Η αποδόμηση του κληρικού

Η αποδόμηση του κληρικού

 

Ένας μεγαλοεκδότης κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους έδωσε εντολή να εξοντώσουν ένα σκηπτροφόρο κληρικό, οι δημοσιογράφοι τον «χτυπούσαν» με κεραυνοβόλους τίτλους στα πρωτοσέλιδα, οι μήνες πέρναγαν μα η άμυνα του κληρικού ήταν σταθερή… καμία επίπτωση!

Ένας νεαρός μαθητευόμενος πλησίασε συνεσταλμένα τον μεγαλοεκδότη και του είπε: Έχετε ακουστά την θεωρία της ανορθόδοξης πλάγιας σκέψης, αν ναι γιατί δεν την υιοθετείται;

Ο μεγαλοεκδότης κοίταξε με βλέμμα ψυχρό τον μικρό και είπε: Γίνε σαφής πες μου τι εννοείς ο χρόνος μου είναι πολύτιμος.

Ο μικρός δημοσιογράφος πήρε μια βαθιά ανάσα και απάντησε:

Η πλάγια σκέψη είναι μια μέθοδος που ενώ εμφανίζεσαι φιλικός τον υποσκάπτεις παρασκηνιακά σε σημείο να τον αποδυναμώνεις καθημερινά χωρίς αυτός να έχει γνώση από πού έρχονται τα «ασύμμετρα πυρά».

Μμμμμ, ενδιαφέρον πες μου και άλλα μικρέ, ακούστηκε ενθουσιασμένη η φωνή του μεγαλοεκδότη, πες μου αν υπάρχουν κανόνες;

Ο μικρός συνεχίζοντας είπε: Ένας και μοναδικός· δεν «χτυπάς» ποτέ την οικογένεια του, όλα τα άλλα επιτρέπονται, ο δημοσιογράφος δημιουργεί μια λίστα όπου αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι ισχυρές γνωριμίες, επαφές και συνεργασίες του υποψήφιου προς αποδόμηση.

Το επόμενο βήμα είναι τα στοχευμένα επαναλαμβανόμενα  mail σε όλους τους παραπάνω, στέλνεις πληροφορίες που περιέχουν ένα σοβαρό ψέμα και δύο ασήμαντες αλήθειες, έτσι η κατάσταση αυτή μπερδεύει τον παραλήπτη, τον έχει υπό συνήχηση και θεωρεί όλες τις πληροφορίες αληθινές. Αποτέλεσμα είναι ο «στόχος» μακροπρόθεσμα να αποδομηθεί, να απαξιωθεί και να ξεπέσει στην συνείδηση των παραπάνω και να περάσει σε κατώτερη τάξη κάτι σαν δευτεροτρίτος.

Ο γέροντας μεγαλοεκδότης σηκώθηκε από το γραφείο του και είπε: Θα έρθει μέρα που θα καθίσεις στην θέση μου, δημοσιογράφοι σαν και εσένα πρέπει να κάθονται εδώ και έδειξε την πολυθρόνα του.

Ο κληρικός τους επόμενους μήνες αποδομήθηκε και κλείστηκε σε κελί μοναστηριού, ο δημοσιογράφος τα επόμενα χρόνια έγινε εκδότης αλλά τον κυρίευσε ένα  βάρος στην συνείδηση του, έτσι μια μέρα πήγε στην μονή με σκοπό να πει την αλήθεια και να ζητήσει συγχώρεση.

Ο μοναχός τον άκουσε με προσοχή και είπε: Είθε να μην κάνεις το ίδιο λάθος ξανά, έχεις την ευλογία και την συγχώρεση μου, πορεύσου εν ειρήνη στον δρόμο του Θεού.

Ο εκδότης τις επόμενες μέρες παραιτήθηκε από το αξίωμα του και σήμερα ζει ευτυχισμένος ως μελισσοκόμος σε μια μικρή αγροτική περιοχή της χώρα μας.-

 

Σημ. Η ανορθόδοξη πλάγια σκέψη είναι ο εφιάλτης των πολιτικών, αμέτρητοι αποδομήθηκαν χωρίς να μάθουν ποτέ ποιοι τους εξόντωσαν.  

 

Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δημοσιογράφος

Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ