Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του 3ημέρου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Ε.Μ.Σ.) 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821.

Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιστοριογραφικές διαστάσεις».

 

12-14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του 3ημέρου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος δια του Εκπροσώπου του Πρωτοσύγκελου κ. Ιακώβου, o Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Στυλιανός Κατρανίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Καΐσης, ενώ την έναρξη των Εργασιών κήρυξε ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου ήταν η εμφάνιση της χορωδίας των Σπουδαστών της Σ.Σ.Α.Σ. και των χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης.

Στον Απολογισμό των Εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στη διάρκεια του Συνεδρίου αναδείχθηκε με επιστημονικό τρόπο από τριάντα πέντε εισηγητές (Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και ειδικοί Ερευνητές), τόσο η σημασία της Επανάστασης στη Μακεδονία το 1821 και 1822 όσο και οι λεπτομέρειες, οι πρωταγωνιστές, ο Διεθνής Αντίκτυπος αλλά και η σημασία της Εθνεγερσίας στον Μακεδονικό χώρο, πολλά εκ των οποίων αποτέλεσαν νέες κατακτήσεις της επιστημονικής έρευνας που ήρθαν να συμπληρώσουν την υφιστάμενη γνώση. Ήταν το πρώτο και ως σήμερα το μόνο Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο που ασχολήθηκε διεξοδικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα των Μακεδόνων, ενώ όλες οι ανακοινώσεις θα περιληφθούν σε ειδικό τόμο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, προκειμένου, τόσο οι Έλληνες όσο και η Διεθνής Κοινή Γνώμη να ενημερωθούν έγκυρα για τα συγκλονιστικά γεγονότα της Παλιγγενεσίας στην ιερή Μακεδονική γη.

Πέραν αυτού, προαναγγέλλουμε την προετοιμασία Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την προσφορά του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία και τις ευλογίες της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, όπως και μια σειρά Ημερίδων και ομιλιών με ειδικές θεματικές στο πλαίσιο του Ανοικτού Πανεπιστήμιου της Εταιρείας μας, προκειμένου να τιμηθεί η πιο σημαντική στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Θα συνεχίσουμε με πίστη και ένταση να υπηρετούμε τις καταστατικές Αρχές της Ε.Μ.Σ., θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας με πρωτοβουλίες πάντα επιστημονικές, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της ιστορίας των Μακεδόνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Είναι κάτι που το χρωστάμε στους χιλιάδες Μακεδόνες αγωνιστές που πολέμησαν για τα Δίκαια του Ελληνισμού. Ιδιαιτέρως όμως το οφείλουμε στις νέες γενιές των Ελλήνων που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την ιστορία και το μεγαλείο των προγόνων τους. Σας εύχομαι υγεία και ο Θεός πάντα να ευλογεί το Γένος μας».