Ο ΜΑΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο ΜΑΗΣ  ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ  ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ως ο κατεξοχή μήνας της Άνοιξης ο Μάης έχει όχι μόνο ομορφιές αλλά και πολλαπλή συμβολικότητα.

Η πρωτομαγιά που γιορτάζεται  σε όλες τις χώρες του πλανήτη φέρνει όλους τους ανθρώπους  σε επαφή με τη φύση σε κάμπους και βουνοπλαγιές. «Θα πιάσουμε το Μάη» σημαίνει θα ξαπλώσουμε και θα κυλίσουμε στα χόρτα- πράσινο για να γευτούμε τη γονιμότητα που επιτελείται στη φύση σε όλα τα φυτά, τα δέντρα και τα ζώα, με δύο λόγια στο φυσικό και ζωικό βασίλειο όπου ανήκει και ο άνθρωπος.

Ως γιορτή των λουλουδιών ευχαριστεί ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν χορταίνουν ποτέ τις εκδρομές και την απεραντοσύνη της φύσης ιδίως του Μάη. Πλέκουν στεφάνια με πολλή χαρά από τη μεγάλη ποικιλία των ανθέων – λουλουδιών και των χρωμάτων που προσελκύουν το βλέμμα και τις ψυχές όλων μας.

Η Φλώρινα βουτηγμένη μέσα στα καταπράσινα  γύρω βουνά δασωμένα που μας δροσίζουν ιδιαίτερα το καλοκαίρι, προσφέρεται πολύ για κάποια απόδραση στις πράσινες γύρω βουνοπλαγιές, όταν η πρωτομαγιά είναι ηλιόλουστη, όπως προβλέπει και για φέτος η μετεωρολογική υπηρεσία. Δεν είναι  λίγες όμως οι φορές που χιόνισε ανήμερα της πρωτομαγιάς και ο κόσμος γιόρτασε στα σπίτια του ή στις αυλές.

Είναι περισσότερο από αναγκαία η εξόρμηση στη φύση μετά τον πεντάμηνο εγκλεισμό του Φθινόπωρου και του χειμώνα της Φλώρινας  γνωστού ανά το πανελλήνιο. Η διασκέδαση και το κέφι αυθόρμητο και αληθινό,  θα χρησιμεύσει ως πραγματική εκτόνωση της παρατεταμένης ξάπλας και καθισιάς μας. Συγχρόνως θα ξεχάσουμε με την οινοποσία – κέφι – μέθη τα οικονομικά μας προβλήματα ατομικά και συλλογικά ως χώρα.

Η πρωτομαγιά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι έχει χαρακτήρα  αγώνα για κατάκτηση της καθιέρωσης του οκτάωρου των εργατών όλου του κόσμου που ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε σε  όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

Μεγαλύτερη σημασία – αξία προσλαμβάνει η πρωτομαγιά – Μάης  – πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και φανατισμούς – η νομοτέλεια της φύσης με τη γονιμότητα των έμβιων όντων που συμμετέχουν στο αέναο γίγνεσθαι στη συνέχεια της παρουσίας της ζωής φυτών και ζώων.

Με το Μάρτη ξυπνάει κάθε φυτό μετά τη χειμερία ανάπαυλα και τα ζώα (όσα υπόκεινται ) στη χειμερία νάρκη- ύπνο. Στη χώρα μας έρχονται τα χελιδόνια και οι πελαργοί από ενστικτώδη παρόρμηση μετά, στα μέσα του Μάρτη. Το ζευγάρωμα των πουλιών και η ωοτοκία – αυγά και η εκκολαψία – πουλάκια πραγματοποιούνται όλα μαζί μέσα στους τρείς πρώτους μήνες της Άνοιξης (Μάρτης-Απρίλης- Μάης).

Το ίδιο επίσης στα δέντρα βγαίνουν τα φύλλα ακολουθούν τα άνθη και κατόπιν η γονιμοποίηση – επικονίαση του Μάη φέρνει τους καρπούς στη συνέχεια.

Η ομορφιά και τα νιάτα είναι ταυτόσημα ίδια με την εποχή της άνοιξης που ανοίγουν όλα και αναπτύσσονται ακολουθώντας τα στάδια της ζωής γέννηση-ενηλικίωση – γήρανση.

Ως γιορτή των λουλουδιών ο Μάης και όχι μόνο η πρωτομαγιά, έλκει και συγκινεί όλους μας όχι μόνο στο βλέμμα – μάτι, αλλά δεν μας αφήνει ασυγκίνητους και στη ψυχή, η καλοκαιρία και η πολυχρωμία ως στόλισμα – ντεκόρ της φύσης.

Την άνοιξη και ιδίως τον μήνα Μάιο, όλα είναι όμορφα και ελκυστικά όπως τα νιάτα με τον ενθουσιασμό και τη δύναμη που εγκλείουν – έχουν μέσα τους, προσθέτουν δυναμική σε κάθε κοινωνία πολιτών όπου Γής και ας στενοχωρούν τους ηλικιωμένους λόγω νοοτροπίας – τρόπου σκέπτεσθαι, με τον καιρό θα συμβιβαστούν –  συμφιλιωθούν μαζί τους και το κατεστημένο γενικότερα.

Ευχές σε όλους τους αναγνώστες μας για μια καλή πρωτομαγιά με υγεία και καλοπέραση.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ

ΦΛΩΡΙΝΑ