Μελλοθάνατο Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο του μέλλοντος;

«Ave Caesar (ή Imperator), morituri te salutant»(«Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».)

Την παραπάνω έκφραση απέδιδαν οι μελλοθάνατοι στρατιώτες πριν τη μάχη, όταν εισέρχονταν στον στίβο μπρος από την αυτοκρατορική εξέδρα. Η έκφραση αυτή δύναται να συνδεθεί με την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας.

Ο παραλληλισμός της έκφρασης έγκειται ως εξής:  όπου Καίσαρ η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και όπου μελλοθάνατοι οι παρελθόντες,παρόντες και μελλοντικοί φοιτητές. Άρα, μήπως η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στα στερνά της;

Και μήπως τα στερνά αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να μεταρρυθμιστεί ο βασικότερος πυλώνας αυτής της χώρας, η παιδεία;

Αν λοιπόν, ανατρέξουμε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα δούμε ένα ρεαλιστικό και συνάμα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις διεθνής προδιαγραφές και μπορεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές, επενδυτικά funds για έρευνες  κτλ.

Επιγραμματικά είναι το εξής:

1)κατάργηση Ασύλου,

2)σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης,

3)αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα,

4)προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου,

5)ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας των ιδρυμάτων ,

6)προσέλκυση νέων πόρων για τα ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης,

7)μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Όλα αυτά για τους προηγούμενους κυβερνωντες  είναι μαχαιριά στη καρδιά, διότι τους χαλάει τη παράγκα που είχε στηθεί τόσα χρόνια με κάθε λογής μίζες, σκάνδαλα και υποχείρια μέσα στα πανεπιστήμια.

Με τη παραπάνω μεταρρύθμιση η ηγεσία του Υπουργείου αναστέλλει συνάμα και κάποιες ψηφοθηρικές εξαγγελίες της παρελθούσης κυβερνήσεως, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν: «Δώσε και μένα μπάρμπα».

Εξαγγελίες που έταζαν δημιουργία τμημάτων ανά την επικράτεια αλλά το που θα βρεθούν οι υποδομές, τα κονδύλια και ότι χρειάζεται μια νέα σχολή ούτε λόγος.Στην προκειμένη περίπτωση ούτε τη φράση: «Έχει ο Θεός», διότι και να είχε δεν θα έδινε τον οβολόν του σε τέτοιες ακαμάτικες και δόλιες εξαγγελίες που σκοπό είχαν μόνο και μόνο την υφαρπαγή της ψήφου.

Η συμπαθέστατη αντιπολίτευση του τόπου από το να σκαρφαλώνει στα κάγκελα και να ωρύεται για τη πρακτική της κ.Κεραμεως καλά θα ήταν να ανακουφίζεται, γιατί αν ιδρύονταν, όπως εξαγγέλθηκαν τα Πανεπιστημιακά τμήματα, ο κόσμος θα τους πέταγε στον Καιάδα και στο -3%. Ας βγούνε να πούνε την αλήθεια στον λαό της πόλης ότι το πρόγραμμα τους ήταν χωρίς σχέδιο και όραμα και ας προσθέσουν και αυτοί το λιθαράκι τους για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης και όχι να είναι με τους κασμάδες στα χέρια για να αποδομούν και να γκρεμίζουν οτιδήποτε.

Εν κατακλείδι, εάν έχετε την απορία ποια η θέση μας σαν κυβερνητικοί υποστηρικτές, θα σας ενημερώσουμε πως όχι μόνο θα ανοίξουν τα τμήματα που είχαν εξαγγελθεί,αλλά και ένα τρίτο τμήμα το οποίο έχει ωριμάσει πλέον σαν ιδέα και έχουν ετοιμαστεί να το υποδεχθούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου της πόλης μας. Το οποίο θα διεκδικήσουμε μαζί με τους φοιτητές, καθηγητές και όλους τους φορείς της πόλης.

“Ο! Santa Simplicitas,

ω! Αγία Απλότης,

ω! ειλικρίνεια!” είναι ένα ρητό που με αντιπροσωπεύει και με αυτό κλείνω το άρθρο, αφήνοντάς σας να αναλογιστείτε επί των προαναφερθέντων.

 

Αυγουστίνος Διονυσιος

Μέλος ΔΗΜ.ΤΟ Νεας Δημοκρατιας Φλωρινας