Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Τραγικό εθνικό λάθος και κλοπή της ιστορίας η συμφωνία των Πρεσπών» (φωτογραφίες & βίντεο)

Στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Μαΐου, η εκδήλωση με θέμα «Η γλώσσα της Μακεδονίας μας και η γλώσσα των Σκοπίων» και ομιλητή τον Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου ο οποίος εισηγήθηκε και του θέματος.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέπτυξε το θέμα με απλό και κατανοητό λόγο χρησιμοποιώντας παραδείγματα στο κοινό που άκουγε με προσοχή την κάθε του λέξη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η γλώσσα της γείτονος χώρας δεν μπορεί να ονομάζεται «μακεδονική» καθώς στην πραγματικότητα είναι Βουλγαροσερβική ή Σερβοβουλγαρική που ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.

Μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στην περίφημη 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ του 1977, λέγοντας πως ουδέποτε αναγνωρίστηκε τότε «μακεδονική» γλώσσα, χαρακτηρίζοντας ως «αστείο» αυτό το επιχείρημα.

«Θεωρώ» κατέληξε, «ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η επίσημη ελληνική αναγνώριση, ήταν ένα τραγικό εθνικό λάθος, το οποίο θα πληρώνουμε συνέχεια και αποτελεί την πιο κραυγαλέα κλοπή της ιστορίας».

Αμέσως μετά την ομιλία του ακολούθησες συζήτηση με το κοινό, με συντονιστή τον δημοσιογράφο – διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη.