Επιστολή για παράταση φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου από τον Σύλλογο Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Π.Ε. Φλώρινας

Αίτημα για περαιτέρω παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων για 30 Σεπτεμβρίου 2020

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι κατόπιν επικοινωνίας με  συναδέλφους λογιστές τόσο από τη Φλώρινα, όσο και από την λοιπή Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι βαίνοντας στη χρονική λήξη της φετινής φορολογικής περιόδου υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα προς αντιμετώπιση.

Οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν είναι περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού των φορολογικών δηλώσεων που αποστέλλονται κάθε χρόνο. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτές αφορά δηλώσεις επαγγελματιών, δηλαδή δηλώσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερο χρόνο για την ορθή αποτύπωση της καθαρής φορολογικής θέσης του φορολογούμενου επαγγελματία, έχουμε την ευθύνη τους  μιας και τα στοιχεία σ’ αυτές δεν είναι προσυμπληρωμένα, όπως των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Ζητάμε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φετινών φορολογικών δηλώσεων, Φυσικών και Νομικών Προσώπων  ως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

 Οι λόγοι που επικαλούμαστε εκτός όλων των άλλων είναι:

α’) ο κλάδος των λογιστών φοροτεχνικών ειδικά φέτος έχει βάλει ήδη πλάτη και λειτούργησε  ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για ένα δύσκολο τρίμηνο εν καιρώ Κορωνοϊού, τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστές και  προστάτευαν τους υπαλλήλους τους, βγάζοντας τους σε αναστολές από τις εργασίες τους!

Ήδη μετά από ένα τετράμηνο συνεχούς πίεσης και υποχρεώσεων στα γραφεία μας, όλοι  οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες είναι εξαντλημένοι  ψυχολογικά και σωματικά, ενώ έχουμε ξεχάσει τις οικογένειες μας και βασικές υποχρεώσεις προς τους εαυτούς μας και την υγεία μας ακόμα!

β’) Το διάστημα μετά τις 10/3/2020, μας φόρτωσαν με ατελείωτες ΠΝΠ και εκατοντάδες ερμηνευτικές αυτών, με χιλιάδες σελίδες, άνοιξαν φόρμες υποβολών για τα πάντα και το χειρότερο δεν δόθηκαν ποτέ διευκρινήσεις πως λειτουργεί το δαιδαλώδες σύστημα  που έστησαν, έπρεπε συχνά να μαντεύουμε για να πάρουμε τη σωστή απόφαση, για εμάς που φέρουμε την ευθύνη και τον πολίτη που περίμενε να επιβιώσει από τα επιδόματα αυτά.  Ατελείωτες ώρες αναλώθηκαν σε αυτό, χρόνος όμως που δεν αναπληρώνεται με κανένα τρόπο!

γ’) Εδώ να τονίσουμε ότι τα λογιστικά γραφεία αυτό το κρίσιμο διάστημα ως τις 31/07/2020, εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεων που έχουν επιφορτιστεί λόγω πλατφορμών Covid,  πρέπει να ενημερώσουν  και τα  βιβλία των πελατών τους, να υπολογίσουν το ΦΠΑ, ΦΜΥ, το ΙΚΑ   και ένα  σωρό ακόμα δηλωτικές υποχρεώσεις. Ενώ έχει προκύψει και σοβαρό ζήτημα με την ενημέρωση των επαγγελματιών που οφείλουν ως 31/7 να αντικαταστήσουν Ταμειακές Μηχανές ή να αναβαθμίσουν το λογισμικό αυτών.

Επίσης συνεχώς τα διάφορα συναρμόδια υπουργεία, θέτουν συνεχώς καινούργια ζητήματα προς διεκπεραίωση, όπως Δώρα Πάσχα Ιούλιο μήνα, καταληκτικές ημερομηνίες από διάφορες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, Επιστρεπτέες Προκαταβολές και άλλα πολλά.

Το αποτέλεσμα είναι και πάλι  η ασφυκτική  πίεση του χρόνου!

δ’) Σήμερα 15/7/2020  ως γνωστό δεν μπορούμε να δεχόμαστε μαζικά κόσμο στα γραφεία μας, για να προστατέψουμε εμάς τους ιδίους, τις οικογένειες μας, τους εργαζόμενους μας και  τους πελάτες μας από την διασπορά του Κορωνοϊού και γι’ αυτό εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο covid 19, όπως συμβαίνει και σε όλους τους χώρους άλλωστε, εκτός αν έχουν πληροφορίες στο υπουργείο οικονομικών ότι ο λογιστής δεν αρρωσταίνει ποτέ!!!

Πώς λοιπόν θα ανταποκριθούμε σε πλήθος επαφών μέσα στα γραφεία μας, χωρίς να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και να έχουμε τα χρονικά περιθώρια μεταξύ επαφών και ραντεβού με τους πελάτες μας;

Αν συνεχιστεί αυτή η ασφυκτική χρονική πίεση, καταλαβαίνετε ότι θα αναγκαστούμε να παραβιάσουμε υγειονομικούς κανόνες που δεν πρέπει, δεν νομίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ να το επιθυμούν αυτό! Άλλωστε, πρώτιστο μέλημα όλων μας αυτή τη χρονική περίοδο είναι η αντιμετώπιση της Πανδημίας και η αποφυγή διασποράς του Κορωνοϊού και όχι η τόσο αυστηρή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και των Δημοσιονομικών του κράτους!

Τα χρονικά περιθώρια για τις φετινές φορολογικές υποχρεώσεις που δόθηκαν σε άλλες χώρες είναι 30/9/2020 και 31/10/2020 (Κύπρος και Γερμανία).

Παρακαλούμε να επιληφθείτε του σοβαρού ζητήματος που απασχολεί τον κλάδο μας  και κατ’ επέκταση και ένα μεγάλο μέρος των ήδη σοβαρά πληττομένων  επιχειρήσεων της χώρας μας.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Λογιστών

Ελευθέρων Επαγγελματιών Π.Ε. Φλώρινας

Ο Πρόεδρος            Λιθοξοΐδης Κωνσταντίνος

Η Αντιπρόεδρος         Ιωάννου Δήμητρα

Η  Γραμματέας           Καμπασνίτσαλη Όλγα

Ο Ταμίας              Τσακμάκης Φίλιππος

 

Το Μέλος              Βοζινίδου Χαρούλα