Απέτυχε η διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε  ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης με τον οικονομικό επόπτη Απόστολο Πάνου   την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 για τα πεπραγμένα της διοίκησης τους.

Βέβαια δεν ήτανε μια συνηθισμένη συνέντευξη, γιατί ο κ. πρόεδρος δεν περιορίστηκε στην παρούσα θητεία του, που έληξε, αλλά ανέτρεξε στην τελευταία δεκαετία που ηγείται του επιμελητηρίου Φλώρινας.  Κι αυτό γιατί υπάρχει ένδεια έργων και δράσεων.

Να σημειώσουμε ότι δόθηκε παράταση στη θητεία των διοικήσεων των ΕΒΕ μέχρι το τέλος του 2023 , προφανώς γιατί εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμοι ώστε να μεταβούν με ασφάλεια στο νέο σύστημα των περιφερειακών επιμελητηρίων. Τώρα, αν σε άλλα επιμελητήρια  όπως των Σερρών και της Κοζάνης παραιτήθηκαν οι πρόεδροι μιας και έληξε η θητείας τους και ανέλαβαν νέοι αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και το δικό μας επιμελητήριο δεν χαμπαριάζει από τέτοια.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ επανέλαβε όσα μας λέει όλα αυτά τα χρόνια, τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προσθέσει κάτι καινούργιο. Τόσο που μάθαμε απέξω τι θα πει.

Η αναδρομή αυτή ένα λόγο έχει την ανυπαρξία έργου και διανύουμε την χειρότερη θητεία του ΕΒΕ Φλώρινας.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες με τα μνημόνια και τον κορωνοϊό βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο με έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων να βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα, θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Σαφή εικόνα μας δίνουν οι επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Φλώρινας στην οποία δραστηριοποιούνταν 20 επιχειρήσεις και σήμερα λειτουργούν μόνο 6.

Στη διάρκεια της προεδρίας Σαπαλίδη οι επιχειρήσεις μας μειώθηκαν κατά 40% περίπου.  Καμιά πρόταση δεν είδαμε από το ΕΒΕ, το οποίο αποδέχτηκε μοιρολατρικά όσα αποφάσισε η κυβέρνηση για όλη την Ελλάδα.

Ποια ήταν η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια όταν οι συνάδελφοι τους υποφέρανε από την αναδουλειά και την έλλειψη πρόνοιας και στήριξης τους; Πηγαίνανε στα σχολεία για ενημερώσουν τα παιδιά για την επιχειρηματικότητα.  Δεν λέω καλά κάνανε γιατί κι αυτό χρειάζεται  αλλά το όποιο όφελος, αν υπάρξει, θα είναι για τις επόμενες δεκαετίες και όχι αυτήν του απολογισμού του. Σήμερα πρέπει να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.

Το δεύτερο σημείο το οποίο μας τόνισε ο πρόεδρος είναι οι ανύπαρκτες εμπορικές μας σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και την Κύπρο. Οι επιμελητηριακές συναντήσεις βρίσκονται ακόμα στην ανάγνωση της οικονομικής γεωγραφίας, φάση την οποία δεν μπορέσαμε  ακόμα να ξεπεράσουμε. Μπορούμε να μιλάμε για φιλικές σχέσεις, οι οποίες όμως για να μετατραπούν σε εμπορικές, πρέπει να κυλίσει πολύ νερό ακόμα. Οι εξαγωγές κάποιων μικροποσοτήτων φρούτων υπήρχαν και πριν από την προεδρία του κ. Σαπαλίδη.

Το ερώτημα είναι πέτυχε κάτι αυτά τα δέκα χρόνια το ΕΒΕ; Βεβαίως. Πέτυχε την μετανάστευση συμπολιτών μας στην Κύπρο!!!  Δεν μπορώ να πω εδώ δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι η μετανάστευση δυνάμεων εργασίας  είναι έργο δικό του και ίσως μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά που πρόεδρος του ΕΒΕ  στέλνει στην ξενιτειά συμπολίτες του και μάλιστα το θεωρεί μέγιστη επιτυχία. Αλλά τέτοιες επιτυχίες να μας λείπουν.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική βοήθεια στην αγορά . Η διανομή φρούτων δωρεάν σε κάποια ιδρύματα είναι δουλειά άλλων φορέων και όχι του ΕΒΕ. Αλλά κοντά στο μηδενικό έργο κάτι είναι και αυτό. Τόσο μπορούσε τόσο έκανε.

Η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις είναι καλή και ωφέλιμη όταν προηγουμένως έχεις φροντίσει η επιχειρηματικότητα να μπορεί να αξιοποιήσει μια τέτοια δράση. Διαφορετικά φαντάζει σαν βόλτα αναψυχής.

Ο κ. Σαπαλίδης επικεντρώθηκε στα ταξίδια στην Κύπρο και τις καλές σχέσεις που δημιούργησε. Αλλά και αυτά είναι χωρίς θετικό πρόσημο , γιατί δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά  με το ποιες είναι οι αιτίες που καθιστούν μη ανταγωνιστική την τοπική επιχειρηματικότητα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Δεν μας είπε λέξη για τα σοβαρά  προβλήματα του κτιρίου του ΕΒΕ με την αμιαντοσκεπή και τα λειτουργικά προβλήματα των δύο αιθουσών του που τον συνοδεύουν από την αρχή της θητείας του. Πέρασε φευγαλέα την απολιγνιτοποίηση και αν έχουν προτάσεις για την αγορά και τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Ακούσαμε και τον οικονομικό επόπτη, ο οποίος μας είπε ότι το ΕΒΕ σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση με ταμιακό υπόλοιπο περίπου 82.000 ευρώ. Ότι τα έτη 2015-16-και 2017 είχαν αρνητικό ισολογισμό, χωρίς να εξηγήσει όμως γιατί. Απέφυγε να αναφερθεί στα οικονομικά στοιχεία έστω του τελευταίου  ισολογισμού όπως κάνουν όλοι. Θα σταθώ σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι πως δεν λες πας καλά οικονομικά  όταν παραλαμβάνεις στη έναρξη  της θητείας σου πολύ μεγαλύτερο αποθεματικό απ αυτό που παρουσιάζεις σήμερα. Τότε με πρωταγωνιστή το ΕΒΕ Φλώρινας οι επιχειρηματίες εισέπραξαν για  το εμπάργκο 2 εκατ. ευρώ περίπου αποζημιώσεις.  Για ποια οικονομική αποζημίωση των επαγγελματοβιοτεχνών μπορεί να μας πει το ΕΒΕ ότι πρωταγωνίστησε και κέρδισε; Ούτε μια. Ήταν σαν να μην υπάρχει.

Το δεύτερο σημείο είναι  ότι μέσα σε ένα με δύο μήνες εξοφλούνται τα τιμολόγια. Ανακριβέστατο. Πρέπει να πληροφορήσω τον οικονομικό επόπτη ή ότι δεν γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημα στο ΕΒΕ ή αποκρύπτει την αλήθεια ή μας δουλεύει. Τον ενημερώνω ότι όχι μόνο δεν εξοφλούν σ’ αυτούς που χρωστάνε στην αγορά σε δύο αλλά ούτε σε είκοσι μήνες . Μόνον εγώ γνωρίζω  δύο συναδέλφους τους  απλήρωτους που κοντεύουν είκοσι μήνες. Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτοί.  Τα ονόματα τους είναι στη διάθεση του οικονομικού επόπτη όποτε μου τα ζητήσει, αν τα ζητήσει.

Ξέρω ότι αυτά που γράφω θα δυσαρεστήσουν όμως δεν πρόκειται να παίξω το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Τελικά ο κ. Σαπαλίδης με την συνέντευξη του  κατόρθωσε να αναδείξει την αποτυχία του στη διοίκηση του  ΕΒΕ Φλώρινας.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης