Πρέσπεια 2018: Βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών (φώτο & βίντεο)

Πρέσπεια 2018: Βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην Πρέσπα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Πρέσπεια 2018”.

Ο τραγουδιστής και μουσικός Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε «Ρωμιοσύνη», τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου ενώ ο  ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης απήγγειλε ποιήματα.

Φωτίστηκε ο λόφος του Αγίου Αχιλλείου από τα χιλιάδες κεράκια που άναψαν ως ένδειξη πένθους, στην μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στην μνήμη των νεκρών της πρόσφατης θεομηνίας και στην μνήμη του Μάνου Ελευθερίου.

Το κλείσιμο της βραδιάς χαρακτηρίστηκε από τη σιγή ενός λεπτού την οποία συνόδευσαν οι Βαλκάνηδες με χάλκινο μοιρολόι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Νίκος Παππάς Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γιάννης Αντωνιάδης Βουλευτής και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κουτσούμπας Γεν. Γραμματέας Κ.Κ.Ε., Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Σπίρτζης Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτης Πασχαλίδης Δήμαρχος Πρεσπών, Θεόδωρος Καρυπίδης Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας,  Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος Διοικητής Γ’ Σώματος στρατού, Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος  Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ευθύμης Αμαραντίδης, Υποστράτηγος Π.Σ. Ναθαναήλ Ρήγας, Πέτη Πέρκα συντονίστρια για το έργο στο Ελληνικό, Μπίρος Στέφανος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας και Σέλτσας Κώστας Βουλευτής.

Κατά την άφιξή τους, δήλωσαν τα εξής:

Δημήτρης Κουτσούμπας Γεν. Γραμματέας Κ.Κ.Ε.

Είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα στα «Πρέσπεια», σε μία εκδήλωση με ποίηση Γιάννη Ρίτσου, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τους συνεργάτες του.

Οι αντιπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση γιατί φέτος συμπίπτουν τα «Πρέσπεια» με τον εορτασμό των 100στών γενεθλίων από την ίδρυση του κόμματος και θα είναι μία τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, σε αυτούς που απόδειξαν ότι ένας μικρός λαός μπορεί και χωρίς όπλα να σπέρνει του κόσμου το ψωμί, την ειρήνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά.

Οι εξελίξεις είναι δύσκολες, ο λαός μας όμως έχει αντοχές και κυρίως δύναμη να αντιπαλέψει και να αντεπιτεθεί απέναντι σε νέο κλίμα καλλιέργειας αυταπατών και εξαπατήσεων που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έβγαλε τα απαραίτητα συμπεράσματα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Νίκος Παππάς Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε στα «Πρέσπεια», σε μία εκδήλωση που έχει επάξια κατακτήσει ξεχωριστή θέση στα ελληνικά δρώμενα, σε έναν τόπο που γίνεται σύμβολο συνάντησης δύο λαών οι οποίοι αποφασίζουν να βαδίσουν το δρόμο του κοινού μέλλοντος, της ειρήνης και της συνανάπτυξης για να τιμήσουμε γεγονότα και δύσκολες στιγμές του παρελθόντος αλλά με γεμάτη τη φαρέτρα μας από ιστορικά  συμπεράσματα τα οποία θα είναι ο ισχυρός  μας εξοπλισμός καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Συμπεράσματα τα οποία δεν θα επιτρέψουν στον σπόρο της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και του φασισμού να καρπίσει ακόμα μία φορά και να ρίξει την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Χρήστος Σπίρτζης Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Τα «Πρέσπεια» είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει κατοχυρωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που τα διοργανώνουν τόσα χρόνια για την αντοχή τους.

Αυτή τη χρονιά έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και χαρακτήρα, είναι η χρόνια που αλλάζει σελίδα, όχι μόνο η χώρα μας αλλά και τα Βαλκάνια, θα χτιστεί και θα οικοδομηθεί η ειρήνη και η συνεργασία όλων των βαλκανικών λαών σε μία άλλη εποχή και για τη χώρα μας έξω από τα μνημόνια και για τα Βαλκάνια έξω από ανούσιες διαφωνίες που τόσα χρόνια μας πήγαν πίσω.

 

Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Η Εθνική συμφιλίωση είναι μία μεγάλη κατάκτηση και είμαστε πολύ περήφανοι που η παράταξή μας έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης.

Αυτή την περίοδο Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία γυρίζουν πίσω το ρολόι της ιστορίας σε μία αντιπαράθεση πολωτική και διχαστική.

Ο ελληνικός λαός, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα, το κόστος της διαμάχης και του διχασμού, δεν θα το επιτρέψει.

Το κίνημα αλλαγής παραμένει σταθερά στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και της ενότητας του ελληνικού λαού.  Η ευθύνη για τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας είναι κοινή παρά τις διαφορές μας, τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις.

Χρειαζόμαστε σήμερα Εθνική αφύπνιση, Εθνική γραμμή, Εθνική αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτούς τους στόχους δουλεύουμε στο κίνημα αλλαγής.

 

Γιώργος Λιάνης, Καλλιτεχνικός Δ/ντης των εκδηλώσεων «Πρέσπεια»

29 χρόνια Πρέσπες…  μία πολύ συγκινητική ιστορία και ειδικά φέτος που είναι το θέμα του εμφυλίου και μας δημιουργεί τεράστια ευθύνη.

Χαίρομαι που ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και ο κόσμος και είμαι πολύ περήφανος που για ακόμα μία φορά θα αποδείξουμε ότι αυτά τα μέρη, τα ιερά για εμάς, είναι ειρηνικά και οι συμβολισμοί είναι ολοφάνεροι.

70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου…  ζητάμε να τελειώσει ο εμφύλιος γιατί κανένας πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ και να τους δούμε όλους μονοιασμένους όπως σήμερα.

Το πρόγραμμα είναι πολύ ποιοτικό και απόψε και αύριο αλλά και την Κυριακή. Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο και έχει συμβολισμούς πολύ ιδιαίτερους γιατί υπάρχουν άνθρωποι σήμερα εδώ από οικογένειες που έχουν τιμήσει την Ελλάδα διαχρονικά, στον εικοστό αιώνα, όπως είναι η Ναταλία Δραγούμη, η Ναταλία Μοστακλή, ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Τιμάμε την περιοχής μας.  Η Πρέσπα είναι μία από τις ωραιότερες περιοχές.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και είπε:

Kυρία πρόεδρε, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριοι υπουργοί, κύριε αντιπεριφερειάρχη, κύριοι βουλευτές

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μας τιμή και ιδιαίτερη χαρά να σας υποδεχόμαστε στη μεγάλη αυτή γιορτή της τέχνης, του πολιτισμού, της αδελφοσύνης των λαών, της επαφής με τη φύση και τη μαγεία της Πρέσπας.

Της Πρέσπας που ελπίζει

Σε καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες: Πέρισυ τέτοια εποχή ιδρύθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να στελεχωθεί και εξοπλιστεί ώστε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και άμεσης διακομιδής στα κοντινά νοσοκομεία.

Σε καλύτερες παραγωγικές υποδομές: Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η μελέτη του αρδευτικού Πρεσπών μια υπόθεση 8 ετών στην οποία θα στηριχτεί η ανάπτυξη της Γεωργίας στην περιοχή μας τις επόμενες δεκαετίες.

Στην τουριστική ανάπτυξη: με την διάνοιξη συνοριακής διάβασης στο Λαιμό που θα ενδυναμώσει την διασυνοριακή Πρέσπα ως διεθνή τουριστικό προορισμό αλλά και άλλες παρεμβάσεις όπως η λειτουργία της Βυζαντινής συλλογής της οποίας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση.

Της Πρέσπας που υπομένει: με οδικές προσβάσεις της δεκαετίας του 70 και χωρίς σχεδόν καθόλου δημόσια συγκοινωνία.

Της Πρέσπας που νιώθει ότι γίνεται αντικείμενο ειδικής φροντίδας από το κράτος όμως την ίδια στιγμή οι γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές στη φορολογία και το ασφαλιστικό συνθλίβουν τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, όπου οι αγρότες μας, που ποτέ δεν στηρίχτηκαν στις επιδοτήσεις, καλούνται να πληρώσουν σε ένα μήνα ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωναν σε έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά και να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν.

Φίλες και φίλοι
Τη χρονιά που μας έρχεται, ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου, που είχε επίκεντρο του τις Πρέσπες, και το τέλος του βρήκε τον τόπο μας καθημαγμένο, στην κυριολεξία. Οι παλιοί μας έλεγαν πως το νερό στη λίμνη από γαλάζιο είχε γίνει κόκκινο από το πολύ αίμα που είχε χυθεί. Σχεδόν 13000 κάτοικους είχαν τα χωριά του Δήμου μας το 1940 και μόνο 3000 βρήκαν οι απογραφείς το 1951.

Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε ο πιο αραιοκατοικημένος Δήμος της χώρας. Τα σημάδια του τελευταίου εμφυλίου πολέμου μπορεί να είναι πια αχνά στη χώρα μας, αλλά εδώ είναι ακόμα βαθιά και ξεκάθαρα. Οι Πρέσπες είναι το ζωντανό μνημείο της συμφοράς που φέρνει η αδελφοκτόνα μανία που μας πιάνει συχνά σε αυτή τη χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από λίγες μέρες τελείωσε το τελευταίο από τα τρία μνημόνια που συνδέθηκαν με την πρωτοφανή οικονομική κρίση της χώρας μας. Μια κρίση που δεν καταστρέφει μόνο την οικονομία μας αλλά φθείρει και την κοινωνία μας, δεν καταστρέφει μόνο το οικονομικό κεφάλαιο, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις αλλά και το ανθρώπινο με την μαζική έξοδο των νέων στο εξωτερικό και το κοινωνικό απειλώντας τους κοινωνικούς ακόμα και τους οικογενειακούς δεσμούς.

Αγαπητές φίλες και φίλοι
Τις τελευταίες τρεις χρονιές που έχω την τιμή να σας απευθύνω το λόγο σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν παύω να μιλώ για την αξία της συνεργασίας και της συναίνεσης. Θα το κάνω και φέτος, όχι μόνο γιατί μνημονεύουμε τον εμφύλιο και στοχαζόμαστε για το που μπορεί να οδηγήσει η εμφυλιοπολεμική ρητορική που δυστυχώς έχει εμφιλοχωρήσει στον δημόσιο διάλογο αλλά και γιατί εμείς εδώ στην Πρέσπα, νιώθουμε ότι τα πιο σημαντικά τα πετυχαίνουμε όταν είμαστε ενωμένοι.

  • Έχουμε επιλέξει την καλλιέργεια της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους φορείς της κοινωνίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε διαφωνίες και βεβαίως αντιτιθέμενα συμφέροντα και δεν επιζητούμε φυσικά την ομοφωνία.
    Προσπαθούμε όμως σε κάθε ευκαιρία να λάβουμε υπόψη τη γνώμη όλων ακόμη και των αντιπάλων μας. Ακόμα και όταν θεωρούμε ότι έχουμε 100% δίκιο ξέρουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εργαστούμε είναι να κερδίσουμε τη συναίνεση ή την ανοχή αυτών που διαφωνούνε. Αυτό πρέπει να κάνουμε στη δημοκρατία και έτσι μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία.
    • Έχουμε επιλέξει την βιώσιμη ανάπτυξη, όχι ως κούφια λόγια αλλά σαν την κεντρική μας στρατηγική όπου η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένας περιορισμός, δυσκολία ή εμπόδιο για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά μια ευκαιρία για ευημερία και ποιότητα ζωής για μας αλλά και κυρίως για τις επόμενες γενιές.
    • Έχουμε επιλέξει τη συνεργασία όχι μόνο μέσα στη δική μας κοινωνία αλλά και με τους γείτονές μας στις διπλανές χώρες. Η ανάπτυξη των σχέσεων είναι θέμα φυσικά των αρμοδίων αλλά πρωτίστως είναι θέμα των κοινωνιών. Εδώ έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τη προοπτική της ευημερίας και στις τρεις πλευρές της λίμνης. Έτσι καλλιεργούμε την φιλία και την αδελφοσύνη των λαών, μαζί με την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και την προκοπή των ανθρώπων γύρω από το τριεθνές.

Αυτό το πλαίσιο, της συνεργασίας όλων των φορέων της Πρέσπας για την βιώσιμη ανάπτυξη σε μια προστατευόμενη περιοχή που το ονομάσαμε Πολυπρέσπα έχει αξιόλογη υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα ήθελα από αυτό το βήμα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας για την μεγάλη αυτή ευεργεσία.

Φίλες και φίλοι, και εδώ απευθύνομαι στους διακεκριμένους επισήμους που μας κάνουν τη τιμή να είναι στη συντροφιά μας σήμερα και διαχειρίζονται τις υποθέσεις της χώρας μας είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση: τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω τη στείρα αντιπαράθεση, τις έριδες, την μισαλλοδοξία, την εμφυλιοπολεμική ρητορική. Τώρα που η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση, είναι η ώρα να συνεργαστούμε και να συναινέσουμε για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα. Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα είναι εύθραυστα, ότι η ανάκαμψη μπορεί να ανατραπεί πολύ γρήγορα άμα αρχίσουμε τις παλινωδίες.

Φυσικά οι πολιτικές διαφορές και οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ, ούτε φυσικά πρέπει να σταματήσουν είναι άλλωστε η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι χρέος όλων μας, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και της πολιτικής να κάνουμε ότι μπορούμε και ότι μας αναλογεί για να ξεφύγουμε από τα δεσμά που μας πνίγουν και να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να ορίζουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας εξασφαλίσουμε την προκοπή των νέων που σήμερα φεύγουν σωρηδόν στα ξένα. Το βάρος που τους κληρονομούμε είναι τεράστιο, ας τους κληρονομήσουμε τουλάχιστον και τη δυνατότητα να το σηκώσουν.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους συντελεστές της σημερινής βραδιάς, τον κ. Λιάννη και τον πολιτιστικό οργανισμό Πρεσπών, που εδώ και 30 περίπου χρόνια διοργανώνει με συνέπεια και μεγάλη επιτυχία εξαιρετικές καλλιτεχνικές βραδιές σε αυτό το μαγικό σημείο, τον ομφαλό της Πρέσπας. Να τους ευχαριστήσω διπλά γιατί με την συνέπεια τους και την αξιοσύνη τους έχουν βάλει την Πρέσπα στο κέντρο του πολιτιστικού χάρτη της χώρας μας αλλά και γιατί δέχθηκαν την παράκλησή μου την επόμενη χρονιά να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και εκδηλώσεις στην Κρυσταλλοπηγή, αυτό το διαμάντι της ορεινής Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου μας, σημείο επαφής με την Αλβανία αλλά και κέντρο της παράδοσης της ορεινής Μακεδονίας. Να συγχαρώ επίσης για την φετινή επιλογή του θέματος και των εξαίρετων καλλιτεχνών, του Γιώργου Νταλάρα που μας κάνει για μια ακόμα φορά την τιμή να τραγουδήσει σε τούτο το μέρος, το Γιώργο Κιμούλη αλλά και όλους τους εκλεκτούς συντελεστές της σημερινής βραδιά και βέβαια όλους εσάς που ήρθατε απόψε στον τόπο μας.