Επιτροπή Αγώνα Ψυχολογίας: Ισότιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές

Το τμήμα Ψυχολογίας στην Φλώρινα, που λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο, εξαρχής δεν διέθετε τις απαραίτητες υποδομές (χώροι διδασκαλίας, σίτισης, στέγασης, μεταφοράς), αλλά ούτε και μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, το γεγονός ότι, δεν δόθηκε στους φοιτητές της Ψυχολογίας ούτε ένα δωμάτιο εστιών, καθώς και η ίδια η γραμματεία αποθάρρυνε τους φοιτητές να προβούν στις απαραίτητες αιτήσεις.

Εν μέσω των συνθηκών εγκλεισμού και της καραντίνας, έδειξε ακόμη πιο έντονα τις αδυναμίες του να ανταπεξέλθει στα εξ αποστάσεως μαθήματα των φοιτητών του. Ενώ το άγχος και η αβεβαιότητα εντεινόταν λόγω της νέας κατάστασης για το μέλλον τόσο των ίδιων των φοιτητών, όσο και των οικογενειών τους, η ελλιπής ενημέρωση από μέρους του Πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, αλλά κυρίως  για την διεξαγωγή των εξετάσεων, αύξησαν την αγωνία και την ανασφάλειά τους. Όσον αφορά τα συγγράμματα, παραδόθηκαν με τεράστιες καθυστερήσεις. Κι ενώ οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι το ηλεκτρονικό υλικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο, συνέχιζαν να εντείνουν τις αποσπασμένες γνώσεις που παρείχαν στους φοιτητές.

Καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής των ηλεκτρονικών μαθημάτων η απαραίτητη χρήση της νέας τεχνολογίας δεν συμβάδιζε με τις γνώσεις και τις δυνατότητες των φοιτητών. Μάλιστα ειπώθηκε από καθηγητή ότι όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καινούργιες απαιτήσεις, θα μείνουν πίσω και αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Για παράδειγμα δόθηκε συγκεκριμένη διορία (18/06) στους φοιτητές να δηλώσουν εάν έχουν κάποια έλλειψη όσον αφορά την απαραίτητη υποδομή για την συμμετοχή τους στις διαδικτυακές εξετάσεις, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πρόβλεψη σε περίπτωση που ανέκυπτε κάποιο πρόβλημα μετά την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Πολλές ήταν οι φορές που μας ζητήθηκε, ως απαραίτητη, η εγκατάσταση και η χρήση εφαρμογών, που αφενός απαιτούσε γνώσεις τις οποίες δεν κατείχαμε, και αφετέρου έπρεπε να πληρώσουμε για την εγκατάστασή τους (word, power point, excel).

Αποκορύφωμα των παραπάνω έρχεται η τελευταία απόφαση του υπουργείου παιδείας, ότι οι φοιτητές του τμήματος δεν θα έχουν την δυνατότητα μετεγγραφής σε αντίστοιχα τμήματα ψυχολογίας σε άλλες πόλεις.

Απαιτούμε :

  • Έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες του τμήματος (μόνιμο προσωπικό, σίτιση, στέγαση, μεταφορά)
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι στην σχολή ή να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες (προκειμένου να μην δούμε στοιβαγμένους φοιτητές σε αίθουσες) και δωμάτια εστίασης για όλους.
  • Να ληφθούν τα μέτρα υγιεινής, για να ξεκινήσει το επόμενο εξάμηνο χωρίς κινδύνους για φοιτητές και καθηγητές.
  • Να υπάρξει καταγραφή των ελλείψεων των φοιτητών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και να καλυφθούν οι ανάγκες χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών, για να μην ξανά αποκλειστεί κανείς.
  • Να εξασφαλιστεί τώρα όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες με τους ιδρυματικούς λογαριασμούς και δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων προγραμμάτων (word, excel, power point, jasp).
  • Άνοιγμα των μετεγγραφών σε άλλες πόλεις.

 

Επιτροπή Αγώνα Ψυχολογίας