Ο ελλειπής σχεδιασμός και η ανεπαρκής διαχείριση στη λειτουργία του ΕΚΑΒ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Δυστυχώς η κατάσταση στο χώρο της υγείας για την ΠΕ Φλώρινας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 Τραγικές οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη Φλώρινα.  Μόνο οργή και ντροπή μπορεί κανείς να αισθανθεί για την κατάντια της υγείας στην περιοχή μας. Το αν θα ζήσεις ή όχι είναι καθαρά θέμα τύχης. Είναι ρουλέτα αφού γι αυτό αποφασίζει η διεύθυνση του ΕΚΑΒ Κοζάνης.

Για το νοσοκομείο μας έχουμε γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν, βέβαια  χειρότερα δεν ήταν ποτέ τόσο στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού όσο και στην ανεπαρκή λειτουργία του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας των πολιτών.

Ο έτερος πυλώνας της υγείας το ΕΚΑΒ, το οποίο στην ΠΕ Φλώρινας μόνο κατ ευφημισμόν μπορεί να λέγεται κέντρο άμεσης βοήθειας, παραπαίει λόγω του ελλειπούς σχεδιασμού και της ανεπαρκούς λειτουργίας του, για την άμεση και χωρίς χρονοτριβή αντιμετώπιση των περιστατικών.  Η ζωή μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.   

 Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους και είναι αδιάψευστος μάρτυρας των όσων αναφέρω.  Για 50.000 πληθυσμό της ΠΕ Φλώρινας, κατανεμημένο σε τρία επίπεδα, της Πρέσπας, της Φλώρινας και του Αμυνταίου, με κακό και δύσκολο οδικό δίκτυο, με ένα νοσοκομείο, ένα Κέντρο Υγείας στο Αμύνταιο και ένα Πολυιατρείο στην Πρέσπα,  το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει μόλις 4 ασθενοφόρα για όλο το 24ωρο!!! Ναι 4 ασθενοφόρα για 90 χωριά πολλά από τα οποία είναι δυσπρόσιτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας για την ΠΕ Φλώρινας διαθέτει δύο ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια (7-3) με δύο άτομα πλήρωμα το καθένα, ένα την απογευματινή (3-11βράδυ)με δύο άτομα πλήρωμα και ένα τη νυχτερινή βάρδια (3-7 το πρωί)με δύο άτομα πλήρωμα.

Όμως πως αντιμετωπίζονται καρδιολογικά ή εγκεφαλικά περιστατικά, βαρειές κακώσεις και τροχαία  από τις τρεις  το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί τις εφτά που έχουμε μόνο   ένα ασθενοφόρο;

Όταν χρειάζεται να μεταβεί σε απομακρυσμένη περιοχή πχ στην Πρέσπα, στην Κέλλη, το Φαράγγι, το Νυμφαίο ή να διακομίσει ένα περιστατικό στη Θεσ/νίκη και δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο μας και η περιοχή; Στις περιπτώσεις αυτές αποφασίζει η πολυχρονεμένη μας Διεύθυνση του ΕΚΑΒ από την Κοζάνη ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Γιατί ή θα στείλει το μοναδικό ασθενοφόρο για να διακομίσει το περιστατικό σε επίπεδο ΠΕ με αποτέλεσμα να μείνει το νοσοκομείο μας και η περιοχή ακάλυπτη για ώρες με ό,τι μπορεί να συμβεί στο διάστημα αυτό ή αν χρειαστεί να μεταφερθεί στη Θεσ/νίκη τότε έρχεται στη Φλώρινα ασθενοφόρο από την Κοζάνη – εφόσον υπάρχει διαθέσιμο- για να μεταφέρει το περιστατικό!!! Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε πάνω από μία ώρα καθυστέρηση, όταν και τα λεπτά είναι πολύτιμα για την ζωή κάποιου συμπολίτη μας. Λες και βρισκόμαστε στο Μπουρούντι, τη Σομαλία ή κάποια άλλη υποσαχάρια χώρα και όχι στην Ευρώπη. 

Η καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον συμπολίτη μας ή να χειροτερέψει την κατάσταση του.

Αλήθεια, έχει μελετηθεί αν λόγω της καθυστερημένης αντιμετώπισης ενός περιστατικού έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των ασθενών ή έχουν χαθεί άδικα ζωές στη Δυτική Μακεδονία, μιας και είναι ίδια η κατάσταση που επικρατεί και στις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών; Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια έρευνα. Διαχωρίζω την Κοζάνη γιατί εκεί το ΕΚΑΒ  διαθέτει 17 ασθενοφόρα και 78 άτομα προσωπικό, από τα οποία τα 4 βρίσκονται στην Πτολεμαΐδα με 17 άτομα προσωπικό.

Στο ΕΚΑΒ της Φλώρινας το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο, ελαχιστότατο, μόλις 18 άτομα, όταν για ένα 24ωρο ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται ανά ασθενοφόρο είναι 11 άτομα.

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία θέτει όχι μόνο σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά δυσκολεύει και το έργο του προσωπικού του,   το οποίο βρίσκεται στα όρια των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων. Η κρεατομηχανή του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας έχει αλέσει το προσωπικό, τους έχει ξεζουμίσει, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Ο κίνδυνος γενικής κατάρρευσης του συστήματος στη Φλώρινα είναι ορατός λόγω εξάντλησης των εργαζομένων. Λειτουργούν σε συνθήκες γαλέρας. Το αν υπάρχει ασθενοφόρο σε κίνηση σήμερα οφείλεται στην αυταπάρνηση και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων να βοηθήσουν αυτούς που τους έχουν ανάγκη. Και η διοίκηση του  ΕΚΑΒ αντί να καλύψει τα κενά με προσλήψεις και άλλων ατόμων   σήμερα απολύει εργαζόμενους!!!

        Η προβληματική και επικίνδυνη για την  υγεία μας λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθούν ιδιωτικά ΕΚΑΒ -που είναι και στόχος της κυβέρνησης- τα οποία θα αντικαταστήσουν το δημόσιο ΕΚΑΒ. Πάντα φυσικά εις βάρος της τσέπης του ασθενή-πολίτη. Όταν κινδυνεύει ο άνθρωπος σου δεν περιμένεις το δημόσιο ΕΚΑΒ να ξεκινήσει από την Κοζάνη νάρθει στη Φλώρινα να παραλάβει τον ασθενή για να τον μεταφέρει, συνήθως στη Θεσσαλονίκη. Θα πληρώσεις όσο όσο το ιδιωτικό, προκειμένου να σώσεις τη ζωή του ανθρώπου σου.

Κι όμως, σήμερα η ζωή μας είναι στη λοταρία, γιατί τόσο στην απογευματινή όσο και στη νυχτερινή βάρδια τονίζω υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο!!! για να καλύψει τη λεκάνη του Αμυνταίου, της  Πρέσπας και της Φλώρινας, δηλαδή 50.000 κόσμο με αυτό το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Αυτό μόνο κατ ευφημισμό μπορεί να λέγεται ΕΚΑΒ. Το πονηρό «ενίοτε και δύο» της απάντησης του ΕΚΑΒ από την Κοζάνη σε ερώτημα μου το αντιπαρέρχομαι, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι σχήμα λόγου κάλυψης των αδυναμιών του προγράμματος.

Κι όμως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Όσα πάνε και όσα έρθουν. Τώρα αν χάνονται άδικα ζωές ποιος ενδιαφέρεται; Ποιος απολογείται;

 Βγάζει μάτι η ανεπάρκεια και η ελλειπής λειτουργία του ΕΚΑΒ και δεν κάνουν τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση. Αντί να ενισχύσουν το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας και κατ επέκταση και της Φλώρινας, με πρόσφατες αποφάσεις τους απολύσαν προσωπικό και την κάνουν χειρότερη. Η μετακίνηση των 4 ατόμων από την Κοζάνη στη Φλώρινα για ένα μήνα δεν λύνει το πρόβλημα. Την  μόνιμη επωδό  που ακούμε είναι «ζητάμε προσωπικό αλλά δεν διορίζουν». Που σημαίνει ότι αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Προφανώς τους ενδιαφέρει να πάει καλά ο ιδιωτικός τομέας.

Η συνεργασία νοσοκομείου και ΕΚΑΒ, κυρίως σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που βιώνουμε είναι εκ των ουκ άνευ. Ας προσλάβει προσωπικό το νοσοκομείο και ας το διαθέσει στο τοπικό ΕΚΑΒ, για να μπορέσει να καλύψει κάποια κενά, αναλαμβάνοντας μέρος από το  έργο του ΕΚΑΒ.

Στο πλαίσιο της αλαζονικής λειτουργίας κάποιοι θα μας πουν ότι είναι δύο ανεξάρτητοι φορείς. Μπροστά όμως στην υγεία των πολιτών και της διασφάλισης της ζωής τους τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα. Επιβάλλεται η συνεργασία και αυτήν δεν την είδαμε  μέχρι τώρα. Το μόνο που βλέπουμε καθημερινά είναι η ανημποριά του ΕΚΑΒ να καλύψει με ασθενοφόρα την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας τουλάχιστον στην ΠΕ Φλώρινας εκτός του απαράδεκτα μικρού αριθμού ασθενοφόρων και προσωπικού που διαθέτει έχει και δομικά προβλήματα. Κι αυτό το βλέπουμε από τον σταθμό που έχει και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Επιβάλλεται η αναβάθμιση του στο πλαίσιο πάντα των ιδιαιτεροτήτων και του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής μας, την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών,  την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, την προσβασιμότητα των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Και τέτοιος χώρος για τον σταθμό του ΕΚΑΒ της Φλώρινας είναι το πρώην Δημαρχείο στη διασταύρωση της Μελίτης, με άνετους χώρους τόσο για το προσωπικό όσο και την στάθμευση των ασθενοφόρων. Με μηδενικό κόστος κατασκευής. Ένας χώρος στο κέντρο των τοπικών κοινοτήτων τόσο της περιοχής του Αμυνταίου όσο και των Πρεσπών και κυρίως δεν διασχίζεις πόλη, για να καθυστερείς. Όσο για τα περιστατικά του νοσοκομείου μπορεί να έχει έναν υποσταθμό εκεί που θα εξυπηρετεί και τη  Φλώρινα.

Στόχος πρέπει να είναι η μεταφορά υπηρεσιών προς τον πολίτη και όχι του πολίτη στο ΕΚΑΒ.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

πηγή: https://parathrhthsflo.blogspot.com/