Η παρουσίαση του βιβλίου: «Είσαι Μοναδικός και Ανεπανάληπτος» (φωτογραφίες & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 31 Μαρτίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Είσαι Μοναδικός και Ανεπανάληπτος» της καθηγήτριας Θεοδώρας Κουγιουμτζόγλου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου Φλώρινας, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Ωδείου Φλώρινας και του Συλλόγου Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας «Άγιος Μηνάς».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος

Δήμητρα Παπαδημητρίου, Φιλόλογος

Θωμαή Χάρη, Φιλόλογος

Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκουρους Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Χορωδία του Ωδείου Φλώρινας υπό τον χοράρχη Βασίλη Δόντσιο, ενώ στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιαζόταν έκθεση πυρογραφίας πάνω στο δέρμα  με τον τίτλο «Διαδρομές μέσα στο φως».

Ακολουθεί η αναλυτική εισαγωγή της Αντιδημάρχου Όλγας Μούσιου – Μυλωνά:

«Του τραγουδιού τη γλώσσα αντιλαλώντας,

και τα βιβλία σαν τα τραγούδια να είναι!»

Με μια επιμελημένη έκδοση του οίκου «Φλωρινιώτικες Εκδόσεις – Αριστείδου», στο πρόσφατο σε κυκλοφορία βιβλίο της η αγαπητή συμπατριώτισσά μας, η Φλωρινιώτισσα κυρία Θεοδώρα Κουγιουμτζόγλου έθεσε στο φως της δημοσιότητας και στην κρίση του κοινού μια δυναμική και ενδιαφέρουσα συγγραφική της απόπειρα.  

Είναι το απόσταγμα της εκπαιδευτικής της εμπειρίας, της ευδόκιμης υπηρεσίας της στην Οικοκυρική Σχολή Φλώρινας και Θεσσαλονίκης και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Φλώρινας.

Είναι ένα βιβλίο που από τον φωτεινό τίτλο του προϊδεάζει τον αναγνώστη για το ελπιδοφόρο περιεχόμενό του και για την αισιοδοξία που εκπέμπει. Η μοναδικότητα του Ανθρώπου είναι η μεγάλη προίκα του, το μεγάλο δώρο της μοναδικότητας που έχει όλη η ύπαρξή μας, από το δακτυλικό μας αποτύπωμα… ως το κουκούτσι της υλικής μας υπόστασης το DNA μας, κι ως τα μύχια της πνευματικής μας υπόστασης, ένας μοναδικός θησαυρός, το μεγαλείο του Ανθρώπου, ο καθρέφτης του μεγαλείου του Θεού.

Η κ. Θεοδώρα Κουγιουμτζόγλου πραγματεύεται μια ποικιλία θεμάτων κι έτσι το βιβλίο της  έχει την ποικιλία της αληθινής ζωής. Αυτοβιογραφικό στο μεγαλύτερο μέρος του, παρουσιάζει κινηματογραφικά τη ζωή της, τους υπηρεσιακούς της σταθμούς, τις επιστημονικές και θεολογικές επιρροές της, και παραθέτει πολλά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας το βιβλίο της Κιβωτό ζωντανής τοπικής ιστορίας.

Η θετική διάθεση που διαπερνά και διατρέχει όλο το έργο αποτελεί το μέγιστο πλεονέκτημά του. Τα κεφάλαια διαδέχονται με εξαιρετική συνεκτικότητα το ένα το άλλο, δίνοντας στο βιβλίο μια φυσική και αβίαστη ροή. Περιλαμβάνει ένα καθαρά παιδαγωγικό κομμάτι, με χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς και ενδιαφέροντα περιστατικά της προσωπικής της ζωής με μαθητές, όπου αποτυπώνεται όλος ο διδακτικός της ζήλος και η συναισθηματική της θέρμη για τους μαθητές της. Πρόκειται για αλληγορικές ιστορίες και περιστατικά που λειτουργούν διδακτικά με έμμεσο και διακριτικό τρόπο στον αναγνώστη, όπως οι παραβολές του Ευαγγελίου.  

Επίσης, παραθέτει και Σχέδια εργασίας μαθητών, πολλές προτάσεις για γιορτές και εκδηλώσεις, κείμενα εθνικής και θρησκευτικής αγωγής, καθώς και αναφορές στον Σύλλογό της Μικρασιατών και Κιουταχειωτών, αλλά και τιμητικές αναφορές στον Μακαριστό Γέροντα Αυγουστίνο, και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, κ. Θεόκλητο, του οποίου είναι συνεργάτιδα επί πολλές δεκαετίες.

Στο βιβλίο αναδεικνύει το διαχρονικό Πρότυπο του Δασκάλου και την επιρροή του στους μαθητές του. Εμείς οι δάσκαλοι, «που γηράσκομεν διδάσκοντες αεί, μέσα σε κρύες αίθουσες, μ’ αυθάδικην ηχώ τυμπάνου αλαλάζοντος… Εμείς γηράσκομεν αεί διδάσκοντες αυτούς, που είναι πάντα νέοι, -ένα ποτάμι που διαρκώς αλλάζει τα νερά του….» Κι αυτό είναι κι η μέγιστη ανταμοιβή μας. Η νιότη που μας πλημμυρίζει με την φλόγα και το φως της! Εϊναι, όμως, και το μεγάλο μας στοίχημα: να προσφέρουμε στις νεότερες γενιές αυτά τα εφόδια που απαιτούνται για να οργανώσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική και προσωπική ζωή.

Σημαντικά πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η συνετή και άρτια χρήση της γλώσσας, η ρέουσα και συνεκτική καταγραφή των γεγονότων, το λεξιλόγιο που υιοθετείται, αλλά και το προσιτό μέγεθος, που καθιστούν ευχάριστη και εύκολη την ανάγνωσή του.

Σπουδάζοντας την γλώσσα μαθαίνεις ότι πίσω από το κείμενο που έχεις στα μάτια σου κρύβεται ένα άλλο κείμενο… το αληθινό. Αυτό της βαθιάς προθετικότητας, όπως λέει η γλωσσολογία, της βαθιάς δομής, το κείμενο της καρδιάς. Σε αυτό το δεύτερο κρυμμένο κείμενο της κ. Θεοδώρας Κουγιουμτζόγλου, που αποκαλύπτεται φωτεινό, θέλω να εστιάσω κλείνοντας τη σύντομη παρουσίασή μου. Γιατί στο παρόν βιβλίο της κλείνεται η πυρογραφία της καρδιάς της. Μια κατάθεση ψυχής που πυρώνει συναισθήματα κι αναζωπυρώνει μνήμες και παραδοσιακές αξίες, που μεταγγίζει τη διδακτική φλόγα ατόφια και δυνατή σε όλους μας.

Ευχαριστώ την κ. Θεοδώρα Κουγιουμτζόγλου, που μου εμπιστεύτηκε την παρουσίαση του βιβλίου της και της εύχομαι εγκάρδια καλή συνέχεια και έμπνευση για τις επόμενες δημιουργίες της!