Ένα σπίτι της Φλώρινας… Μια ιστορία

Μεσάνυχτα Κυριακής, 9 του Γενάρη, προς Δευτέρα, εκδηλώνεται στη Φλώρινα (την πόλη των τεχνών και των παθών), όπως έχει λεχθεί, ο σεισμός, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν.

Στο σπίτι μας εγώ, η σύζυγός μου και η αδελφή μου, που έχει γυρίσει από τον Καναδά, κοιμόμαστε ήσυχοι.

Ξυπνήσαμε ξαφνικά φοβισμένοι, τρομοκρατημένοι αλλά δεν νομίζω πανικοβλημένοι.

Το σπίτι μου ήταν όρθιο, ήμασταν ζωντανοί, θα μπορούσαν να συμβούν τα χειρότερα, όπως έγινε διαχρονικά σε άλλα μέρη.

Δεν τρέξαμε να βγούμε έξω όπως λέγεται ότι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας.

Όταν ηρεμήσαμε αρχίσαμε φυσικά τον έλεγχο των ζημιών που προκλήθηκαν.

Δύο, τρεις ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους, περισσότερες στα ταβάνια των μεγάλων δωματίων και πεσμένα κάτω κομμάτια από τα στοκαρισμένα βαψίματα.

Μικρό το κακό, θα μπορούσε να είχε συμβεί και χειρότερα όπως αλλού.

Ένα ιστορικό σπίτι που κατά μία παράδοξη συγκυρία συμπλήρωσε φέτος εκατό (100) χρόνια ζωής είχε μείνει όρθιο….

Χτίστηκε το 1922 από τον Ιπποκράτη Δοσίου πρόγονο της μεγάλης οικογένειας που ήταν γνωστή από το πρώτο πλούσιο φαρμακείο της Φλώρινας που λειτούργησε από τον Γεώργιο Δοσίου, γιο του αδελφού του Ιπποκράτη, του Μιχαήλ Δοσίου.

Σημ.: Είναι ευχάριστο που το φαρμακείο αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί από τον δραστήριο συμπολίτη μας φαρμακοποιό Γιώργο Αντωνιάδη.

Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης δούλεψε σκληρά στην Αμερική στην κατασκευή των σιδηρόδρομων επί δέκα (10) χρόνια και γύρισε για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.  να προικίσει και να παντρέψει τις τέσσερις όμορφες κόρες του όπως και έγινε.

Ξεκίνησε αμέσως την κατασκευή ενός εντυπωσιακού οικοδομήματος, ρυθμού νεοκλασικού, με δύο παρόμοια τμήματα ενωμένα με μεσοτοιχία κάτω από κοινή στέγη τα λεγόμενα δίδυμα σπίτια. Ήταν το μοναδικό στη Φλώρινα. Διώροφα (ισόγειο και ένας όροφος) , 100 τ.μ. ο καθένας με επτά μεγάλα παράθυρα, την πόρτα εισόδου κάτω και την επάνω για την μεγάλη όμορφη βεράντα.

Στον επάνω όροφο έμενε για πολλά χρόνια ο δικηγόρος Αλεξίδης, πατέρας του αδελφικού μου φίλου Σπύρου Αλεξίδη. Μαζί παίζαμε, εκεί μεγαλώσαμε.

Μετά την ολοκλήρωσή του το 1925 (γραμμένο στην αψίδα της στέγης) αγοράστηκε το ένα τμήμα από τον παππού μου Γρηγόρη Βάσσο.  Με ανοιχτές αυλές μισού στρέμματος όπου στην αυλή του Δοσίου τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος «Αγγέλικα» και την δική μας κατάφυτη από δέντρα και λουλούδια.

Στο σπίτι μας έζησε και μεγάλωσε τις τρεις κόρες του και τους τρεις γιους του ο παππούς μου. Το κληροδότησε στον πατέρα μου Γιώργο Βάσσο όπου έζησα και μεγάλωσα εγώ με τον αδελφό μου και τις δύο αδελφές μου και στη συνέχεια είχα τη χαρά και την ευτυχία να ζω εγώ με την γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μας.

Αυτό το όμορφο οικοδόμημα έχασε την απόλυτη εικόνα του όταν ο Ο.Τ.Ε. προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση και γκρέμισε το μισό που ανήκε στον Δοσίου για να χτίσει το δικό του άσχημο οικοδόμημα.

Αντίθετα το δικό μου (προφανώς για να μη δοθεί με αντιπαροχή που άρχισε να κυριαρχεί στην πόλη) χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό και διατηρητέο, χωρίς να το μάθω ή να το επιδιώξω, με αποτέλεσμα να πρέπει να πάρω άδεια από τους ειδήμονες… μηχανικούς ακόμα και για να το βάψω.

Ξόδεψα πολλά για να το συντηρήσω και να το ανακαινίσω ώστε να παραμείνει όμορφο και κατοικήσιμο.

Και για να έρθουμε στο προκείμενο: έμαθα ότι γίνεται έλεγχος σπιτιών που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό. Το δήλωσα στον Δήμο και την άλλη μέρα μας επισκέφθηκε πενταμελές κλιμάκιο αρμοδίων μηχανικών και προχώρησε σε προσεκτικό έλεγχο.

Στη βεβαίωση που μας χορήγησαν (δελτίο ταχείας αυτοψίας) χαρακτηρίστηκε κίτρινο. ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ.

Διευκρινιστικές απαντήσεις σε κάποια ερωτήματά μου δεν δόθηκαν καθαρά. Φυσικά μου είπαν ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να το εγκαταλείψω.

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου μετά από ευγενική τηλεφωνική ενημέρωση από τον νέο Αντιπεριφερειάρχη μας Σωτήρη Βόσδου, μας επισκέφθηκε κλιμάκιο από τον ίδιο, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Βουλευτή Φλώρινας  της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.

Με έκδηλο ενδιαφέρον διαπίστωσαν τις ζημιές που έχουν προκληθεί και αποχώρησαν χωρίς να συζητήσουμε σχετικά επειδή τους πίεζε ο χρόνος για να επισκεφθούν και άλλα σπίτια.

Περιμένω εναγωνίως τις εξελίξεις και τη συνέχεια ελπίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα είναι σωστές, δίκαιες και πραγματοποιήσιμες. Ίδωμεν.

Κώστας Βάσσος

Υ.Γ. μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα σπίτια, οικοδομήματα έχουν ελεγχθεί και τα σχετικά συμπεράσματα με τον χαρακτηρισμό τους. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα όμορφα οικήματα μεγάλα αλλά και μικρότερα από τα οποία τα περισσότερα δυστυχώς είναι κλειστά, ακατοίκητα με μια εικόνα εγκατάλειψης.

Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.