Η επιφάνεια (κρύβει το βάθος) – Γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης

Η επιφάνεια (κρύβει το βάθος)

-Πρόσφατα συν ταξίδευαν δυο μάγοι, σκοπός τους ήταν ο μεγαλύτερος να διδάξει τον νεότερο, το ταξίδι τους ήταν μεγάλο και κουραστικό διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα και κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν οι προμήθειες τους.

-Ο μεγαλύτερος μάγος αποφάσισε να αλλάξει την πορεία προς τα ανατολικά γνώριζε ότι εκεί θα συναντούσαν μια μεγάλη ομάδα μεταναστών. Σε λίγες ώρες τους αντάμωσαν τους ζήτησαν νερό και τροφή έκατσαν μαζί τους έφαγαν και ξαπόστασαν στην συνέχεια συν ταξίδεψαν, το ίδιο απόγευμα έπεσαν πάνω σε μια ενέδρα. Ο Φρούραρχος αφού τους έψαξε όλους αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο μόνο στους δυο μάγους, την ομάδα την υποχρέωσε να γυρίσει πίσω.

-Οι δύο μάγοι συνέχισαν το ταξίδι τους, κάποια στιγμή ο μαθητής απορημένος είπε στον δάσκαλο του: Γιατί το έκανες αυτό, γνώριζες τι θα συμβεί και μας οδήγησες πάνω στην ενέδρα, μπορούσες να αποτρέψεις την επιστροφή τους και δεν το έκανες, γιατί όλα αυτά δεν σε καταλαβαίνω… αυτοί μας έδωσαν ότι ζητήσαμε.

-Ο μεγάλος μάγος του απάντησε: «Βλέπεις την επιφάνεια και χάνεις το βάθος», γνώριζα με κάθε λεπτομέρεια τι θα συμβεί για αυτό άφησα να συλληφθούν και να επιστρέψουν στις ρίζες τους, πουθενά στον κόσμο δεν είναι καλύτερα από ότι στην πατρίδα σου, εκεί θα ξανακτίσουν την ζωή τους και θα προσφέρουν στον τόπο τους, τις δυσκολίες τις ξεπερνάς όταν βρίσκεσαι με δικούς σου ανθρώπους, με ανθρώπους που έχεις την ίδια γλώσσα την ίδια θρησκεία τον ίδιο πολιτισμό! Αν τους άφηνα να φτάσουν στον προορισμό τους θα αντιμετώπιζαν καταστάσεις που δεν φαντάστηκαν, θα υπέφεραν και θα δυστυχούσαν ώσπου στο τέλος θα άφηναν την τελευταία πνοή τους σε ξένη γη.-

 

Κεντρική ιδέα:  Καμία λαθραία φυγή (σε ξένη χώρα) δεν διασφαλίζει την ευτυχία και ευημερία του ανθρώπου.

 

Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δημοσιογράφος – Εκδότης

[email protected]