Δυστυχώς με… σαπουνόφουσκες δε βάφουν αυγά, ούτε με 2ωρα πανηγυράκια έρχονται επενδύσεις…

 Διαβάζουμε στο έγκυρο newmoney.gr σε άρθρο της Μαριάννας Τζανέ 14/12/2021

‘’Νέα μονάδα €80 εκατ. στην Πτολεμαΐδα για την τηλεθέρμανση

Οι σχετικές προσφορές για το διαγωνισμό από τους ενδιαφερόμενους είναι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (30/12/2021

Η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ, θα καλύψει τις ανάγκες των τηλεθερμάνσεων στις τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο). Το σχέδιο προβλέπει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των τριών ενεργειακών δήμων της χώρας θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

To δίχτυ των τηλεθερμάνσεων συγκροτεί η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές προκηρύσσοντας ένα νέο διαγωνισμό αξίας 80 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο.

Η μονάδα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023 θα εγκατασταθεί στις κλειστές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς και θα είναι παραγόμενης θερμικής ισχύος μεγαλύτερης των 65 MWth υπό μορφή θερμού νερού για δίκτυο τηλεθέρμανσης. Οι σχετικές προσφορές για το διαγωνισμό από τους ενδιαφερόμενους είναι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (30/12/2021).

Η νέα μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ενώ η επιλογή του εξοπλισμού των μηχανών εσωτερικής καύσης θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να δεχθεί στο μίγμα του φυσικού αερίου και υδρογόνο (hydrogen ready) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε όγκο, δίχως υποβάθμιση των επιδόσεων των μηχανών (βαθμός απόδοσης, παραγόμενη ισχύς)’’.

    Διαβάζουμε στον Τοπικό Τύπο 15/12/2021:

Σας προσκαλούμε στην ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Νέες υψηλές επιχορηγήσεις – νέες ευκαιρίες για υποψήφιους επενδυτές στο Νομό Φλώρινας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο) και στις 12:30 μ.μ. την ίδια μέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου, παρουσία του Πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση  κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Σημείωση: Είσοδος μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

Οι διοργανωτές

  1. Αντωνιάδης Γιάννης, Βουλευτής  Π.Ε Φλώρινας
  2. Βόσδου Σωτήρης, Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε Φλώρινας
  3. Γιαννάκης Βασίλης, Δήμαρχος Φλώρινας
  4. Μπιτάκης Άνθιμος,  Δήμαρχος Αμυνταίου
  5. Πασχαλίδης Παναγιώτης, Δήμαρχος Πρεσπών
  6. Σαπαλίδης Σάββας,  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο  Φλώρινας
  7. Σιάκος Κωνσταντίνος,  Εργατικό Κέντρο Φλώρινας
  8. Ταλίδης Θωμάς,  Εμπορικός  Σύλλογος Φλώρινας
  9. Νάντσης Δημήτριος, Εμπορικός  Σύλλογος Αμυνταίου
  10. Νίκλης Βασίλειος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φλώρινας
  11. Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ)
  12. Κρητικού Διαμάντω, Αγροτικός  Σύλλογος Αμυνταίου
  13. Κουρτπαρασίδης Σάββας, Αγροτικός Συνεταιρισμός  ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551

Όποιος εκ των διοργανωτών νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ενημερώνονται κι έρχονται οι σοβαροί και αξιόλογοι επενδυτές, πλανάται πλάνην οικτράν. Ευτυχώς που ο κ. Μουσουρούλης ο Πρόεδρος του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης), αναγορεύεται σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής την Κυριακή 19/12 στην Κοζάνη στις 18:30 και θα βρίσκεται στη γειτονιά μας. Οπότε ας κάνουμε και δυο εκδηλώσεις Φλώρινα – Αμύνταιο για στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων , για να λέμε ότι κάτι κάναμε κι εμείς…

  Γράφαμε στον Τοπικό Τύπο σε άρθρο μας στις  9/9/20:

… Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Η Φλώρινα τί κάνει; Πόσο έτοιμη είναι; Τι και πώς μπορεί να κερδίσει από όλο αυτό; (απολιγνιτοποίηση).  Το σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι στιγμής χάνει, βλέπε τηλεθέρμανση… γιατί ο Συντονιστής μας είπε και το άλλο καλό ότι στο θέμα των τηλεθερμάνσεων η ΔΕΗ είναι έτοιμη να επενδύσει στη μονάδα ΣΗΘΥΑ ( Συμπαραγωγή Θερμότητας Ηλεκτρισμού Υψηλής Απόδοσης)! Όμως η Φλώρινα για πραγματικά άγνωστους προς τον γράφοντα λόγους με απόφαση της νυν Δημοτικής Αρχής σταμάτησε ένα ώριμο έργο με πλήρη χρηματοδότηση και στράφηκε στη λύση Φυσικού Αερίου. Κοζάνη, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα τηλεθέρμανση. Η Φλώρινα Φυσικό Αέριο “όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια”. Εύχομαι να διαψευστώ αλλά δεν το βλέπω. Όπως επίσης δεν βλέπω και καμία ουσιαστική κίνηση από κανένα θεσμικό φορέα  τοπικό ή κεντρικό , εκτός από κάτι αποσπασματικές σπασμωδικές κινήσεις που είναι για το φαίνεσθε και τα γνωστά φωτογραφικά ταξιδάκια στην Αθήνα! Το τρένο θα σφυρίξει πολλές φορές για την περιοχή μας από το 2020 μέχρι και το2023. Μετά θα πάει σε άλλο σταθμό και αλλοίμονό μας!

Στη 1/10/20 γράφαμε:    Η απολιγνιτοποίηση έφτασε… ήρθε για να μείνει!

…Φυσικά η περιοχή μας ιδιαίτερα η Φλώρινα θα περάσει δύσκολα γιατί όπως όλοι ξέρουμε,  η εξάρτησή της από το λιγνίτη είναι ιδιαίτερη!

Η κλεψύδρα όμως φίλοι μου άρχισε απειλητικά να τελειώνει deadline 31/10/20 (προτάσεις για επενδυτικά σχέδια). Οι ηγέτες μας, αυτούς που ο σοφός φλωρινιώτικος  λαός επέλεξε με την ψήφο του να ηγηθούν του τόπου μας , έπρεπε ήδη να είχαν αντιληφθεί ότι είμαστε πλέον στο και 5’, και βρισκόμαστε  στην κόψη του ξυραφιού! Είναι απόλυτα επιβεβλημένο να συνειδητοποιήσουν πως το παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας θ’ αλλάξει και πρέπει να μας καθοδηγήσουν σε νέα μονοπάτια παραγωγής και ανάπτυξης όπου πρέπει να  συμπεριλάβουν και τα τυχόν πλεονεκτήματα της περιοχής μας (τριεθνές). Η κυβέρνηση πιστή στο πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμά της  ανέβασε στο opengov το master plan της δίκαιης μετάβασης όπου είναι ανοιχτό και δέχεται τις προτάσεις της καθεμιάς και του καθενός μας. Θέλω να πιστεύω πως πολλοί από μας που πραγματικά πονάμε τον τόπο μας θα συμβάλλουμε με ιδέες και ουσιαστικές προτάσεις. Το φάσμα της ανεργίας, μιας πρωτόγνωρης αλλά και ταυτόχρονα παράξενης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε (covid-19) απειλεί την περιοχή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γνωρίζουμε όλοι  τις δυσκολίες και την έλλειψη υποδομών  του τόπου μας (δρόμοι, χειμώνας, απόσταση από λιμάνια και αεροδρόμια, ανεπαρκής βιομηχανική ζώνη). Κατανοώ εν μέρει και τον αιφνιδιασμό. Όμως δε νοείται ολόκληρος νομός, πολύ δε περισσότερο η Φλώρινα ως Δήμος, ν’ απέχει τόσο από την Μεγαλούπολη σ’ επίπεδο ετοιμότητας! Σαφώς κάποιοι φταίνε και ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί. Φταίμε και όλοι εμείς για τις επιλογές μας. Εξάλλου είμαστε αυτό που ψηφίζουμε… όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν

Στη 1/12/2021 γράφαμε επίσης:

…Οι τοπικοί αιρετοί μας άρχοντες , σε κεντρικό, περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο δείχνουν να μην έχουν ακόμη αντιληφθεί το όλον του θέματος. Άλλος μας λέει για πακτωλό εκατομμυρίων και άλλος για το φυσικό αέριο.( προς απλή δε ενημέρωση. Το αέριο σαν ο μόνος πληττόμενος Δήμος με θαμμένη τηλεθέρμανση, καλό θα ήταν να το παίρναμε πρώτοι. Αλλά όπως πολύ καλά ξέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ,θα το πάρει πρώτα η Καστοριά, μετά υγροποιημένο τα Γρεβενά και έπεται η απολιγνιτοποιημένη Φλώρινα…)  Καλά και ευπρόσδεκτα  είναι όλα, αλλά τα χρήματα για έρθουν και να ζεσταθεί η τσέπη του Φλωρινιώτη, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σοβαρό σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού της περιοχής μας,  με άμεση και επιβεβλημένη συμμετοχή των αιρετών αρχόντων μας στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων. Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και παρεμβάσεις με ορθές επιλογές για  το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή, όταν θα γίνει η αντικατάσταση της απασχόλησης και των δραστηριοτήτων που θα καταργηθούν λόγω της μετάβασης.  Αναγκαία κρίνεται η εξασφάλιση υποδομών, δράσεις για όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες τοπικού πληθυσμού, αλλά και προϋποθέσεις ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την προοπτική ουσιαστικής αλλαγής του οικονομικού- παραγωγικού, κοινωνικού  και περιβαλλοντικού αποτυπώματος  της περιοχής μας. Η κυβέρνηση θέλει και μπορεί. Το ερώτημα είναι εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε ν’ ανταποκριθούμε; Γιατί ως γνωστόν στις μέρες χρήματα δεν χαρίζονται, ιδιαίτερα από την Ε.Ε.  Χρειάζεται  προγραμματισμός, σχεδιασμός , προκαθορισμός των στόχων, χρονοδιαγράμματα  και συγκρότηση ενός σοβαρά δομημένου σχεδίου προσαρμογής μετάβασης. (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο). Ενός ολοκληρωμένου, εμβληματικού θα έλεγα σχεδίου, που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση του τόπου μας στη νέα παραγωγική, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική μεταλιγνιτική εποχή.

Ανέφερα επίσης τους προβληματισμούς και στις 15/9/20 όταν η Φλώρινα ως Δήμος παντελώς απουσίαζε από τις 16 μεγάλες – εμβληματικές επενδύσεις της απολιγνιτοποίησης, που είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Κ.Χατζηδάκης.

Φοβάμαι λοιπόν συμπατριώτες για όλα αυτά που γίνονται δυστυχώς χωρίς εμάς, ενώ θα μπορούσαν να είναι μ’ εμάς και για εμάς!!!

Καλές γιορτές γεμάτες υγεία και ευτυχία!

Γιάννης Μίσκας