Πατρίδων Γεύσεις: «Κάθε σπίτι και γιορτή» (φωτογραφίες & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, η εκδήλωση «Πατρίδων γεύσεις» με θέμα «Κάθε σπίτι και γιορτή» που διοργάνωσε  η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας.

Η εκδήλωση « Πατρίδων Γεύσεις» είναι ένα πολιτιστικό γεγονός για το οποίο συνεργάζεται, ένα μεγάλος μέρος των πολιτιστικών συλλόγων της Φλώρινας.

Με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας το καλοκαίρι του 2016, επτά πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας, διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών, καταπιάστηκαν με το θέμα της παραδοσιακής διατροφής και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Μετά την κατατοπιστική ομιλία του καθηγητή διατροφολογίας κ. Σαββίδη, παραδοσιακά εδέσματα ετοιμάστηκαν από τους συλλόγους και προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες, υπό των ήχο παραδοσιακών τραγουδιών και με τη συμμετοχή τόσο των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων, όσο και των συμμετεχόντων. Την επομένη χρονιά ήταν η σειρά των γαμήλιων εδεσμάτων και εθίμων. Κάθε σύλλογος παρουσίασε την γαμήλια πομπή του τόπου του και τα εδέσματα του παραδοσιακού γαμήλιου τραπεζιού. οι συμμετέχοντες απόλαυσαν γαμήλια εδέσματα από έξι διαφορετικές περιοχές και συμμετείχαν στο γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε.

Πέρσι είχαν σειρά τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα εδέσματα τους. Κάθε σύλλογος παρουσίασε τα έθιμα των πανηγυριών και οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στον μεγάλο χορό που στήθηκε, δοκιμάζοντας τα πανηγυριώτικα εδέσματα με άφθονο κρασί.

Φέτος το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ονομαστικές εορτές, τα εδέσματα τους και τα έθιμα τους και στόχο είχε να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και την καθημερινότητα των ανθρώπων, καθόλη την διάρκεια του έτους.

Η εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις» έχει πια γίνει θεσμός. Πέραν την ανάδειξης της παραδοσιακής διατροφής, των ηθών και εθίμων που παρουσιάζει, το σημαντικότερο στοιχείο της είναι η συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας και η κουλτούρα συνεργασίας που σιγά σιγά διαμορφώνεται. Αυτό το γεγονός λίγα χρόνια πριν δεν ήταν δεδομένο και αποτελεί μεγάλη κατάκτηση Άλλωστε η διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι χρέος όλων, ασχέτως καταγωγής και μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα μέσα από την συνεργασία και όχι των ανταγωνισμό.

Οι σύλλογοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στην εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις» είναι:

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»

ΣΥΛΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕ «Η ΕΛΠΙΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΠΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΑΜΥΝΤΑΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΠΛΑΤΑΝΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»