ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης είχε την καλοσύνη να   απαντήσει στο δημοσίευμα μας της 10ης Οκτωβρίου 2017 με τίτλο«Ότι θυμούνται χαίρονται στα αζήτητα τα πραγματικά προβλήματα της Πρέσπας».

Με χαρά την δημοσιεύουμε με τον

απαιτούμενο σχολιασμό, γιατί επιβεβαιώνει με τον πλέον καθαρό τρόπο και ομολογεί ότι  το θέμα της στελέχωσης με διδακτικό προσωπικό των σχολείων της Πρέσπας δεν τέθηκε στον κ. Πρωθυπουργό.

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Τριανταφυλλίδη,

Την περασμένη Τρίτη 10 Οκτωβρίου σε άρθρο με τίτλο «Ότι θυμούνται χαίρονται στα αζήτητα τα πραγματικά προβλήματα της Πρέσπας» ελέγχετε την δημοτική μας αρχή ότι ασχολούμαστε με διάφορα (επουσιώδη?) θέματα χωρίς σχέδιο και ειρμό (αναφέροντας και κάποια θέματα που απασχόλησαν  τον πρωθυπουργό κατά την παραμονή του στην Πρέσπα τον Αύγουστο) και όχι με τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου όπως το θέμα των ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι το άρθρο σας όσο αναφορά εμένα και το Δήμο Πρεσπών είναι ανακριβές, ελπίζω όχι ηθελημένα. Πιο συγκεκριμένα

  1. Τα θέματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό (γραπτώς και τεκμηριωμένα έξι ημέρες πριν την επίσκεψή του) ήταν τέσσερα και συγκεκριμένα: το αρδευτικό Πρεσπών, το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Λευκώνα, το ιδιοκτησιακό του Αγ. Γερμανού καθώς και τα ασφαλιστικά θέματα των εργατών γης στη φασολοκαλλιέργεια μαζί με τις ελληνοποιήσεις οσπρίων. Τα δύο τελευταία μαζί με την κατάσταση του οδικού δικτύου, τα έθεσα και δημοσίως στην ομιλία μου στον Αγ. Αχίλλειο την προηγούμενη μέρα. Επιπροσθέτως, έθεσα προφορικά και το ζήτημα της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό στην διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Τα ζητήματα αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για το Δήμο μας και περιλαμβάνονται στο εκλογικό μας πρόγραμμα (καθώς και στα εκλογικά προγράμματα όλων των συνδυασμών που διεκδίκησαν την ψήφο των Πρεσπιωτών από ιδρύσεως δήμου Πρεσπών). Το γεγονός ότι όλα, (πλην του ασφαλιστικού) προχώρησαν εξαιτίας ή με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού όντως μας γέμισε με ικανοποίηση. Όλα αυτά τα θέματα όμως έχουν αρκετή δουλειά ακόμα μέχρι να προσφέρουν τα προσδοκόμενα στους δημότες μας. Μπορεί να χαιρόμαστε για την δέσμευση του πρωθυπουργού, όπως μας εγκαλείτε αλλά ξέρουμε και που είμαστε και που θέλουμε να πάμε, πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμά μας για το οποίο ψηφιστήκαμε και προφανώς δεν λειτουργούμε με λογική «ότι θυμάμαι χαίρομαι» όπως σπεύδετε να μας προσάψετε.
  2. Το θέμα των καθηγητών του γυμνασίου είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνίας μας. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος ασχολείται και με αυτό και άλλα ζητήματα της εκπαίδευσης ακόμα και αν δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Έχει δύο πλευρές: η μία είναι διοικητική και έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που είναι στην διάθεση της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την οποία συνεργαζόμαστε (όπως και με την διεύθυνση του σχολείου και με το σύλλογο γονέων) έτσι ώστε να πιέζουμε για να καλύπτονται τα κενά το δυνατόν γρηγορότερα και η άλλη είναι θεσμική και εκεί υπεύθυνο είναι το υπουργείο παιδείας στο οποίο έχουμε απευθυνθεί με επιστολή που έχω αποστείλει στον υπουργό προτείνοντας αλλαγή πολιτικής ώστε να μην προκύπτουν κενά σε σχολεία σαν τα δικά μας.
  3. Η κατάληψη που έκαναν οι μαθητές είναι μια κοινωνική κινητοποίηση, δίκαιη κατά την γνώμη μας, που εξέφρασε την αγανάκτηση όλων μας και βρήκε σημαντική ανταπόκριση στην κοινωνία των Πρεσπών αλλά και ευρύτερα σε εθνικό ακροατήριο. Διήρκεσε μία ημέρα γιατί την επομένη τοποθετήθηκαν 4 εκπαιδευτικοί καλύπτοντας τις περισσότερες (αλλά όχι όλες) κενές διδακτικές ώρες. Ούτε ο Δήμος, ούτε οι γονείς ενθάρρυναν τα παιδιά να προχωρήσουν σε κατάληψη αλλά από τη στιγμή που το έπραξαν στηρίξαμε τα αιτήματά τους που είναι αιτήματα όλων μας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Με την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω το εξαιρετικό ήθος που επέδειξαν οι μαθητές του γυμνασίου-ΛΤ Λαιμού κατά τη διάρκεια της κατάληψης όπου όχι μόνο δεν έγινε καμία ζημιά αλλά αντίθετα οι μαθητές οργάνωσαν καθαρισμό και περιποίηση στην αυλή του σχολείου και στους γύρω δρόμους.
  4. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό για την δημοτική μας αρχή. Από τις πρώτες μας ενέργειες, όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Πρεσπών ήταν να προχωρήσουμε σε μελέτη αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής και της περιβόλου και στα 3 σχολεία των Πρεσπών. Το έργο, προϋπολογισμού 740.000€ χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ολοκληρώθηκε πέρισυ ενώ φέτος προχωράμε σε αναβάθμιση των εργαστηρίων πληροφορικής και τεχνολογίας καθώς και εγκατάσταση εργαστηρίου φυσικών επιστημών στο γυμνάσιο-ΛΤ Λαιμού με χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης και χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, έχουμε εντάξει την μελέτη επέκτασης του Γυμνασίου-ΛΤ Λαιμού και του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Γερμανού στον τοπικό πόρο ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα των μεγαλύτερων σχολικών μας μονάδων.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η επένδυση στους νέους και τα παιδιά της Πρέσπας είναι η πιο αποδοτική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε και η δημοτική μας αρχή πράττει αναλόγως και έχει να επιδείξει αξιόλογα έργα. Μου κάνει εντύπωση που βρέθηκε κάποιος να μας επιτιμήσει για αδιαφορία σχετικά με τα σχολεία του δήμου μας και με λυπεί το γεγονός ότι αυτός είστε εσείς.

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτό το σημείωμά μου όπου δημοσιεύσατε και το αρχικό σας άρθρο.

Παναγιώτης Πασχαλίδης

Δήμαρχος Πρεσπών

 

Το σχόλιο μας

Το άρθρο μας είναι ακριβέστατο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Πασχαλίδης.  Γράψαμε ακριβώς αυτά που μας λέει στην απάντηση του   για τη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό.

Τι μας γράφει ο κ. Δήμαρχος:

– Ότι τα θέματα που έθεσε υπόψιν του Πρωθυπουργού με τον έναν η τον άλλο τρόπο είναι 6, στα οποία βέβαια δεν συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη προσωπικού του γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων του Λαιμού. Ήταν το αρδευτικό Πρεσπών, το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Λευκώνα, το ιδιοκτησιακό του Αγ. Γερμανού καθώς, τα ασφαλιστικά θέματα των εργατών γης στη φασολοκαλλιέργεια μαζί με τις ελληνοποιήσεις οσπρίων, το άνοιγμα της διάβασης του Λαιμού προς την FYROM, και το οδικό δίκτυοΥπάρχει πουθενά η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν το βλέπουμε; Που είναι η ανακρίβεια κ. Δήμαρχε;

-Ο κ. Δήμαρχος Πρεσπών φάσκει και αντιφάσκει στην επιστολή του. Μας λέει ότι«είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η επένδυση στους νέους και τα παιδιά της Πρέσπας είναι η πιο αποδοτική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε και η δημοτική μας αρχή πράττει αναλόγως και έχει να επιδείξει αξιόλογα έργα. Μου κάνει εντύπωση που βρέθηκε κάποιος να μας επιτιμήσει για αδιαφορία σχετικά με τα σχολεία του δήμου μας και με λυπεί το γεγονός ότι αυτός είστε εσείς».  Είναι τόσο  βαθιά η  πεποίθηση του κ. Δημάρχου ότι  η επένδυση στα παιδιά της Πρέσπας είναι η πιο αποδοτική επένδυση,  ώστε θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας, γι’ αυτό και δεν θέλησε να απασχολήσει τον Πρωθυπουργό μ’ αυτό. Αποτέλεσμα της παράλειψης ήταν από τους 13 καθηγητές οι 8 να έχουν αποσπαστεί και να χαθούν 72 διδακτικές ώρες, ώστε τα παιδιά να κάνουν συμβολική κατάληψη, υπενθυμίζοντας στους μεγαλύτερους τις ευθύνες τους γι’ αυτό. 

-Ακόμα, ο κ. Δήμαρχος αποποιείται των ευθυνών του στο θέμα αυτό, αναφέροντας ότι «έχει δύο πλευρές» μία διοικητική και μία θεσμική, θεωρώντας το υπουργείο ως υπεύθυνο. Σαφώς έχει το υπουργείο τις ευθύνες του. Έχει όμως και ο Δήμαρχος, ο οποίος έχει αρμοδιότητα και λόγο για ό,τι συμβαίνει ή όχι στο Δήμο του. Γι’ αυτό και έχει πρωταρχικές ευθύνες. Εκτιμώ ότι αν είχε τεθεί,  ο κ. Πρωθυπουργός θα το είχε λύσει αμέσως, γιατί είναι πρόβλημα που η λύση του δεν χρειάζεται χρήματα.

– Θα επαναλάβουμε ότι θεώρησε σπουδαιότερο το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης  του Λαιμού στη γειτονική μας χώρα από τη μόρφωση των παιδιών. Τη διάβαση αυτή ο κ. Δήμαρχος τη θεωρεί «στρατηγικής σημασίας» και για να τεκμηριώσει την άποψη του αναφέρει ότι υπάρχει ως αίτημα τόσο στο δικό του προεκλογικό πρόγραμμα όσο και όλων των συνδυασμών από την ίδρυση του Δήμου Πρεσπών.

Για να δούμε όμως τη «στρατηγική του σημασία».

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές του παρελθόντος.

Οι εκτιμήσεις μου είναι ότι από το άνοιγμα της  διέλευσης στο  Λαιμό οι μόνοι που θα ζημιώσουν είναι οι Πρεσπιώτες. Όσοι έχουν καθαρή ματιά βλέπουν ότι η περιοχή των γειτόνων μας, η αντίστοιχη Πρέσπα, είναι περισσότερη αξιοποιημένη από τη δική μας. Δεύτερον, οι τιμές στην εστίαση και τα καταλύματα βρίσκονται στη μισή τιμή περίπου από τις δικές μας. Ποιοι επισκέπτες θα μείνουν στη δική μας Πρέσπα για φαγητό και ύπνο; Το έχει σκεφτεί ο κ. Δήμαρχος και όσοι του το θέσανε ως αίτημα στρατηγικής σημασίας;

Να προσθέσω κι ένα τελευταίο. Αυτό που φοβούνται  οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών, τις ελληνοποιήσεις φασολιών, θα είναι καθημερινό φαινόμενο  με παράνομες εισαγωγές από το Ρέσσεν    και όχι μόνον. Η Πρέσπα θα γίνει ακόμα και μηλοπαραγωγός περιοχή!!!

– Όσο για το ιδιοκτησιακό των κτισμάτων του Αγ. Γερμανού δύο απαντήσεις θέλω από τον κ. Δήμαρχο, να μας πει πόσοι είναι αυτοί που δεν έχουν τίτλο κυριότητας και πόσοι πληρώσανε για να τον αποκτήσουν. Γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν τίτλους κυριότητας για τα σπίτια που τους έδωσε το κράτος όταν τους εγκατέστησε στο χωριό. Εκτός και αν ο κ. Δήμαρχος θέλει να πάρουν τους τίτλους χωρίς να πληρώσουν μία, όπως τους έλεγαν κάποτε οι πρώην βουλευτές μας. Όμως το κράτος είναι σίγουρο ότι δωρεάν τίτλους δεν πρόκειται ποτέ να τους δώσει. Ας τους διευκολύνουν όμως και ας πληρώσουν όσα πλήρωσαν και οι συγχωριανοί τους.

Λυπάται μας λέει ο κ Δήμαρχος που ενώ κάνει τόσα πολλά για τα παιδιά στα σχολεία εμείς τον επικρίνουμε.

Κύριε Δήμαρχε, η μόρφωση των παιδιών την οποία θεωρείτε ως  την «πιο αποδοτική επένδυση» είναι κούφια λόγια, γιατί σας διαψεύδουν οι 72 ώρες μάθημα που έχασαν τα παιδιά, οι 8 κενές θέσεις καθηγητών από τις 13 και φυσικά οι ευθύνες σας από το γεγονός ότι δεν το θέσατε στον Πρωθυπουργό στη σύσκεψη των Πρεσπών. Για σας η μόρφωση των παιδιών δεν είναι «στρατηγικής σημασίας» όπως θεωρείτε ότι είναι το άνοιγμα της διέλευσης από το Λαιμό προς τους γείτονες μας και το ιδιοκτησιακό ολίγων κατοίκων του Αγ. Γερμανού. Θα σας χαλούσε τη σούπα.

Θα συμφωνήσω σε μία μόνο αναφορά   του κ. Δημάρχου, σε αυτήν που λέει ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού.

 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης