Επανέναρξη λειτουργίας των τακτικών  εξωτερικών ιατρείων της ΜΤΝ του ΓΝΦ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΥ ΜΤΝ ΤΟΥ ΓΝΦ

Με αφορμή την προσθήκη στο ιατρικό δυναμικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και 2ης ειδικής Νεφρολόγου, Επικουρικής Ιατρού με 3ετη θητεία, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους φλωρινιώτες πολίτες, για την επανέναρξη λειτουργίας των τακτικών  εξωτερικών ιατρείων της ΜΤΝ του ΓΝΦ.

Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη,αρχής γενομένης από Τετάρτη 14/3/2018, από τις 9 -3, στο ισόγειο του κτιρίου απέναντι από την αιμοδοσία.

Τα ραντεβού θα κλείνονται από την Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων στο τηλ 2385350140.

Θα εξυπηρετώνται περιστατικά όλων των σταδίων χρονίας νεφρικής νόσου και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, υπερτασικής νόσου και διαβητικής νεφροπάθειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που εορτάσθηκε χθες 8/3/2018, και φέτος επικεντρώνει στις γυναίκες νεφροπαθείς θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζει περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και σήμερα είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ΧΝΝ στις γυναίκες είναι περίπου ίδιος με αυτόν στους άντρες, ίσως λίγο υψηλότερος.

. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα (1:10) ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ( δηλαδή 5.500 περίπου πολιτες του νομού μας βρίσκονται ήδη σε κάποιο στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου )ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Φέτος Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται την ίδια ημέρα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναδεικνύοντας την σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών.

Μιά απλή εξέταση ούρων κι ένας υπέρηχος νεφρών αποτελούν τη χρυσή δυάδα διάγνωσης των περισσότερων αιτιών νεφρικής νόσησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παρακαλέσω τους αρμοδίους φορείς να μεριμνήσουν για την άμεση προκήρυξη της μόνιμης θέσης Επιμελητή Α η Β Νεφρολογίας, διότι υπάρχει ενδιαφερόμενος Νεφρολόγος, ο οποίος επιθυμεί άμεσα να προσληφθεί στο ΓΝΦ και γι αυτό το λόγο ήδη επικοινώνησε με τον Δ/ντη ΙΥ του ΓΝΦ και εξέφρασε την επιθυμία του.

Διότι μόνο με μόνιμο ιατρό θα κατορθώσουμε να ανοίξουμε την μέθοδο της ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΚΗΣ κάθαρσης, που επιμόνως το ζητούν οι περί τους 15 περιτοναικους ασθενείς του νόμου, διά στόματος Προέδρου Νεφροπαθών διότι δεν χωρούν στην ΜΤΝ μας.

Ήδη διαφαίνεται ισχυρή η πιθανότητα άμεσης έναρξης 5ης βάρδιας , προς εξυπηρετήσιν των Φλωρινιωτών ασθενών.

Σας περιμένουμε. Τα νεφρά σας σαν τα μάτια σας!

 

Η επιστημονικά υπεύθυνη ΜΤΝ

Επιμελήτρια Α Νεφρολογίας

Ειρήνη Γ. Βασιλείου