11ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που διεξήχθη στην Φλώρινα στις 13 και 14 Ιουλίου 2013.

Μακεδόνες Έλληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων από όλους τους νομούς της Μακεδονίας όπως επίσης και από την υπόλοιπη Ελλάδα,  συναντήθηκαν, συζήτησαν και επαναβεβαίωσαν τις πάγιες θέσεις όχι μόνον του Μακεδονικού αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού ότι το γειτονικό Κεντροβαλκανικό κράτος δεν έχει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Μακεδονίας, και ότι οποιοδήποτε όνομα  συμφωνηθεί θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα του Ελληνικού λαού.

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Ζούκας Στρατηγός ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σ. Σ./NDC-GR, αναφέρθηκε στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, και στην συνθήκη του Βουκουρεστίου που καθόρισε τα βόρεια σύνορά μας και στην οποία δεν αναφέρεται καθόλου το όνομα Μακεδονία αλλά μόνον ο διαμοιρασμός των Οθωμανικών εδαφών στην Ευρώπη.

Στην παρουσίαση που έστειλε η κ. Μαρία Νυσταζοπούλου Πελεκίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φάνηκε καθαρά ότι το γειτονικό κράτος κατέχει μόνον το 17 % του γεωγραφικού χώρου της πραγματικής Μακεδονίας, που φθάνει μέχρι την νοητή γραμμή Κρούσσοβο, Περλεπές, Στρώμνιτσα, Μελένικο και ότι η περιοχή της πόλης των Σκοπίων ποτέ δεν ανήκε στον γεωγραφικό χώρο της πραγματικής Μακεδονίας.

Στο συνέδριο ζήτησε και έκανε χαιρετισμό μέλος της φυλής των Καλάς, από το βόρειο Πακιστάν, διακηρύσσοντας  την Ελληνική καταγωγή του ως απόγονος των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στον οργανωτικό τομέα, αποτέλεσμα της ενότητας και της διάθεσης συνεργασίας μεταξύ των Μακεδόνων όλου του πλανήτη, είναι η σύστασης συντονιστικής επιτροπής, αποτελούμενη από τους προέδρους όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων των αποδήμων και έναν εκπρόσωπο από την Ελλάδα, με συντονίστρια την κ. Νίνα Γκατζούλη, που θα προετοιμάσει το επόμενο Παγκόσμιο συνέδριο αλλά και θα προτείνει τρόπους θεσμοθέτησης αυτού του συντονιστικού οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάρα πολλοί Φλωρινιώτες, όλες οι τοπικές αρχές της Φλώρινας και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κεντροδυτική Μακεδονία.

Οι σύνεδροι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Φλώρινας και τον Αντιπεριφερειάρχη της

Περιφερειακής  Ενότητας Φλώρινας για την φιλοξενία και την αμέριστη συμπαράστασή τους και τους τόνισαν ότι για την πραγματοποίηση του συνεδρίου συνειδητά δεν ζήτησαν χρηματικά ποσά από κανέναν φορέα γιατί ήλθαν, από κάθε γωνιά της γης, να ξοδέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και την Φλώρινα συμπαραστεκόμενοι στον δοκιμαζόμενο, από την οικονομική κρίση, Ελληνικό λαό.

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, μετά την λήξη του συνεδρίου, 92 από τους σύνεδρους επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ηράκλειας, όπου διάβασαν τις Ελληνικές επιγραφές που είναι σκαλισμένες στις πέτρες του αρχαίου θεάτρου, επισκέφτηκαν το νεκροταφείο της Ελληνικής κοινότητας της πόλης του Μοναστηρίου, και προσκύνησαν ευλαβικά τις εικόνες με τα Ελληνικά ονόματα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης του Μοναστηριού  που με πολλούς κόπους έκτισε η άλλοτε κυρίαρχη Ελληνική κοινότητα Μοναστηρίου το 1830 με σχέδια του αρχιτέκτονα Π. Ζαγορίσιου.

 

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ

11ο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την υφήλιο σε συνεδρίαση του 11ου  Παγκοσμίου Συνεδρίου στη Φλώρινα που συνήλθε από τις 13 έως τις 14 Ιουλίου του 2013 έχοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις στην  Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Διαφωνούμε εντόνως με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτή τη λύση.

2. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.

3. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.

4. Ζητούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης κατοικούντων στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

5. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.

6. Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων.

 

7. Ζητούμε την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία (Νομοί Σερρών, Δράμας και Καβάλας) την 29η Σεπτεμβρίου.

 

8.  Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή  περιοχή Χιντου Κους  του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό.  Ως αδερφοί  Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

 

9. Παρακαλούμε να ζητήσουμε την άμεση επιστροφή της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βουδαπέστη στους φυσικούς ιδιοκτήτες υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν “οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται”, όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. Σημειώσετε ότι με την αλλαγή στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η Ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή. Καταγγέλλουμε την σφαγή των Χριστιανών στη Συρία από τους ισλαμιστές και ζητούμε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει τα φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών.

 

10. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπ’ όψιν τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

 

Φλώρινα 17 Ιουλίου 2013     

Η Οργανωτική επιτροπή

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ