Η ΕΚΘΕΣΗ «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα»

Η ΕΚΘΕΣΗ «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος:

Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα»

Από 6/3 έως 7/3

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ο Δήμος Φλώρινας διοργανώνει από τις 06 Μαρτίου έως και τις 07 Απριλίου 2013 έκθεση με τίτλο «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα», η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Τα κείμενα της έκθεσης έχει επιμεληθεί ο κ. Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Την έκθεση θα επισκεφτούν και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Βούλα Γκόλια και τη σχολική σύμβουλο κ. Στέλλα Κασίδου έχουν επιμεληθεί και υλοποιήσει για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα χάδι για τη Φλώρινα».

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της σχολικής συμβούλου κ. Όλγας Μούσιου – Μυλωνά.

Επιπρόσθετα, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Φλώρινας οι φιλόλογοι κ.κ. Ζωή Γοδόση, Σοφία Ζαχαροπούλου, Μαρία Ρουσάκη και Δανάη Τσουλιά, καθώς και η σχολική σύμβουλος κ. Άννα Πολατίδου, επιμελήθηκαν το υλικό για τους μαθητές.

Οι λεζάντες των φωτογραφιών θα είναι στα ελληνικά και στα γαλλικά, μετάφραση την οποία έχει επιμεληθεί το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Φλώρινας από τη Διεύθυνση Μουσείου- Αρχείου της ΕΡΤ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 και ώρα 20:00 από το Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christophe Le Rigoleur και το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 10:00πμ έως 13:00 και 18:00 έως 20:30 κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κ. CHRISTOPHE LE RIGOLEUR ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Le Rigoleur θα συναντηθεί το πρωί της πρώτης ημέρας με τον Δήμαρχο Αμυνταίου, με τον Κοινοτάρχη του Ξινού Νερού και τον Κοσμήτορα Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Το βράδυ, ο Γενικός πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί τον Δήμαρχο της Φλώρινας, πριν παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας  ΄΄Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα γαλλικά στρατεύματα στη Φλώρινα΄΄ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας (ώρα 8 μμ.).

Την επομένη, ο κ. Le Rigoleur θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φλώρινας, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, με τον Δήμαρχο Πρεσπών και με τους υπεύθυνους της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του  Πολιτιστικού  Τρίγωνου Πρεσπών.