Η ελευθερία της έκφρασης

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Όλοι μας έχουμε ενημερωθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια για την περιπέτεια της υγείας του Ρώσου αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Ναβάλνικ.

Δεν διακατέχομαι από εμπάθεια προς το καθεστώς της απέραντης- αχανούς αυτής χώρας που παίζει ανέκαθεν διεθνή ρόλο στην πολιτική σκηνή. Το φυσικό αέριο και ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος Μόσχας- Βλαδινοστόκ, στην άλλη άκρη της Ασίας, παρέχει πλεονεκτική θέση στην ανερχομένη οικονομία της .

Ο πρόεδρος κ. Πούτιν είναι ικανός πολιτικός μαζί με τον υπουργό εξωτερικών κ. Ααβρώφ για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάνω από μία δεκαετία.  Εκείνο που ενοχλεί κατά την άποψή μου τελευταία, είναι η συμπεριφορά έναντι του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Ναβάλνικ, που σε μία πτήση αεροπλάνου των εσωτερικών γραμμών πόλης της Σιβηρίας προς Μόσχα παρουσίασε δηλητηρίαση στο σώμα του από κάποια δόση φαρμάκου στο γευμα που του πρόσφεραν, με άμεση επιδείνωση της υγείας του.

Στην συνέχεια νοσηλεύτηκε στη Γερμανία για ένα εξάμηνο και επέστρεψε υγειής. Προ ημερών στη Ρωσία. Το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στη Μόσχα αλλά σε πλησιέστερη πόλη για αποφυγή προφανώς διαδηλώσεων οπαδών της αντιπολίτευσης. Αμέσως συνελήφθει ο κ. Ναβάλνικ και οδηγήθηκε, μαζί με την σύζυγό του που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο- στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι οπαδοί του αντέδρασαν για την σύλληψή του, καθώς φάνηκε στα τηλεοπτικά μέσα και οι αστυνομικοί κατέστειλαν τις αντιδράσεις των οπαδών.

Όπως φαίνεται από την εξέλιξη της κατάστασης που περιγράψαμε, η ελευθερία της έκφρασης με αντίθετη γνώμη δεν λειτουργεί, όπως σε χώρες της Ευρωπαική Ένωσης και Αμερικής- ΗΠΑ ελεύθερα και ανεμπόδιστα χωρίς κανένα περιορισμό σε έντυπα μέσα (εφημερίδες, περιοδικά) ή ηλεκτρονικά μέσα (τηλεόραση).  Το ίδιο ισχυεί και σε άλλες χώρες τριτοκοσμικές για παράδειγμα: Τουρκία, χώρες της νότιας ή κεντρικής Αμερικής και Ασίας ( Κίνα, βόρεια Κορέα). Δεν θα επεκταθούμε σε άλλες χώρες της Αφρικής για να μην γίνουμε κουραστικοί στους αναγνώστες μας.

Ο σεβασμος της αντίθετης άποψης είναι δικαίωμα δημοκρατικό ανέκαθεν είτε σε συνελεύσεις συλλόγων αναγνωρισμένων από το κρ΄τος είτε ακόμη και σε φιλικές παρέες στην καθημερινή μας ζωή. Όσοι αντιφρούν ή φιμώνουν με οποιοδήποτε τρόπο την ελεύθερη γνώμη ή κριτική, δεν έχουν συνείδηση ελευθερίας της έκρασης.

Όταν δίνουμε το  λόγο και σε άλλους της αντίθετης γνώμης- άποψης μας εκτιμούν οι περισσότεροι αν όχι όλοι και κατά κάποιον τρόπο μειώνεται ο φανατισμός και η εχθρότητα όλων των λογικά σκεπτόμενων.

Κατά μία άλλη άποψη «ξεφουσκώνει» η αντιπαράθεση όταν δοθεί ο λόγος στον καθένα χωριστά από αυτόν που διευθύνει τη συζήτηση και όλοι μένουν ευχαριστημένοι τελικά.

 

Πέτρος Πρ. Γούλιος

Φλώρινα