Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις “Τσίρι Βάρβαρα 2018” (φωτογραφίες & βίντεο)

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Αμύνταιο, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, για τις εκδηλώσεις “Τσίρι Βάρβαρα 2018”.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στο Αμύνταιο, με αναφορές σε μεγάλο βαθμό χριστιανικές, καθώς συμβολίζει το άναμμα της πυράς με την οποία κάηκε η Αγία Βαρβάρα.

Τιμώμενο πρόσωπο των φετινών εκδηλώσεων ήταν ο Δήμαρχος του Δήμου Καραβά Κύπρου Νικόλαος Χατζηστεφάνου, που παραβρέθηκε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά, στα πλαίσια και της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το άναμμα από τον Δήμαρχο Αμυνταίου Κων/νο Θεοδωρίδη και τον Δήμαρχο Καραβά της πρώτης φωτιάς στην είσοδο της πόλης του Αμυνταίου. Ακολούθησαν χορευτικά από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αγ. Παντελεήμονα με τους παραδοσιακούς ήχους των “Χάλκινων Ηχοχρωμάτων” και της “Τοπικής Παράδοσης”. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Σύλλογος “Αμάσεια” Μανιακίου παρουσίασε το λαϊκό χορευτικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κρασί, φασολάδα και παραδοσιακά εδέσματα από τους Συλλόγους του Δήμου Αμυνταίου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι “Ελπίδες” Χάντμπολ Αμυνταίου, η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων “Μαζί για τη Ζωή”, ο Σύλλογος Γυναικών Αμυνταίου, η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα και ο Σύλλογος Τριτέκνων Αμυνταίου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τα μεσάνυχτα με το άναμμα της κεντρικής φωτιάς στην αλάνα στο παλιό Αμύνταιο. Παράλληλα, φωτιές άναψαν σε πολλές γειτονιές του Αμυνταίου, με άφθονο κρασί, εδέσματα και παραδοσιακές μουσικές να συντροφεύουν κατοίκους και επισκέπτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.