Επερώτηση του Σωτήρη Βόσδου προς τον Θεόδωρο Καρυπίδη

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,
Όπως είναι γνωστό μεταξύ των προτάσεων για ίδρυση νέων τμημάτων στο πλαίσιο της συγχώνευσης Πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας συγκαταλέγεται και το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών στη Σχολή Καλών Τεχνών, που εδρεύει στην Φλώρινα.
Η δημιουργία και του δεύτερου τμήματος, του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα ανοίξει νέους ορίζοντες προδιαγράφοντας ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το μέλλον της Σχολής.
Με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, στην προ λίγων ημερών επίσκεψη στην Φλώρινα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ίδρυσης του δεύτερου τμήματος αλλά με την, ταυτόχρονη, υποσημείωση για συνολική εξέταση της ανάπτυξης της Σχολής στον άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα.
Το ζήτημα της κτιριακής υποδομής και της στέγασης της Σχολής Καλών Τεχνών είναι γνωστό και επιτακτικό.
Μάλιστα, η επισκευή του κτιρίου της Παιδόπολης «Αγία Όλγα» απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση μετά από αίτημα Περιφερειακών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

«1: Συζήτηση Επισκευής Κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα»,
όπως ανέφερε η πρόσκληση.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση κατατέθηκαν στοιχεία που κατέδειξαν ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν συμβάδιζε με τις διατάξεις καθώς δεν είχαν τηρηθεί ουσιαστικές διαδικασίες διάθεσης πιστώσεων και ανάθεσης εργολαβιών.
Σε συνέχεια των συντριπτικών στοιχείων που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και της σχετικής απόφασης, συγκαλέσατε έκτακτη σύσκεψη στην Φλώρινα με μοναδικό αντικείμενο την Επισκευή της «Αγίας Όλγας». Μάλιστα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Δελτίο τύπου και φωτογραφίες από την σύσκεψη απεστάλησαν το μεσημέρι της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου από γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.
Το δελτίο τύπου είναι το ακόλουθο:

Σύσκεψη για την Αγία Όλγα Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του κτιρίου της Αγίας Όλγας. Σύσκεψη για το ζήτημα της ανακατασκευής του κτιρίου της Αγίας Όλγας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κ. Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Κων/νος Γέρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αντωνιάδης, αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το κόστος θα το επωμιστεί η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, δια του κ. Τουρλιδάκη, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ ορίστηκαν αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα την επεξεργασία και υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών και αδειοδοτήσεων. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. “Ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια περίοδο θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την παραχώρηση του κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας.

Ενώ συμπληρωματικό δελτίο, που απεστάλη στην συνέχεια ανέφερε: Στους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη για την Αγία Όλγα παρακαλούμε να προστεθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Μ. κ. Ηλίας Κάτανας και ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης. Ευχαριστούμε.
Πέρασαν πάνω από ένας χρόνος και τρείς μήνες, πάνω από δέκα πέντε (15) μήνες από την σύσκεψη.
Δεδομένο είναι ότι μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε η ευχή του Αντιπεριφερειάρχη να παραδωθεί το κτίριο στο Πανεπιστήμιο και στην Σχολή Καλών Τεχνών αλλά ούτε έχουν εγκατασταθεί συνεργεία για τις εργασίες αποκατάστασης του.
Η Σχολή Καλών Τεχνών αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και η χρήση της «Αγίας Όλγας» από την Σχολή είναι τμήμα του σχεδιασμού για επίλυση του καυτού προβλήματος και προφανώς θα αποτελούσε ένα ενισχυτικό στοιχείο για την ίδρυση του νέου τμήματος «Ψηφιακών Τεχνών» που αποτελεί πρόταση – αίτημα όλων των φορέων της Φλώρινας.
Δεδομένο είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από ένας χρόνος και τρείς μήνες χωρίς να έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο συγκεκριμένο έργο
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,
Σας παρακαλώ να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο και, κατ΄ επέκταση, τους πολίτες της Φλώρινας.

– γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή της «Αγίας Όλγας,
– σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες,
– ποιος ο κωδικός της χρηματοδότησης,
– ήταν έτοιμες οι μελέτες, όπως είχαν ισχυριστεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
– υπάρχει έστω και μικρή εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Με εκτίμηση

Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας