκόσμια αφιερωμένος στην υγεία του μαστού και συνοδεύεται από πλήθος εκδηλώσεων, με σκοπό την αφύπνιση των γυναικών για τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Φλώρινας, το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου, το Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Φλώρινας, ο Δήμος Αμυνταίου, ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας συμμετέχουν ενεργά στις παρακάτω συμβολικές δράσεις:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022- Αμύνταιο

10:00-12:00 Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στα εμπορικά καταστήματα και τις Δημόσιες Υπηρεσίες

20:00 Συμβολική φωταγώγηση του Παλαιού Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου- Φλώρινα

10:00-12:00 Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στα εμπορικά καταστήματα και τις Δημόσιες Υπηρεσίες

20:00 Συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχείου Φλώρινας

10πμ-12.πμ, Πλατεία Γ. Μόδη –  Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στο πλαίσιο της  πρόληψης του καρκίνου του μαστού, σε κάθε

ενδιαφερόμενη/ο καθώς επίσης σε στα εμπορικά καταστήματα και τις Δημόσιες Υπηρεσίες

20.00μμ Συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχείου Φλώρινας

Παράλληλα το 3ικαστικό 3ργαστηριο της Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας σε συνεργασία με την ΑΚΟΣ στηρίζουν έμπρακτα τις εκδηλώσεις με το Εικαστικό πρότζεκτ «Το σύμβολο του Άπειρου στον καρκίνο του μαστού».

Του δε απείρου ουκ έστι αρχή, είη γαρ αν αυτού πέρας «Στο άπειρο δεν υπάρχει αρχή, διότι τότε θα υπήρχε και τέλος»

Αναξίμανδρος

Η ΑΚΟΣ σε συνεργασία με το τρίτο εικαστικό εργαστήριο  της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για αναδείξουν τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού, συνδιοργανώνοντας εικαστικό πρότζεκτ με σύμβολο το άπειρο, το οποίο μορφολογικά θυμίζει δυο μαστούς.

Έργα εμπνευσμένα από το άπειρο/μαστός δημιούργησαν μεταξύ πολλών  οι καλλιτέχνες Σοφία Αντωνακάκη, Μάριος Αντωνιάδης, Ειρήνη Ασπρίδου, Σαρωνίς Γκάτσου Βατικιώτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Σάββας Παπαδόπουλος, Ιωάννα Μπουντόνα Λέα Καββαδία, Κωσταντίνα Καρρά, Άννα Κυριακού, Σοφία Λεωνίδου,  Γεωργία Μανταλιά, Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου, Ανδριανή Τζίμα και Ευτυχία Χαϊντίνη. Δημιούργησαν το μοτίβο εννοιολογικά ή γεωμετρικά  με όποιο μέσο επιθυμούσαν.

Με αφορμή τη δράση η Ογκολόγος ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει: « Στην ενδεκάχρονη πορεία της η ΑΚΟΣ χρησιμοποιεί συχνά την Τέχνη ως όχημα για να ευαισθητοποιήσει σε θέματα αιχμής για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού. Μία στις οκτώ Ελληνίδες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες η οποία ωστόσο πλήττει -αν και σπανιότερα- και τους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου υπόσχεται αποθεραπεία. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τακτική αυτοεξέταση  των μαστών, μαστογραφία και συνοδό υπερηχογράφημα είναι υποχρεωτικός. Ας μην είμαστε αμελείς».

Ο Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός, Καθηγητής  της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας & συντονιστής του τρίτου εικαστικού εργαστηρίου υπογραμμίζει: «Με την αίσθηση  της αφής διακρίνουμε απτικά  με απλές κινήσεις την ομορφιά αλλά και την δυσμορφία των μαστών. Αυτή η απλή κίνηση, κυκλική και απεριόριστη,  αποτελεί σταθμό για την συμβολική αποθέωση του στήθους ως τροφού και ως απέραντου ερωτικού καλέσματος. Αυτή η μοναδική εικόνα του γυναικείου στήθους ωσάν απείρου, θα ψηλαφιστεί για να ιχνηλατηθεί η αγάπη και η φροντίδα. Θα ψηλαφίζεται άπειρα από το βρέφος, από τον αγαπημένο αλλά και από τον γνωμοδότη μαστογράφο, με αυτήν την αμφίπλευρη απειροελάχιστη ενσαρκωμένη κυκλικότητα  της ζωής και των κινδύνων της. Το άπειρο στην τέχνη είναι ένα εικαστικό κατόρθωμα γεωμετρίας, ένα μοτίβο ζωής και εν-συναίσθησης του απειροελάχιστου της ζωής, ικανό να ενεργοποιεί την υπενθύμιση της  μαστογραφίας και της αυτοεξέτασης».

Αλκοόλ, τσιγάρο, επιπλέον κιλά, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, κακή διατροφή και καθιστική ζωή, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου στον μαστό. Η πρόληψη είναι χρέος και ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που θυμίζει αυτήν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και όσους αγαπάμε. Γιατί, είναι στο χέρι μας να θωρακίσουμε την υγεία μας.

All-focus