Με την γραφίδα μιας άλλης εποχής – Αναδημοσίευση από το βιβλίο της αείμνηστης Ευτυχίας Ρώμπαπα

ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΙΔΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ                                 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ»

ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΡΩΜΠΑΠΑ

ΑΠΟ ΤΑ «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ»                                                                                           «Ο Άγιος Βαλεντίνος»

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ, τρυφερός, ο άγιος των ερωτευμένων, αυτός που γιορτάσθηκε προχθές στις 14 Φεβρουαρίου, γέμισε τις καρδιές τους με τρυφερότητα και ανανέωσε την υπόσχεσή τους για αιώνια πίστη.

Μοντέρνος και ξενόφερτος έδωσε μια νότα εξευρωπαϊσμού ακόμα και στον έρωτα. Άγιος κατ’ εξοχήν των Καθολικών, γιορτάζεται στην Δύση με όλη την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σ’ έναν άγιο που προστατεύει τρυφερές αλλά και ώριμες υπάρξεις, φτάνει αυτές να ‘ναι τρωτές στα άτρωτα βέλη του φτερωτού  θεού.

  • Είστε ερωτευμένος; Ρωτά η ρεπόρτερ της ΕΡΤ1 τον πρώτο περαστικό νεαρό.
  • Ναι, βέβαια και πολύ μάλιστα. Απαντά πανευτυχής ο νεαρός. Φυσικά συμφωνούσε απόλυτα και το έτερον ήμισυ του νεανία. Αργότερα…
  • Τι ξέρετε για τον άγιο Βαλεντίνο; Η ερώτηση απευθύνεται σ’ έναν ώριμο κύριο.
  • Μα ότι είναι ο άγιος των ερωτευμένων.

—     Εσείς είστε ερωτευμένος;
Και ο ώριμος κύριος απαντά με παρρησία.

—        Ήμουν κάποτε και αντλώ από την εποχή εκείνη και τώρα ακόμα.

Ναι, αντλεί ζωή, χαρά από τον έρωτα εκείνον και ζει την συμβατικότητα της συμβίωσης μ’ όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από την φθορά του χρόνου. Αυτή η αντιπαράθεση της νιότης με την ωριμότητα είναι η συνισταμένη της δύναμης του έρωτα που κρατά σε έξαρση την γήινη φθαρτότητα του ανθρώπου και τον αναζωογονεί. Που του δίνει φτερά και τον οδηγεί σε παράδεισους που μόνο ο έρωτας ξέρει να φτιάχνει. Και η ζωή ομορφαίνει, έχει νόημα, έχει γεύση.

Αλλά υπάρχει και η προέκταση της γιορτής. Είναι η χαρά της προσφοράς με την μορφή μιας ανθοδέσμης. Μια έκφραση τρυφερότητας και ρομαντισμού. Τι πιο ευγενικό, τι πιο τρυφερό από την προσφορά ενός μπουκέτου μια τέτοια μέρα.

Πόσες καρδιές δεν χτυπούν από συγκίνηση. Πόσες υπάρξεις δεν ανανεώνονται από την διακριτική χειρονομία του εραστή ή συζύγου.

Το κουδούνι χτυπά. Στο άνοιγμα της πόρτας εμφανίζεται ο ανθοπώλης κρατώντας την ωραιότερη ανθοδέσμη του κόσμου. Την μοναδική.

  • Κυρία μου για σας, από τον σύζυγο σας.
  • Ω ευχαριστώ. Τι έκπληξη. Μα τι είναι σήμερα.

Και στο άκουσμα ότι είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μονολογεί συγκινημένη, «Θεέ μου τι ευτυχία! Είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί μου». Ναι, είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί της. Γιατί αλλιώς πώς θα έκανε αυτή την υπέροχη προσφορά; Ξέρεις τι στοιχίζει μια ανθοδέσμη; 500 δραχμές το ελάχιστο, απέραντη αγάπη, πολλή τρυφερότητα, περισσότερη φροντίδα αλλά και έναν σεβασμό προς τον άνθρωπό σου, τον δικό σου άνθρωπο.

Σ’ άλλες χώρες όπως στις Η.Π.Α. η «Βάλενταινς ντέϊ» εκφράζεται και μ’ άλλον τρόπο. Εκτός από τις ανθοδέσμες, οι ευχές προς τα έτερα ημίσεα συνοδεύονται. και από ωραιότατα κατακόκκινα κουτιά σε σχήμα καρδιάς. Είναι χάρμα οφθαλμών το θέαμα που παρουσιάζουν τα καταστήματα που διαθέτουν αυτό το εορταστικό υλικό. Καρδούλες κόκκινες και ροζ σε διάφορα μεγέθη μαζί με πολύχρωμα καλοφτιαγμένα μπουκέτα στολίζουν τις βιτρίνες, δίνοντας έμφαση στην ζωντάνια και αιωνιότητα του ερωτικού αισθήματος.

Να μια γιορτή με πολύ ερωτικό αίσθημα συνταιριασμένη με διακριτική εμπορικότητα. Δίνει μια νότα χαράς και ευτυχίας, μέσα στην πεζή καθημερινότητα. Είναι μια σταγόνα δροσιάς, ένα όνειρο φευγαλέο αλλά τόσο δυνατό.

Ο άγιος Βαλεντίνος δίνει την ευκαιρία για ανανέωση ενός ερωτικού συμβολαίου που δόθηκε σε κάποιες στιγμές συγκλονιστικές, που άλλοτε σφράγισαν την αιωνιότητα και άλλοτε κράτησαν όσο ένα Σαιξπηρικό όνειρο θερινής νύχτας.

Να μια γιορτή Καθολική που γιορτάζεται από ορθόδοξους, με ορθόδοξο αλλά και γιατί όχι και χριστιανικό τρόπο. Ενώνει καρδιές. Είναι λίγο αυτό;

ΕΥΤΥΧΙΑ ΡΩΜΠΑΠΑ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΡΩΜΠΑΠΑ