Ετελέσθη τρισάγιο στον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Καλπίδη!

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ στον Νέο Καύκασο Φλώρινας ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος τέλεσε τρισάγιο στο μνημείο του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Φωτίου Καλπίδη.
-Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον μικρό Γιαλαμά Γιάννη, κατόπιν οι πιστοί έψαλαν τον εθνικό ύμνο με την δέουσα ευλάβεια και περηφάνια που απαιτούν τέτοιες στιγμές.
– Ο κ. Ειρηναίος έκλεισε την τελετή κάνοντας αναφορά στην ζωή και το έργο του εθνομάρτυρα.
-Ο Φώτιος Καλπίδης γεννήθηκε στα 1862 στο ποντοχώρι Τσαγράκι της Κεράσουντας. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1906 ο Φώτιος ξεκίνησε για το χωριό Βρατοβίτσα. Τον συνόδευαν ο πρωτιερέας Ιωσήφ, ο διάκος και ο κλητήρας της μητρόπολης. Την άλλη μέρα θά τελούσε τα εγκαίνια του ναού του χωριού, καθώς και τη θεια λειτουργία.
-Τον είχαν ειδοποιήσει εκείνη τη μέρα να μην πάει στο χωριό, γιατί η ζωή του κινδύνευε, και όμως πήγε! «Τι θα πουν οι χριστιανοί μου», απάντησε, «όταν δουν ότι ο ποιμενάρχης τους λιποτάκτησε από φόβο κι αφήνει απροστάτευτο το ποίμνιό του; Είμαι στρατιώτης της Εκκλησίας».
-Κατά το ηλιοβασίλεμα και σ’ απόσταση δρόμου ενός τέταρτου της ώρας από το χωριό είχαν στημένη την ενέδρα τους οι δολοφόνοι. Μια ομοβροντία έριξε το Φώτιο από το άλογό του νεκρό κάτω στο έδαφος. Οι εχθροί του Γένους και της Ορθοδοξίας τον είχαν δολοφονήσει.-

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος – Εκδότης