Νεύρα πολέμου χρυσός (Πίνδαρος)- γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Αιτίες του πολέμου είναι τα οικονομικά κίνητρα ως στόχοι. Ο Πίνδαρος λυρικός ποιητής του 4ου π.Χ. αιώνα καταγόταν από περιοχή των Θηβών.

Η επιλογή του σημερινού μας θέματος σκοπεύει στη ενημέρωση των αναγνωστών μας για κάθε εχθροπραξία-πόλεμο που γίνεται οπουδήποτε.

Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο έχει απασχολήσει την κοινή παγκόσμια γνώμη. Οι διεθνείς αναταράξεις στις οικονομίες όλων των χωρών από τις επιπτώσεις των εχθροπραξιών, προκαλούν αβεβαιότητα για τη χάραξη οικονομικών προγραμμάτων στις κυβερνήσεις παντού.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις  έχουν γίνει σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. Στη Φλώρινα από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ).

Η απόσπαση νέων εδαφών από τη Ρωσία είναι οι οικονομικοί λόγοι της εισβολής στην Ουκρανία. Το πλούσιο έδαφος της σε σιτηρά και τη μαύρη θάλασσα στα νότια της Οδησού και της Κριμαίους  γενικότερα, επιτρέπει τη ναυσιπλοΐα μέσου του Ελλησπόντου- Δαρδανελίων προς τη μεσόγειο θάλασσα για το διεθνές εμπόριο της Ρωσίας και όλες της χώρες της μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ευρώπης.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τους Γερμανούς επί Χίτλερ σε πολλές χώρες των Βαλκανίων το 1940-1943 και στην Ελλάδα είχαμε τη Γερμανική κατοχή στην Αθήνα με καταστροφές ανυπολόγιστες. Είναι ευτύχημα ολόκληρης της Ευρώπης που δεν έχει εχθροπραξίες πάνω από εβδομήντα χρόνια.

Η καλυτέρευση της ζωής οφείλεται στην ειρήνη σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των  τεχνολογιών στα εργοστάσια με λιγότερους κόπους  σε όλα τα επαγγέλματα. Το βιοτικό επίπεδο των χωρών όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και σε άλλες ηπείρους έχει ανέλθει σε συνδυασμό με το μορφωτικό επίπεδο των λαών που πολλοί νέοι σπουδάζουν όχι μόνο σε Γυμνάσια  και  Λύκεια αλλά και σε Πανεπιστήμια.

Οι πόλεμοι φέρνουν καταστροφές σε κτιριακές εγκαταστάσεις και αφανίζουν πληθυσμούς. Η Ειρήνη ευνοεί την πρόοδο παντού με καλυτέρευση της ζωής όλων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης: Ειρήνη για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος: δηλαδή ολόκληρος ο κόσμος που είναι κάτω από τον ήλιο.

Ένας άλλος Έλληνας φιλόσοφος της αρχαίας εποχής ο Ηρόδοτος λέγει: Στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς ενώ στον πόλεμο οι γονείς θάβουν τα παιδία τους.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ