Ψηφιδωτό για την απελευθέρωση της Φλώρινας

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τα ελευθέρια της πόλης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, παρουσίασαν τη ψηφιδωτή εικόνα με θέμα «Η απελευθέρωση της Φλώρινας το 1912», που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της Μητρόπολης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ενώ αναφορά στις λεπτομέρειες και στην κατασκευή του έργου έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας.

Κατά το χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης τόνισε: «Πέρασαν εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο επίλαρχος Ιωάννης Άρτης έμπαινε στη Φλώρινα ως ο απελευθερωτής της. Μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού η Φλώρινα ήταν και πάλι ελεύθερη και πάλι ελληνική.

Η 7η Νοεμβρίου 1912 αποτελεί την κορυφαία στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας και φέτος, με τη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετηρίδας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας τιμά με σειρά εκδηλώσεων αυτή τη ξεχωριστή επέτειο.

Πέρα από τις λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τη φετινή χρονιά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην παρουσίαση και τοποθέτηση της ψηφιδωτής εικόνας με θέμα «Η απελευθέρωση της Φλώρινας το 1912».

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό, το οποίο εικονίζει την παράδοση της πόλης μας στον Ελληνικό Στρατό. Μια μοναδική εικόνα που από σήμερα κοσμεί τη Φλώρινα και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον σεβάσμιο ποιμενάρχη μας πατέρα Θεόκλητο για τη συνεργασία μας στο φετινό εορτασμό της επετείου και όχι μόνο. Μια συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ορατό.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τις μοναχές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης Αλεξανδρούπολης, της Παναγιάς του Έβρου, οι οποίες με πολύ κόπο, μεράκι, αγάπη και φροντίδα επιμελήθηκαν και κατασκεύασαν το ψηφιδωτό, αποτυπώνοντας πλήρως και μια για πάντα αυτή την ιστορική στιγμή.

η ψηφιδωτή εικόνα, που σε λίγο θα αποκαλυφθεί, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, σε όσους αγωνίστηκαν και προσέφεραν σε αυτό τον ακριτικό τόπο. Αποτελεί όμως και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και ένα μάθημα ιστορίας για όλους».