1η Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου   

Δήμος Αμυνταίου

Γυμνάσιο Αμυνταίου

 

1η Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου

«Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της Τοπικής Ιστορίας του Αμυνταίου, ψηφίδας του Πολιτισμικού Μωσαϊκού της Δυτικής Μακεδονίας»

 

Σε συνεργασία με: 

Βιβλιοθήκη Αμυνταίου

Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου

Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων Δήμου Αμυνταίου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας

  

Σάββατο & Κυριακή 2-3 Φεβρουαρίου 2019

                      Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αμυνταίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

 

16:45-17:00               Προσέλευση

17:00-17:30              Έναρξη Διημερίδας-Χαιρετισμοί επισήμων

 

Συντονίστρια:

κ. Αρετή Κοσμοπούλου

Φιλόλογος,

Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου Αμυνταίου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Ιστορίας και ΑμεΑ

 

Α΄ ΜΕΡΟΣ

«Η ονοματοδοσία των οδών»

17:30-17:45  «Περιήγηση στα Ιστορικά μονοπάτια του Αμυνταίου», παρουσίαση Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Γυμνασίου Αμυνταίου από τις εκπαιδευτικούς Ευθυμία Καπνίση, Λεμονιά Μπούτσκου, Βασιλική Ντόμπρου, Σουλτάνα Σερμπίνη και τη Μαθητική Ομάδα Γυμνασίου Αμυνταίου.

17:45-17:55  «Η Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως χώρος έρευνας, μελέτης και αναζήτησης στοιχείων για την Τοπική Ιστορία» από την κ. Ευγενία Σωτηριά,  Αρχειονόμο-Βιβλιοθηκονόμο, Δήμος Αμυνταίου.

17:55-18:55 «Διαδρομές εξερεύνησης μέσα στη βιβλιοθήκη», παρουσίαση δράσης από την ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Ευγενία Σωτηριά  και εργασίας των μαθητών με τίτλο  «Ονοματοδοσία οδών, ιστορία καθ’οδόν».

 

Β΄ ΜΕΡΟΣ

«Εκπαιδευτική Ιστορία Αμυνταίου»

18:55-19:15   «Η Εκπαίδευση στο Σόροβιτς (1884-1928)» από την  κ. Ρένα Μυλωνά, Εκπαιδευτικό.

 

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

«Αμύνταιο και Μνημεία»

 

19:15-19:25  «Άγιος Νικόλαος Πετρών», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πετρών Αμυνταίου με υπεύθυνο τον κ. Ανδρέα Τσώκα, Αρχαιολόγο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

19:25-19:40  «Αρχαιότητες από την  περιοχή Αμυνταίου κατά τους ιστορικούς χρόνους (8ος αι. π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.)» από την κ. Ελπινίκη Ναούμ, Δρ. Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

 

 

Δ΄ ΜΕΡΟΣ

«Εκκλησιαστική Ιστορία – Θρησκευτική ζωή – Ναοδομία Αμυνταίου»

19:40-19:50 «Ορθόδοξη Προσκυνηματική περιήγηση στα πνευματικά καλντερίμια του Αμυνταίου», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Αμυνταίου με υπεύθυνο τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Θεολόγο, Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

19:50-20:00 «Η τέχνη της Αγιογραφίας», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Βασιλική Γεωργακοπούλου, Αγιογράφο.

20:00-20:20  «Η «ιερά αποδημία» στους ευλογημένους Τόπους, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Θρησκευτικής ζωής και της Ναοδομίας του Αμυνταίου» από τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Υποψήφιο Διδάκτορα Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ε΄ ΜΕΡΟΣ

«Το Αμύνταιο και ο Σιδηρόδρομος»

20:20-20:40  «Ταξίδια με το τρένο μέσα στο χρόνο: η ιστορία του Σιδηρόδρομου στο Αμύνταιο», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Λυκείου Αμυνταίου (Ζαρίδης Μιχάλης, Ιωαννίδης Αριστείδης, Λαζαρίδης Σωκράτης,  Μπλάγας Ιωάννης, Τζιβρά Αναστασία, Τσίμου Βασιλική) με υπεύθυνες δράσης τις κ. Πετρίδου Ευγενία και κ. Τραΐανού Ευδοξία, Καθηγήτριες Γενικού Λυκείου Αμυνταίου.

 

20:40-21:00: Συζήτηση

 

 

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

11:00-11:15         Προσέλευση

11:15-11:40        Έναρξη Διημερίδας-Χαιρετισμοί

 

Συντονίστρια:

κ. Αρετή Κοσμοπούλου

Φιλόλογος, Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου Αμυνταίου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Ιστορίας και ΑμεΑ

 

ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ

«Λαογραφία»

11:40-11:50 «Ημέρα του Ερευνητή – Καταγράφοντας αντικείμενα από το παρελθόν», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Χριστίνα Παγώνη, Αρχαιολόγο–Ιστορικό.

11:50-12:05  «Διατροφικός – παραγωγικός και λαογραφικός περίπατος στην περιοχή Αμυνταίου» από την  κ. Ευδοκία Μηλιατζίδου- Ιωάννου,

Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, τ. Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης.

12:05-12:20  «Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου – Λαογραφική Συλλογή Δόμνας Ούντση» από την κ. Χριστίνα Παγώνη, Αρχαιολόγο – Ιστορικό Α.Π.Θ. , Δήμος Αμυνταίου.

 

 

Ζ΄ ΜΕΡΟΣ

«Στρατιωτική Ιστορία»

12:20-12:30 “Η σύνδεση του Στρατοπέδου Παπαπέτρου καθώς και του 28ου ΣΠ με την τοπική ιστορία του Αμυνταίου”, παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Αμυνταίου με υπεύθυνο τον κ. Ανέστη Ανέστη, Αντισυνταγματάρχη-Υποδιοικητή 1ου Συντάγματος Φλωρίνης.

 

12:30-12:45   «Η συγκρότηση και η πολεμική δράση του 28ου ΣΠ κατά τον Ε/Ι πόλεμο» από τον κ. Ανέστη Ανέστη, Αντισυνταγματάρχη-Υποδιοικητή 1ου Συντάγματος Φλωρίνης.

 

12:45-13:00  «Ο Αγώνας της V Μεραρχίας κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο: Η Μάχη του Σόροβιτς και η σημασία της» από τον κ. Γεώργιο Μυλωνά, Αξιωματικό Σ.Ξ.    

 

 

Η’ ΜΕΡΟΣ

«Νεότερη Ιστορία»

13:00-13:10  «Οι Αγώνες για ελευθερία του ελληνικού έθνους μέσα από σύμβολα, εμβλήματα και σφραγίδες, σημαίες και λάβαρα, στολές και ενδυμασίες», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εκθετήριο Μακεδονικών  Αγώνων Δήμου Αμυνταίου (Τοποθεσία: Τ.Κ. Πετρών) με υπεύθυνη την κ. Χριστίνα Παγώνη, Αρχαιολόγο – Ιστορικό.

13:10-13:25   «Οι ελληνικές, βουλγαρικές και σερβικές στατιστικές για τον πληθυσμό της περιοχής του Αμυνταίου υπό το πρίσμα των εθνικών διεκδικήσεων» από τον κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Ιστορικό Α.Π.Θ.

13:25-13:40 «Αμύνταιο: προμαχώνας του Ελληνισμού και ιστορικό σταυροδρόμι» από τον  κ. Ευάγγελο Ιωαννίδη, Δικηγόρο παρ’ Εφέταις, , Πτυχιούχο Φιλοσοφικής, Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας

 

13:40-14:00  Συζήτηση