Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας σχετικά με την κακοκαιρία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, μέλους της ΟΓΕ

Τις τελευταίες ημέρες οι λαϊκές οικογένειες του νομού μας αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας, που δέχτηκαν το έντονο κύμα κακοκαιρίας, υφίστανται ακόμα περισσότερο τις συνέπειες ενός βάρβαρου και ξεπερασμένου συστήματος. Ενός συστήματος που έχει σημαία τα κέρδη των επιχειρηματιών και αδιαφορεί για τις ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών μας. Σε τέτοιες συνθήκες γίνονται ακόμα πιο φανερές οι ελλείψεις που με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών έχουν οι υπηρεσίες.

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια δεν έχουν τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων, αλλά και τις υποδομές, και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υφιστάμενου προσωπικού, η κατάσταση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ανάμεσά σε αυτό το προσωπικό εργάζονται και πολλές γυναίκες, ενώ τα μέσα ατομικής προστασίας είναι και αυτά ελλιπή.

Επίσης, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι οι δομές υγείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους πληρότητας ως ξενοδοχεία, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Τώρα είναι πιο φανερό τι συνέπειες έχει η υποβάθμιση των νοσοκομείων, καθώς, αφενός τα περιστατικά είναι αυξημένα λόγω του παγετού και αφετέρου είναι ακόμα πιο δύσκολη πρακτικά η πρόσβαση στις δομές υγείας αλλά και η μεταφορά των ασθενών.

Τα νοικοκυριά υφίστανται ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του όποιου εισοδήματός τους προκειμένου να θερμάνουν τα σπίτια τους, συνέπεια και αυτή της πολιτικής των κυβερνήσεων στο θέμα της ενέργειας, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση της τιμής του ρεύματος, την υπερφορολόγηση του πετρελαίου που προορίζεται για να ζεσταθούν τα σπίτια μας, σε αντίθεση με το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών.

Ο αέρας που αναπνέουμε είναι αποπνικτικός, λόγω των τρόπων θέρμανσης που αναζητούν τα νοικοκυριά, καθώς δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το πανάκριβο πετρέλαιο, ενώ το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας είναι αμφίβολο το πότε θα ολοκληρωθεί και με ποιους όρους, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης της μονάδας της Μελίτης.

Τα σχολεία έχουν κλείσει, αλλά το κράτος αυτό δεν έχει καμία μέριμνα για τα παιδιά και οι εργαζόμενες μητέρες είναι αναγκασμένες να βρουν μόνες τους λύση για το που θα τα αφήσουν.

Οι παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτοί, πλην όμως δεν είναι πολλές ημέρες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ελλιπή θέρμανση. Και πέρα από αυτό, ατομική λύση πρέπει να βρουν οι γονείς για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους σε αυτούς, καθώς ούτε γι’ αυτό έχει φροντίσει αυτό το κράτος και η τοπική του διοίκηση.

Επίσης, είναι άγνωστη η κατάσταση που θα βρουν τα παιδιά μας όταν ανοίξουν τα σχολεία, καθώς οι αυλές δεν έχουν καθαριστεί, τα σχολεία με αυτό το πολικό ψύχος δε θερμαίνονταν και, εκτός του ότι θα είναι παγωμένα, είναι πολύ πιθανό να έχουν και ζημίες. Η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς λόγω της υποχρηματοδότησής τους από την κεντρική διοίκηση αλλά και με ευθύνη των τοπικών αρχών, ακόμα και σε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες η θέρμανση ήταν ελλιπής.

Αυτή είναι η “μεταμνημονιακή εποχή” για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση!!! Είναι αυτή που οι ρημαγμένες δαπάνες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών βαίνουν μειούμενες, ώστε να επιτευχθούν (και μέσα από αυτές) τα ματωμένα πλεονάσματα. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες των Τοπικών Διοικήσεων, που διαφημίζουν τα έργα της “ανάπτυξης” για το κεφάλαιο, αλλά που δεν παίρνουν στοιχειώδη μέτρα για το λαό, τα σχολεία, τους μαθητές, τους φοιτητές. Για αυτά τα προβλήματα δεν καυγαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική.

Δεν χωράει άλλη αναμονή! Σήμερα υπάρχει η γνώση και η τεχνολογική δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις, να μην υπάρχει ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Να διεκδικήσουμε συλλογικά με πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες.

-Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης (χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό)

-Αύξηση των επιχορηγήσεων στα σχολεία και τα νοσοκομεία για θέρμανση

-Στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της εργατικής – λαϊκής οικογένειας

-Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ούτε σκέψη για διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας

Να συντονίσουμε τον αγώνα μας. Όταν είμαστε όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί!

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να δώσουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Να διεκδικήσουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία που αξίζουν τα παιδιά μας, τη θέρμανση των σπιτιών μας, τις δημόσιες υπηρεσίες που θα υπηρετήσουν την ασφάλεια και τις γενικότερες ανάγκες των οικογενειών μας και όλων των εργαζομένων.