Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Θεοδωρίδη για τον Δήμο Αμυνταίου (φωτογραφίες & βίντεο)

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αμυνταίου, ο Κώστας Θεοδωρίδης, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου.

Δείτε αναλυτικά τι είπε:

Καλησπέρα σας,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η επίσημη ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς μας, ως παράταξη, στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.

Σε αυτήν την εμβληματική αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου και κάτω από τα πορτρέτα των διατελεσάντων Δημάρχων του Δήμου μας από το 1913 έως σήμερα, ζητάμε και πάλι τη στήριξη των συμπολιτών μας.

Ευελπιστώ, όπως κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια μας εμπιστεύτηκαν οι δημότες, να μας δώσουν και πάλι τη δυνατότητα να συνεχίσουμε μια πορεία ανάπτυξης, προόδου, και προοπτικής για τον Δήμο και τους συμπολίτες μας, με νέες δυνάμεις και πλαισιωμένοι με νέα αξιόλογα πρόσωπα. Κι αυτό σε μια περίοδο που υπάρχουν στη χώρα μας, αναμφισβήτητα, σημαντικές δυσκολίες για όλους μας.

Στην περίπτωσή μας νομίζω ότι περισσεύουν οι συστάσεις και οι μεγαλόστομες πολιτικές υπερβολές, που σχεδόν πάντα εκστομίζουν φερέλπιδες που τάζουν λαγούς με πετραχήλια, αλλά γρήγορα χάνονται στο στερέωμα…

Έχουμε αφήσει πίσω μας βαθύ το αποτύπωμα στη διαχρονική πορεία της εικοσαετούς θητείας μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή η αδιάλειπτη παρουσία μας, πάντα με την ψήφο του λαού είτε στο τιμόνι του Δήμου είτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αποτελεί σήμερα το αντιπολιτευτικό κατηγορητήριο εναντίον μας σαν να διαπράξαμε κάποιο έγκλημα!

Επαναλαμβάνεται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο η φράση… «φύγε, παραιτήσου». Προσωπικά, μόνο η μονότονη επανάληψη και η ένδεια επιχειρημάτων μπορεί να με κουράσει… δεν μπορεί να είναι κουρασμένος ένας άνθρωπος που συνεχίζει να έχει όραμα για τον τόπο του, που κοπιάζει καθημερινά και θέτει νέους στόχους!

Μπορεί να ενοχλεί κάποιους η παρουσία μας, αφού τους κόβει τις απίθανες μωροφιλοδοξίες τους, κυρίως όταν αυτή η παρουσία, με το χειροπιαστό πίσω της έργο, καταργεί κάθε αντιπολιτευτικό επιχείρημα πάνω σε πεπραγμένα και στο ήθος της διακυβέρνησης του Δήμου από μέρους μας.

Μεγάλο κομμάτι αυτού του έργου έγινε και γίνεται σε εποχές δραστικών μνημονιακών περικοπών στον προϋπολογισμό του Δήμου. Παρόλα αυτά, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας παρέχει το ΕΣΠΑ και άλλοι ευρωπαϊκοί και εθνικοί σχεδιασμοί και χωρίς ποτέ να επικαλούμαστε ελλείψεις κονδυλίων, με συμμάζεμα στα οικονομικά και τα μέσα του αποσυντονισμένου δήμου που παραλάβαμε το 2014, καταφέραμε να προχωρήσουμε μια τηλεθέρμανση που υπολειτουργούσε, που επί των ημερών μας, και σήμερα,  έφθασε να την απολαμβάνει το 99% των συνδημοτών μας σε Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία.

Παράλληλα, προχωράμε με την κατασκευή βιολεβήτων που σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του ΑΗΣ, θα υποκαταστήσουν την παροχή ενέργειας στο σύστημα. Σχεδιάζουμε επίσης την επέκτασή της στα γειτονικά μας διαμερίσματα ( Σωτήρα και Ξινό Νερό).

Τον Σεπτέμβριο του 2014, και αμέσως μόλις αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή, ξεμπλοκάραμε τη χρηματοδότηση του έργου των επεκτάσεων προϋπολογισμού 11,3 €. Το 2016 μελετήσαμε και υλοποιήσαμε νέο έργο επεκτάσεων, προϋπολογισμού 1 εκ. €  εξολοκλήρου από κεφάλαια της επιχείρησης. Το 2015 ωριμάσαμε από μηδενική βάση το έργο κατασκευής των μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας των 30 ΜW, προϋπολογισμού 15,5εκ €,  εξασφαλίζοντας όλα τα προ-απαιτούμενα για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου.

Πετύχαμε την έκδοση πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ αποκλειστικά για το έργο μας. Υποβάλαμε ταυτόχρονα τον πλήρη φάκελο λαμβάνοντας άμεσα έγκριση χρηματοδότησης. Σε χρόνο ρεκόρ δημοπρατήσαμε το έργο, υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και σήμερα υλοποιείται.

Διευθετήσαμε τις οφειλές με τη ΔΕΗ ΑΕ με διακανονισμό του υπολοίπου 1,0 εκ. € σε 6 δόσεις χωρίς επιβαρύνσεις και πραγματοποιήσαμε ουσιαστική οργάνωση του τμήματος λειτουργίας / βλαβών της Τηλεθέρμανσης. Επίσης, αποφασίσαμε για τη χορήγηση έκπτωσης 50% επί της καταναλώσεως σε όλες τις σχολικές μονάδες και 50% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης σε εκκλησίες και συλλόγους.

Αποφασίσαμε για την Προγραμματική Σύμβαση με την ΑΝΚΟ ΑΕ για την εκπόνηση μελετών της ΤΘ σε άλλους οικισμούς του Δήμου μας. Τέλος, κάναμε προγραμματισμό για την πρόσληψη μόνιμου τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Προχωρήσαμε σε σημαντικά έργα υποδομών, βασικών για έναν δήμο, όπως τα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί, που θα σώσουν τα διαμάντια του Δήμου μας, τις 4 λίμνες απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Προγραμματίζουμε την ύδρευση όλου του Δήμου με τρεχούμενο νερό από βουνίσιες πηγές των Ασπρογείων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Διαχειριζόμαστε μεγάλα και μικρά έργα, εκμεταλλευόμαστε τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» σε έργα ύδρευσης , αποχέτευσης, οδοποιίας και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων με την απόκτηση καινούργιων.

 

Για εμάς η νεολαία και τα παιδιά μας αποτελούν προτεραιότητα. Δώσαμε έμφαση στις αποκαταστάσεις και τον καλλωπισμό των  Σχολικών κτιρίων. Επιμένουμε ώστε το Αμύνταιο να αποκτήσει κτίριο για το Μουσικό Σχολείο, μάλιστα πρόσφατα καταθέσαμε πρόταση στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και πιστεύω ότι επιτέλους θα τα καταφέρουμε.

Για τις παιδικές χαρές, που τόσο μεγάλος λόγος γίνεται, στην θητεία μας έτυχε η «καυτή» πατάτα και μέχρις στιγμής υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται έργα στην έδρα του Δήμου και σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα. Βελτιώσαμε ακόμα τις υποδομές του Αθλητισμού τόσο με τον καλλωπισμό του ΔΑΚ Αμυνταίου όσο και με και την δημιουργία και συντήρηση γηπέδων 5Χ5 σε ακμάζοντες οικισμούς.

Επενδύσαμε σε δομές για τα Αδέσποτα,  οργανώνοντας σε έναν σύγχρονο χώρο το Καταφύγιο Αδέσποτων. Παραδεχόμαστε ότι είναι πληγή που δύσκολα γιατρεύεται, ιδίως χωρίς τη συναίνεση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της περιοχής μας .

Οι παρεμβάσεις μας στην Ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν εξίσου σημαντική.

Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα ενισχύοντας  τους κτηνοτρόφους από τον Τοπικό Πόρο σχεδιάσαμε και άλλα έργα Αγροτικής Οδοποιίας. Να μην ξεχάσω και το αρδευτικό του Λεχόβου, το οποίο θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα άρδευσης των κήπων.

Υλοποιούμε τέλος προγράμματα και δράσεις όπως το  INTERREG και το Πρόγραμμα LIFE (Φύση & Βιοποικιλότητα).

«Συμμαζέψαμε» τα δημοτικά κτίρια και  τα σχολεία  σε όλες τις Τ.Κ., τα συνεργεία των ελαιοχρωματιστών του Δήμου δεν σταμάτησαν και το Δημαρχείο ανανεώθηκε ριζικά. Παράλληλα έχουμε υποβάλει πρόταση για τις προσόψεις ιδιωτικών κτηρίων και διεκδικούμε την «ανάπλαση» του Εμπορικού Κέντρου του Αμυνταίου μέσα από το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Διεκδικούμε επάξια την χρηματοδότηση ακόμα και από κατά πολύ μεγαλύτερους Δήμους ανά το Πανελλήνιο, και με τη βοήθεια του εμπορικού κόσμου, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη χρηματοδότηση του 1.500.000€. Το κέντρο του Αμυνταίου θέλουμε να γίνει πρότυπο για την περιοχή, με καλαίσθητες προσόψεις, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό αλλά και με ψηφιακές καινοτομίες που να διευκολύνουν τους συνδημότες μας.

Με λίγα λόγια αυτή η θητεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως θητεία επικεντρωμένη στον Πολιτισμό και τη Παιδεία. Διαθέτουμε ένα μεγάλο εύρος πολιτιστικών πόρων, πλούσιο αρχαιολογικό και  βυζαντινό θησαυρό τον οποίο και  αναδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο. Να τονίσω εδώ ότι  η συνεργασία μας με την ΕΦ.Α. Φλώρινας  ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα τα τελευταία 4 χρόνια (χρηματοδοτήσεις ανασκαφών, σύνταξη μελετών, επανεκδόσεις οδηγών, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, προγραμματικές συμβάσεις).

Η Βιβλιοθήκη Αμυνταίου αποτέλεσε για εμάς ένα στοίχημα. Ένας παρατημένος χώρος που τον καταστήσαμε προσβάσιμο και λειτουργικό , ικανό να προωθεί τη φιλαναγνωσία στο κοινό, να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα και να αποτελέσει σταδιακά ένα σημαντικό πολιτιστικό επίκεντρο.

Το ίδιο συνέβη και με τα μουσεία και τις συλλογές του Δήμου. Εγκαινιάσαμε το Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων στην Τ.Κ. Πετρών, ένας χώρος που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών αλλά και σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε κοντά σε όλους τους Αθλητικούς και  Πολιτιστικούς Συλλόγους, συμπαραστεκόμαστε υλικοτεχνικά, συμβάλλοντας στην προώθηση των δράσεών τους. Με τον πιο ακριβοδίκαιο τρόπο, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, τους επιχορηγούμε κάθε χρόνο με συγκεκριμένα ποσά κατόπιν αποφάσεως της γνωμοδοτικής επιτροπής που συστήσαμε και αποτελείται από τους ίδιους τους συλλόγους.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις τρέχουσες δομές αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Τόσο η Βοήθεια στο σπίτι όσο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, συμπράττουν και προσφέρουν στον δημότη που έχει ανάγκη.

Θέλουμε ξεκάθρα έναν Δήμο ανθρώπινο, χωρίς αποκλεισμούς. Εγκαταστήσαμε αναβατόριο για ΑμεΑ στην αίθουσα του ΔΣ, ενισχύουμε τις υποδομές για ΑμεΑ στα σχολεία μας και συνεχίζουμε… Παράλληλα ξεκινήσαμε τον θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με πολύ καλά και εδώ αποτελέσματα. Είμαστε κοντά στις ιατρικές δομές που υπάρχουν στον Δήμο. Υποστηρίζουμε υλικοτεχνικά το Κ.Υ. Αμυνταίου και το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου.

Για εμάς η νεολαία, η νέα γενιά πολιτών, αποτελεί μια ιδιαίτερη ομάδα επικέντρωσης. Στα πλαίσια του εφικτού προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τα παιδιά μας προς υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας και να τους ευαισθητοποιήσουμε κοινωνικά, μέσα από προγράμματα και δράσεις που διοργανώνουμε.

Θέσαμε τα θεμέλια για την οριστική επίλυση του προβλήματος που απασχολούν τις Τοπικές Κοινότητες Αναργύρων, Φανού, Βαλτονέρων, Πεδινού και παρόλο που αποτελεί  μια χρονοβόρα διαδικασία, βάλαμε τέλος στη αβεβαιότητα των κατοίκων, με πρωταγωνιστή την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τα τοπικά συμβούλια.

Αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα την καθημερινότητα του πολίτη χωρίς φανφαρονισμό και μεγαλοστομίες Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη σκληρότητα του χειμώνα χωρίς να έχουμε αποκλεισμούς και καταστροφές.

Ουδέποτε φοβηθήκαμε τη δουλειά. Ουδέποτε κρυφτήκαμε ή δραπετεύσαμε. Δεν είναι αγγαρεία για εμάς η ενασχόληση με τα κοινά. Δεν εγκαταλείψαμε τον δημότη, ακόμα και όταν ο ίδιος μας έστελνε στα έδρανα τη αντιπολίτευσης.

Δώσαμε και από εκεί τίμιες και ανυποχώρητες μάχες, πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας και του δημοκρατικού διαλόγου. Κι αυτό ο δημότης το αναγνώρισε και πάντα μας έφερνε πάλι στο τιμόνι του Δήμου.

Αυτή μας η εμμονή, η αντοχή και το πείσμα να πολεμάμε – με όποιο προσωπικό κόστος- στο προσκήνιο, στο φως, 20 χρόνια τώρα, πράγμα που επιβραβεύει με τη ψήφο του ο δημότης μας, είναι το επιχείρημα των αντιπάλων εναντίον μας.

Από πότε η πείρα, η γνώση, το έργο, η σκληρή δουλειά, η αδιάλειπτη προσωπική επαφή, σε ένα δημαρχείο με ανοικτή την πόρτα για κάθε δημότη, καθημερινά, πάντοτε, θεωρούνται αρνητικά δεδομένα και βαρίδια για κάποιον που θέλει να προσφέρει στα κοινά;

Κάθε λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος θα τα θεωρούσε θετικά εχέγγυα του πολιτευόμενου και θα εστίαζε την όποια κριτική του στην ύπαρξη ή την ανυπαρξία έργου για τον πολίτη και την κοινωνία.

Είχαμε την τύχη ή ατυχία, όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε το τιμόνι του Δήμου αλλά και όταν βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση, να βιώσουμε σαν διοίκηση τις βαθιές αλλαγές που έφεραν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τρεις θεμελιακοί και ρηξικέλευθοι νόμοι «Ο Καποδίστριας», ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης», οι οποίοι άλλαξαν το τοπίο μιας πολυδιασπασμένης, αδύναμης κι ανίσχυρης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, με τον «Κλεισθένη», έχουμε να απαντήσουμε σε μια άλλη πρόκληση. Στο πόσο δηλαδή είμαστε έτοιμοι και ικανοί να διοικήσουμε έναν Δήμο, στο καλύτερο δυνατό, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης, κλίμα απαραίτητο για τη ψήφιση αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, το οποίο δεν θα μοιάζει με τα έως τώρα πλειοψηφικά που απολαμβάνει εκ του ασφαλούς η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή.

Κι είναι πολύ επικίνδυνο όπλο αυτό στα χέρια συμβούλων που, στην αδυναμία τους να κάνουν εποικοδομητική κριτική στη Διοίκηση του Δήμου, θα εκφέρουν έναν προκλητικό και πολωτικό αντιπολιτευτικό λόγο που θα καταργεί τη δυνατότητα ψήφισης της οποιασδήποτε πρότασης.

Από πλευράς μας, ακόμα κι όταν βρεθήκαμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, πάντα κινηθήκαμε με μέτρο, με σύνεση, με συνέπεια, χωρίς προκατάληψη και εχθρότητα. Πάντα μέσα στα πλαίσια ενός πιθανόν αυστηρού αλλά δημοκρατικού πολιτικού διαλόγου.

Σήμερα ανακοινώνουμε την κάθοδο του συνδυασμού «Με Συνέπεια και στο Αύριο» στις Δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019, με επικεφαλής το πρόσωπό μου και πλαισιωμένο από παλιούς και νέους άξιους συνεργάτες. Πάντοτε τολμούσαμε να προτάσσουμε νέες ιδέες, να εμπιστευόμαστε και να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο νέους ανθρώπους δίνοντάς τους ρόλο!

Σε επόμενη εν καιρώ δημόσια εκδήλωση θα τους παρουσιάσουμε. Ακόμα, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε σε πιο αναλυτικό απολογισμό του εκτελεσθέντος έργου.

Η απόφασή μου να είμαι και αυτήν τη φορά επικεφαλής του συνδυασμού ήταν αποτέλεσμα του αισθήματος καθήκοντος απέναντι στον πολίτη, καθώς θεωρώ ότι, όσα με σκληρή δουλεία υλοποιήθηκαν, πρέπει να εδραιωθούν και να μην αφήσουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία να ανακοπεί.

Στόχος μας άλλωστε ήταν και είναι να αναπτύξουμε τον Δήμο μας και κάθε Τοπική Κοινότητα με βάση τις ιδιαιτερότητές της. Έχουμε και τη γνώση και την πείρα για να το πετύχουμε! Η εμπειρία μας μάς έχει βοηθήσει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του πολίτη. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας.

Με διαφανείς διαδικασίες και πάντα προς όφελος του δημότη, με ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και με αποτελεσματική διαχείριση πόρων, με τα έσοδά μας να επαναχρησιμοποιούνται για την υλοποίηση δράσεων αλλά και τη βελτίωση υποδομών. Η αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, η ενεργειακή αναβάθμιση και ο καλλωπισμός κτιρίων, η δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση ακινήτων αποτελεί αδιαφιλονίκητα παράδειγμα καλών πρακτικών για την τοπική κοινωνία. Γνωρίζουμε τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη για έναν Δήμο και αυτό εφαρμόζουμε, «καλή οικονομία, μείωση συνεπειών οικονομικής κρίσης, επίτευξη κοινωνικής συνοχής» .

Προτεραιότητα μας ο πολίτης, το φυσικό περιβάλλον και  η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής μας οικονομίας. Πιστεύω πως με μεθοδικότητα και καλό συντονισμό θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τα νέα δεδομένα, τη νέα προοπτική που  η μεταλιγνητική εποχή προσφέρει, προετοιμάζουμε την κατάσταση για μία «δίκαιη μετάβαση» στην περιοχή μας. Είναι μία ευκαιρία να δώσουμε μία νέα αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο μας, όλοι μαζί, με ιδέες και προτάσεις όλων μας.

Θέλουμε έναν δήμο που θα αποκτήσει ταυτότητα ως εναλλακτικός προορισμός, με έμφαση στα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και το κρασί. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, αποτελεί η βελτίωση των υποδομών μας, που θα δώσει τα εχέγγυα σε κάθε υγιή αναπτυξιακό κλάδο της τοπικής μας οικονομίας να αναπτυχθεί, σε ένα θετικό κλίμα δημιουργικού ανταγωνισμού παράγοντας ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Έναν  Δήμο που θα κρατήσει κοντά του τη Νεολαία μας και να της εξασφαλίσει ποιότητα ζωής.

Ο Δήμος μας είμαστε όλοι  εμείς, οι άνθρωποι του, εργατικοί, φιλήσυχοι , ειρηνικοί, φιλάνθρωποι και φιλόξενοι,

υπερήφανοι για τον τόπο μας.

 

Με τη φωνή των μέσων σας, κυρίες και κύριοι, απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και ζητάμε από τον καθένα, αφού με το χέρι στην καρδιά και ψύχραιμα σταθμίσει ακριβοδίκαια ανθρώπους, τη διαδρομή τους, το έργο, την παρουσία τους στο Δημόσιο βήμα, να στηρίξει με την ψήφο του την παράταξή μας, για μια νέα, ελπιδοφόρα και ουσιαστική διαδρομή, για το καλό του Δήμου μας και των συμπολιτών μας.

Θα ήθελα επίσης, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να ευχηθώ έναν καλό, δίκαιο και αξιοπρεπή αγώνα σε όλους!