Μήπως ζούμε σε κοινωνία του παραλόγου! Μετά από ένα πραγματικό γεγονός που έζησα

π. Σωτηρίου Παρδάλη, Εφημερίου Ι. Ν. Αγ. Νικολάου

Η πανδημία του covet 19, που την περίοδο αυτή είναι και πάλιν σε έξαρση, προκαλεί πολλές παρενέργειες οικονομικές, κοινωνικές κ.α. Μία από τις κοινωνικές παρενέργειες είναι και ο διχασμός του λαού, των πολιτών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κοινωνία των υπερβολών , του παραλογισμού και του εκφοβισμού, αντί με ψυχραιμία άπαντες να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα αυτής της πανδημίας. Και ιδιαίτερα αυτός ο εκφοβισμός και οι υπερβολές στρέφονται με μανία κατά τις Εκκλησίας μας και των κληρικών της. Ωσάν εμείς οι κληρικοί να είμαστε εξωγήϊνοι και όχι οστέα εκ των οστέων σας, συνάνθρωποι σας, που φέρουμε και εμείς τις ανθρώπινες αδυναμίες , αλλά ταυτοχρόνως και ως Έλληνες πολίτες, που ζούμε σε μια δημοκρατική Χώρα, να έχουμε την δυνατότητα ελεύθερα να λέμε και τις απόψεις μας, και ας είναι και αντίθετες, όπως έχει δικαίωμα κάθε Έλλην πολίτης!

Αμ!, δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό. Οι ιερείς για το θέμα του Κορωνοϊού δεν πρέπει να έχουν αντίθετη άποψη, πρέπει να είναι «ρομπότ», «κατευθυνόμενα όντα», «πειθήνια όργανα»!

– Θα μου πείτε και που το στηρίζεις; Θα αναφερθώ σ’ ένα πραγματικό γεγονός, που μου συνέβη σε μένα χθές 26 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη σε κεντρικό δρόμο της Φλώρινας, χωρίς να αναφέρω το όνομα του συμπολίτη μας, για να μην τον εκθέσω και το οποίον θα βρίσκεται στη διάθεση στα site, που θα αναρτήσω, δια το αληθές του γεγονότος:

«Περί ώρα 11:00 π.μ. ευρισκόμην στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στο ύψος Νο 22 και περίμενα την σειρά μου υπομονετικά φορώντας την μάσκα μου για να εισέλθω στο κατάστημα για να ψωνίσω. Σε λίγο με πλησιάζει ένας γνωστός και αγαπητός σε εμένα συμπολίτης και μου απευθύνεται με ένα οργίλον ύφος: «Τι έχεις να πεις για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης που ανακοίνωσε αυτά για την μάσκα; Ήταν σωστά ή παρανομούσε αντίθετα με τις οδηγίες του Κράτους;»

Για να σου απαντήσω, σε ερωτώ: «Εγώ ο παπάς φοράω μάσκα, αυτή τη στιγμή που συνομιλούμε, ενώ εσύ δεν φοράς και δεν κρατάς την νόμιμη απόσταση, απέχομε ούτε μισό μέτρο. Εσύ γιατί παρανομείς, που είσαι υπέρμαχος της μάσκας;» Δυστυχώς η απάντηση ήταν χλιαρή και με τα βίας βγήκε αχνά από το στόμα του , ναι δε φορώ, και αντί να βγάλει την μάσκα του και να την φορέσει, συνέχισε «Εσείς οι παπάδες είσθε υποκριτές διώχνετε τον κόσμο από τις Εκκλησιές παρανομείτε… και άλλες ύβρεις και κατά του προσώπου μου, αυτό το ολιγότερο, αλλά και της Εκκλησίας. Ήθελε «σώνει και καλά», να του πω ότι συμφωνώ μαζί του. Και όσο με έβλεπε, να σιωπώ, τόσο «μαίνονταν», που οι φωνές του ακούγονταν τόσο πολύ που βγήκαν από το μπαλκόνι του απέναντι ιατρείου. Τόσο πολύ οργισμένος που μπορούσε να κάνει οτιδήποτε, αν δεν κρατούσα την ψυχραιμία μου και δεν τον άφηνα να ξεθυμάνει.

Ο αγαπητός μοι, συμπολίτης, καίτοι δεν τηρούσε το ιατρικό πρωτόκολλο και το σύνθημα «ΧΑΜ» ΧΕΡΙΑ-ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΑΣΚΑ, για το πρώτο δεν γνωρίζω για τα δύο τελευταία όμως ήταν παράνομος και όμως είχε το θράσος να κατηγορεί ασύστολα και οργίλως τους παπάδες. Σ’ αυτόν επαληθεύθηκε η παροιμία: «την δική μας καμπούρα δεν την βλέπουμε μόνον του άλλου»

Δυστυχώς το ιδιότυπο μπούλιγκ , που καθημερινά κάνουν κατά της Εκκλησίας και των παπάδων τα ΜΜΕ, και του διαδικτύου πέρασε και στους απλούς πολίτες, όπως έκανε σήμερα σε μένα ασυναίσθητα ίσως ο συμπολίτης μου κ. Β…..

Τέλος διερωτήθηκα: «μήπως ζούμε σε κοινωνία του παραλόγου;» Δεν θέλω να το πιστεύω και εύχομαι ο καθένας ελεύθερα στα πλαίσια της ατομικής του ευθύνης να τηρήσουμε τα ιατρικά πρωτόκολλα, χωρίς υπερβολές και με σύνεση, ως νουνεχείς πολίτες, για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας του Κορωνοϊού. Για να πάει η Ελλάδα μας μπροστά.

Φλώρινα 27/08/2020

Υ.Γ. Στην Ενορία μου του Αγ. Νικολάου τηρώ τα εκάστοτε ιατρικά πρωτόκολλα, πάντα όμως με την ατομική ευθύνη του κάθε πιστού.