Δεν έπεισαν για τις προθέσεις τους…

Του Μπάμπη Τριανταφυλλίδη

 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η εντύπωση που έμεινε στους πολίτες, από την επίσκεψη της πολυμελούς Γερμανικής αντιπροσωπείας,  είναι ότι έγινε μία φιέστα από τον Δήμαρχο Αμυνταίου για εντυπωσιασμό. Μια μορφή εκδρομής που μέσα σ’ αυτήν  ο κ. Φούχτελ με την μεγάλη συνοδεία του- περίπου 30 τον αριθμό- περιέρχονται την Ελλάδα ως πολυμελής θίασος και εξετάζουν που και πως μπορεί η Γερμανία να αρπάξει φιλέτα και να επενδύσει όπου βρει φτηνά και αποδοτικά. Άλλωστε είναι γνωστό το ενδιαφέρον τόσο του γερμανικού προξενείου της Θεσ/νίκης όσο και του ίδιου του κ. Φούχτελ, δηλαδή του Γερμανικού κεφαλαίου, για τη Δυτική Μακεδονία. Μόλις πριν ένα χρόνο ο κ. Φούχτελ συμμετείχε στο συνέδριο για τη μεταλιγνιτική περίοδο που έγινε στην Πτολαιμαϊδα.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου δεν έπεισε για τις γερμανικές προθέσεις,  γιατί σε ερώτηση μας  ποια είναι τα πεδία συνεργασίας τα οποία συζήτησε με τον κ. Φούχτελ, όπως μας δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας της κ. Μέρκελ, και μας απάντησε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Μας είπε ότι ο κ. Φούχτελ ενδιαφέρεται να βγει η χώρα μας από την κρίση και γι’ αυτό προτείνει και θέλει νέες και νέοι επιστήμονες από την περιοχή και τη χώρα μας να πάνε στη Γερμανία να εκπαιδευτούν. Κι αυτό επεσήμανε ότι θα είναι προς όφελος του Δήμου Αμυνταίου και της περιοχής μας. Θιασώτης μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία ο κ. Δήμαρχος. Ούτε Γερμανός Δήμαρχος νάτανε.

Κι αν όπως ισχυρίστηκαν στις δηλώσεις τους ο κ. Ιωσηφίδης και ο κ. Φούχτελ ο στόχος τους είναι «να μας μεταφέρουν επιτυχημένες πρακτικές τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα», τι χρειάζονταν η τριακονταμελής αντιπροσωπεία ως περιοδεύων θίασος χθες στο Αμύνταιο και σήμερα στην Κοζάνη; Θα μπορούσε να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή και μέσα από αλληλογραφία, μιας και η ΕΕ διαθέτει ανάλογα κονδύλια για την εκπαίδευση των νέων.

Αλήθεια, ύστερα από τις αλλεπάλληλες  επισκέψεις του γερμανού προξένου αλλά και του κ. Φούχτελ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ποιος μπορεί να πιστέψει τον κ. Δήμαρχο ότι μοναδικός σκοπός των γερμανών είναι η εκπαίδευση σε αποτελεσματικές πρακτικές;

Ρωτήσαμε τον κ. Ιωσηφίδη συγκεκριμένα αν στο ενδιαφέρον των γερμανών είναι η ενέργεια και οι μονάδες της ΔΕΗ. Και μας απάντησε ορθά κοφτά, ως άλλος Πέτρος, ότι τους Γερμανούς δεν τους ενδιαφέρει η ενέργεια. «Είναι, είπε, μύθος ότι οι Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν ενέργεια».

Ο καιρός θα δείξει τελικά αν οι φόβοι μας για τις προθέσεις του κ. Φούχτελ θα επαληθευτούν με γεγονότα.

Όσο για τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα μας, εκτιμώ ότι οι επαφές της γερμανικής αντιπροσωπείας με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς της όπως το Επιμελητήριο, ήταν από πολύ χαλαρή έως ανύπαρκτη. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπορικές πράξεις αλλά μόνο για ψήγματα προθέσεων συνεργασίας.

Εδώ πρέπει να τονίσω αυτό που είπε ο κ. Φούχτελ, ότι θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή επιχειρηματιών της περιοχής μας σε τοπικές εκθέσεις του Δήμου Τσάετς, με τον οποίον θα αδελφοποιηθεί ο Δήμος Αμυνταίου, να προωθηθούν στις γερμανικές αγορές. Ο δρόμος δηλαδή είναι θολός και μακρύς.

Αξίζει να επισημάνουμε και την διακριτική παρουσία της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμυνταίου, η οποία μέσα από την διακριτική σιωπή της έδειξε την αντίθεση της για την οργάνωση, το πρόγραμμα αλλά και την επίσκεψη του κ. Φούχτελ στο Αμύνταιο.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, Δήμαρχος Αμυνταίου

Η σημερινή παρουσία του κ. Φούχτελ στην πόλη μας καταμαρτυρεί ότι είναι συνεπής με την υπόσχεση του. Ανταποκρίθηκε άμεσα αλλά αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν μία από τις μεγαλύτερες που ήρθαν στη χώρα μας και πιστεύω ότι θα υπάρξει και αποτέλεσμα στο πρακτικό μέρος.

Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί προκειμένου να πετύχουμε να εξάγουμε προϊόντα, τα οποία είναι ποιοτικά πολύ καλά λόγω του μικροκλίματος. Κι αυτό θα είναι το όφελος για τον Δήμο μας και τους συνδημότες μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. δήμαρχε ακούσαμε τον κ. Φούχτελ να λέει ότι συζητήσατε τα πεδία στα οποία μπορείτε να συνεργαστείτε. Ποια είναι αυτά που τους ενδιαφέρουν για την περιοχή μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Φούχτελ ως υφυπουργός εργασίας έχει πολλές ιδέες για την Ελλάδα σε επίπεδο εκπαίδευσης. Υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  σύμφωνα με το οποίο μπορεί η Γερμανία με ευρωπαϊκά χρήματα να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες στη Γερμανία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και να μείνουν εκεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι θέμα αποφάσεων των ανθρώπων που θα πάρουν την τεχνογνωσία. Εξάλλου το όφελος που επιζητούμε εμείς από τους φίλους Γερμανούς σε επίπεδο βοήθειας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι να μας μεταφέρουν επιτυχημένες πρακτικές τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου πραγματικά αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα αλλά και σε άλλα επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τους γερμανούς επιχειρηματίες τους ενδιαφέρει μόνο να εκπαιδεύσουν τους νέους μας ή ενδιαφέρονται και για τα προϊόντα που παράγουμε, για τις μονάδες που υπάρχουν, για την ενέργεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους Γερμανούς τους ενδιαφέρει  κατ αρχήν μια ειλικρινής συνεργασία, κι όπως είπε κι ο Υφυπουργός να βοηθήσουν τη χώρα μας να βγει από την κρίση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Είναι μύθος ότι οι Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν ενέργεια. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό για να δείτε πως λειτουργούν οι Γερμανοί. Οι μεγαλύτερες εταιρίες ενέργεια στη Γερμανία δεν είναι Γερμανικές.

Άρα δεν ανταποκρίνεται στην  πραγματικότητα ότι οι Γερμανοί έρχονται να πάρουν την ενέργεια. Δεν έχουν ανάγκη από ενέργεια. Το είδαμε, μου το δηλώσανε και άρα δεν έχουμε λόγους να μην το πιστεύουμε. Αυτό που είδα και επιβεβαιώνεται με την παρουσία εδώ του υφυπουργού είναι ότι θέλουν να μας βοηθήσουν με επιτυχημένες πρακτικές. Είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το επίπεδο  ορυχείων το δικό μας είναι η κόλαση και του Τσάετς της Γερμανίας ο παράδεισος.

ΦΟΥΧΤΕΛ: Υφυπουργός Εργασίας Γερμανίας

Ο κ. Δήμαρχος και στην επίσκεψη του στο Βερολίνο είχε μιλήσει πάρα πολύ για την περιοχή και τον Δήμο του κι έτσι θέλαμε να του ανταποδώσουμε την επίσκεψη και να δούμε από κοντά πως είναι η κατάσταση. Χάρηκα που είδα ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις και πάρα πολλοί άνθρωποι εργατικοί, που παίρνουν πρωτοβουλίες προσπαθώντας να ανακάμψουν την οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα προσπαθούμε κι εμείς να βοηθήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο τεχνογνωσίας εμπειριών και μετάδοσης βέλτιστων πρακτικών.

Αφορμή βέβαια δόθηκε από τον σημαντικό τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης του λιγνίτη που υπάρχει εδώ στην περιοχή, κι αυτό στάθηκε ως αφορμή για την αδελφοποίηση που πρόκειται να γίνει του δήμου Αμυνταίου με τον δήμο Τσάετς της Γερμανίας και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά έχει να προσφέρει με εποικοδομητικές προτάσεις, έχει συλλέξει εμπειρίες που θα μπορούν να συμβάλλουν  σε μια διεύρυνση της συνεργασίας. Θα μπορέσει να υπάρξει και μια συνεργασία στο μεταλλικό νερό, το Ξ. νερό και θα μπορέσουν να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα σε τοπικές εκθέσεις στην αδελφοποιημένη περιοχή και να προωθηθούν στη συνέχεια στις Γερμανικές αγορές.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προωθήσουμε όλη την παραγωγή ροδακίνων της Βεγόρας στην περιοχή του Τσάετς.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση των νέων, πρωτίστως μιλήσαμε με τον ΟΑΕΔ, μιλήσαμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υφισταμένες σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, να τις εμπλουτίσουμε και να τις επεκτείνουμε βάσει του μοντέλου ανάπτυξης της Γερμανίας ώστε να υπάρχει η προοπτική οι νέοι στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες που είναι συνδεδεμένες με τις απαιτήσεις της αγοράς εν όψει της υψηλής ανεργίας των νέων να τους προσφέρουμε την εναλλακτική πρόταση να εκπαιδευτούν στη Γερμανία, για να έχουν μία προοπτική. Γιατί  για να έχουν μία επαγγελματική κατάρτιση σίγουρα δίνει κάποια προσόντα για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός στην αγορά και είναι καλύτερα από το να μην κάνει κανείς καμιά προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δύο χρόνια εφαρμογής σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και με 1,5 εκατομμύριο και πάνω ανέργους εξακολουθεί ο κ. Φούχτελ να πιστεύει ότι 3.000 εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που μπορούν να κάνουν 1.000 Γερμανοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΑΧΙΜ ΦΟΥΧΤΕΛ: Έτσι όπως θέσατε το ερώτημα εξ αρχής δεν έχω κάνει τη δήλωση. Υπήρξε μια συνειδητή παρεξήγηση. Μάλλον κάποιοι θέλανε να παραποιήσουν τη δήλωση μου. Εγώ δεν ήθελα να εκφράσω ή να πάρω θέση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την εργατικότητα που έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. ήθελα να εστιάσω την προσοχή ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι πάρα πολύ περίπλοκο και για να μπορέσει να διεκπεραιωθεί χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος όγκος εργαζομένων . Ήθελα να τονίσω ότι για να υπάρξει πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα όλου του δημόσιου μηχανισμού, ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάτι που θα συμβάλει και στην προώθηση της ελεύθερης οικονομίας, όπως βέβαια προσπαθήσαμε κι εμείς στη δημόσια διοίκηση να διευκολύνουμε την ελεύθερη οικονομία, θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις όλου του μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης να γίνει καλύτερη.

 

Μπάμπης Τριανταφυλλίδης