Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κ.Δ.Α.Π. Πειραματικού Σχολείου (φωτογραφίες & βίντεο)

Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και εντάσσονται στο Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας.

Από την αρχή της λειτουργίας τους, καθιέρωσαν καλοκαιρινές και χριστουγεννιάτικες γιορτές αναδεικνύοντας έτσι ένα μέρος από το έργο τους.

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 το Κ.Δ.Α.Π. Πειραματικού Σχολείου πραγματοποίησε την χριστουγεννιάτικη γιορτή του με τίτλο: “Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και το έθιμο των φωτιών στην Φλώρινα”. Το συγκεκριμένο τμήμα συνηθίζει να επιλέγει ρεαλιστικά, κοινωνικά και επίκαιρα θέματα με σκοπό να προβληματίσει τους θεατές και να τους περάσει ένα μήνυμα.

Φέτος επέλεξε να “παντρέψει” δύο έθιμα, ένα παραδοσιακό και ένα σύγχρονο, τις φωτιές που ανάβουμε στην πόλη μας κάθε χρόνο στις 23 του Δεκέμβρη τα μεσάνυχτα και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η θεατρική παράσταση περιελάμβανε επίσης παραδοσιακά στοιχεία και συνήθειες που ορισμένες από αυτές πλέον δεν υπάρχουν. Ήταν οι πιστοί που τις άγιες ημέρες πήγαιναν στην εκκλησία, οι καστανάδες που γυρνούσαν στο κρύο και έψηναν κάστανα, οι νοικοκυρές που ζύμωναν χριστόψωμα και πρόσφεραν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα μαζί με μανταρίνια, καραμέλες και άλλες λιχουδιές, οι μαθητές που το έσκαγαν από το σχολείο για να πάνε στο βουνό να μαζέψουν κέδρα και έπειτα να ορίσουν φύλακες για τα ξύλα γιατί σύμφωνα με την παράδοση κυκλοφορούσαν οι κλεφτοξυλάδες. Παρουσιάστηκαν ακόμα, δύο χορευτικά, ένας παραδοσιακός και ένας μοντέρνος χορός.

Οι ηλικίες των παιδιών κυμαίνονταν από 5 έως 8 χρονών και ενώ για κάποια από αυτά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, κατάφεραν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει αφού δέχτηκαν το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Πριν από την έναρξη της παράστασης προβλήθηκε ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο οι μικροί ηθοποιοί ανέφεραν ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν οι εκπαιδεύτριες του Κ.Δ.Α.Π., Αριστείδου Εβελίνα, Μάλλιου Πολίνα και Ηλιάδου Ελισσάβετ και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονα ο οποίος μίλησε σχετικά με το θέμα της παράστασης και το πραγματικό νόημα των χριστουγέννων το οποίο χρόνο με τον χρόνο τείνει να χαθεί. Χαιρετισμό απηύθυναν, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας Γιώτα Γαιγάνη – Τίτα και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Όλγα Μούσιου – Μυλωνά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Μπαρδάκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Άρης Αριστείδου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Ιωάννου, η Προϊσταμένη του Ν.Π.Δ.Δ. Ελένη Γκορτσίλα, γονείς των παιδιών και φίλοι του Κ.Δ.Α.Π.

Μετά την θεατρική παράσταση, η φιλαρμονική του Δήμου ανέβηκε στην σκηνή και έπαιξε τα κάλαντα ενώ τα παιδιά συνόδευαν στο τραγούδι.

Στο τέλος, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.