Απάντηση της Π.Ε. Φλώρινας στο πρόσφατο δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Φλώρινας

Απάντηση της Π.Ε. Φλώρινας στο πρόσφατο δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Φλώρινας

Αναφορικά με το πρόσφατο δελτίο τύπου (19-09-2018) της ΝΟΔΕ Φλώρινας, θα θέλαμε να τονίσουμε προς τους πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας ότι, ως περιφερειακή αρχή, ποτέ δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να υπηρετήσουμε αφέντες. Αυτό που είχαμε θέσει εξαρχής ως βασική μας προτεραιότητα ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας και της Δ. Μακεδονίας γενικότερα, και όχι προσώπων ή φορέων που ανήκουν σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Ποτέ δεν λειτουργήσαμε κατά μόνας, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο χρόνος δημοσίευσης του συγκεκριμένου δελτίου τύπου, λίγες μόλις μέρες μετά την από πλευράς μας εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Αντωνιάδη.

Εμείς, ως περιφερειακή αρχή, δεν διαχωρίσαμε ποτέ τους συμπολίτες μας και ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Προσπαθήσαμε εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τη διαβούλευση με όλους τους φορείς, χωρίς να βάζουμε κομματικές ταμπέλες και χωρίς να λειτουργούμε διχαστικά.

Η μέχρι σήμερα πορεία μας δείχνει ότι έχουμε την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και δεν χρειαζόμαστε τη δική σας επιβεβαίωση. Τα έργα τα οποία υλοποίησε και υλοποιεί η παρούσα περιφερειακή αρχή αφορούν την Π.Ε. Φλώρινας συνολικά, χωρίς καμία απολύτως διάκριση και στόχευση, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, καταμεσής της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστές στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας οι ενέργειες που πραγματοποιήσαμε αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο και τους στόχους που έχουμε θέσει.

Θα απαριθμήσω ενδεικτικά κάποια από τα έργα που υλοποιούμε καθώς και τις προτεραιότητες των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2013-2020.

  • Ένταξη των νοικοκυριών της Δ. Μακεδονίας στο ειδικό τιμολόγιο (έκπτωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος).
  • Αξιοποίηση του αγωγού TAP για την παροχή φυσικού αερίου στο σύνολο της Δ. Μακεδονίας, με αλλαγή της αρχικής διακρατικής συμφωνίας που άφηνε απ’ έξω την περιοχή μας.
  • Επίλυση του ζητήματος του ρυμοτομικού του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, που εκκρεμούσε από το 2006.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και νέο κτίριο για τη Σχολή Καλών Τεχνών, έργα ύψους 18 εκ. ευρώ.
  • Ένταξη του Κάθετου άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, έργο ύψους 80 εκ. ευρώ.
  • Πλήρης ετοιμότητα για ένταξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου, έργο ύψους 8,5 εκ. ευρώ (Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, νομιμοποίηση πιστών, εκπόνηση Master Plan κ.α.).
  • Διάθεση ποσού ύψους 4 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας.
  • Ολοκλήρωση των μελετών των αρδευτικών δικτύων Τριανταφυλλιάς, Παρορίου, Πρεσπών και Λιμνοχωρίου.
  • Έργα αναδασμών στις Τ.Κ. Αμμοχωρίου, Σιταριάς, Αρμενοχωρίου, Σκοπιάς, Περάσματος, Νεοχωρακίου, Ασπρογείων, Μεσόκαμπου, Παλαίστρας, Μελίτης και άλλων.
  • Υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ σε όλη την έκταση της Π.Ε. Φλώρινας.
  • Κατασκευή γεφυρών στις Τ.Κ. Νεοχωρακίου και Μελίτης ύψους 400.000 ευρώ.
  • Ένταξη όλων των βιολογικών του Δήμου Αμυνταίου στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Φιλώτα.
  • Ένταξη των έργων για την υδροδότηση των Τ.Κ. Κέλλης και Αγ. Παντελεήμονα.
  • Ένταξη μελέτης για την ύδρευση της πόλης του Αμυνταίου και τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.
  • Παράλληλα έργα αναδασμών ύψους 1.5 εκ. ευρώ.
  • Έργα ασφαλτοστρώσεων ύψους 7 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Φλώρινας.

καθώς και πλήθος άλλων έργων που υλοποιούνται με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα των φορέων και των πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή λειτουργεί με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και την άρση της απομόνωσης.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, είναι γενικά αποδεκτό ότι Φλώρινα ήταν σε πλήρη απομόνωση και εγκατάλειψη. Χωρίς κατάλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, χωρίς έργα, τόσο από το Π.Δ.Ε. όσο και από το ΕΣΠΑ.

Γνωρίζουμε τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου δελτίου τύπου. Πιστεύουμε ότι ήταν μια επιπόλαιη ανακοίνωση η οποία εξυπηρετεί αυτόν που την υπέδειξε.

Ως προς το έργο που υλοποιήθηκε στον κάθετο άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, η ζημία του συγκεκριμένου σημείου ήταν μεγάλη. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την κακοτεχνία που δεν αφορούν την παρούσα περιφερειακή αρχή και ήδη γίνεται ο σχετικός έλεγχος από το Υπουργείο ως προς την υποδομή και τον τρόπο εκτέλεσης για το σύνολο του άξονα Φλώρινα – Κοζάνη. Το συγκεκριμένο τμήμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών της έδρας και ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς το συγκεκριμένο σημείο επέμβασης, το οποίο εκτελέστηκε από εταιρεία με έδρα την Π.Ε. Φλώρινας που χαίρει εμπιστοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο και υλοποιεί έργα τα οποία ποτέ δεν αξιολογήθηκαν αρνητικά, ούτε και ήταν κατώτερα των προδιαγραφών που καθορίζονται από τον νόμο.

Άλλωστε, οι πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας είναι ενήμεροι σχετικά με τις κακοτεχνίες που αφορούσαν το οδικό κομμάτι Φλώρινα – Αμμοχώρι, το οποίο δόθηκε σε κυκλοφορία το 2009 και επισκευάστηκε πρόσφατα από την παρούσα περιφερειακή αρχή, αποκαθιστώντας τις φθορές σε μήκος περίπου 4 Χλμ, με έργο προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τη δική μου πολιτική πορεία, οι αποφάσεις που θα παρθούν αφορούν εμένα και τους συνεργάτες μου και θα βασιστούν στην ετυμηγορία και τη βούληση των πολιτών και όχι των καθοδηγούμενων κομματικών οργάνων και εντολοδοτών. Εμείς έτσι πορευθήκαμε μέχρι σήμερα και έτσι θα προχωρήσουμε στο μέλλον, με γνώμονα την αγάπη μας για τους ανθρώπους και τον τόπο μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Στέφανος Μπίρος