Ο χειμώνας προ των πυλών

Ο χειμώνας προ των πυλών.

Μετά την σύντομη θερινή ραστώνη και χωρίς καν να το καταλάβουμε, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο πιο δύσβατο και ανηφορικό οικονομικό μονοπάτι που καλούμαστε να διαβούμε και φέτος. Στο μονοπάτι που ονομάζεται δαπάνη ΠΕΤΡΈΛΑΙΟΥ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ. Ειδικά φέτος, οι προβλέψεις για την τιμή του είναι σχεδόν ανατριχιαστικές, αφού υπολογίζεται πως η τιμή διάθεσης θα κυμαίνεται πάνω από τα 1,20 € (!!!) το λίτρο. ΣΟΚ Και ΔΕΟΣ! Με πρόχειρους υπολογισμούς το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να δαπανήσει τουλάχιστον 2.000 €, στην περίπτωση που θα μας λυπηθεί ο χειμώνας, γιατί σε άλλη περίπτωση… Αλίμονο μας!

Ποιος να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια δαπάνη; Οι μέσοι μισθωτοί, που θα χρειαστούν δύο ολόκληρους μισθούς για να την καλύψουν; Οι επαγγελματίες και οι μαγαζάτορες, που πνίγονται καθημερινά στον ωκεανό των δυσβάστακτων υποχρεώσεων και βλέπουν τους πελάτες με το κιάλι; Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί των πεντακοσίων ευρώ; Οι άνεργοι; Ποιοι; Κανένας πια δεν αντέχει μια δαπάνη τέτοιου μεγέθους, γιατί πολύ απλά είναι μια δαπάνη που επιβαρύνει επιπρόσθετα τα νοικοκυριά της Φλώρινας και προστίθεται σε δόσεις φόρων, δόσεις δανείων και τόσες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που τρέχουν για όλους μας.

Προφανώς και η χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τις κατά καιρούς ανεξέλεγκτες κούρσες ανόδου της τιμής του πετρελαίου σαν αυτή που συμβαίνει αυτήν την περίοδο και διαμορφώνει αυτήν την υψηλή τιμή που προβλέπεται να έχει στα μέσα Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης.  Λογικό. Αυτό όμως που μπορεί να καθορίσει, βοηθώντας σε ένα μεγάλο βαθμό το μέσο νοικοκυριό των ηπειρωτικών, ορεινών περιοχών και ιδιαίτερα της Φλώρινας που πλήττεται κατά κόρον από τις βαρυχειμωνιές, είναι να μειώσει δραστικά το δυσθεώρητο φόρο, ο οποίος κυμαίνεται περίπου στο 40% της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ένα φόρο που η πολιτεία επιβάλλει, αδιαφορώντας για την τελική τιμή, που όπως διαμορφώνεται καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για το μέσο νοικοκυριό και κατά γενική ομολογία δεν προσθέτει τίποτα στα κρατικά έσοδα, αφού η κατανάλωση μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα τα έσοδα αντί να αυξάνονται, να μειώνονται!

Για το ύψος της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (0,15€ ανά λίτρο!), καθώς και τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν, αφήνοντας εκτός επιδότησης την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, νομίζω πως είναι περιττό και σχεδόν προσβλητικό για την κοινή λογική, να συζητήσουμε. Έστω και δικαιούσαι την επιδότηση, αν δαπανήσεις  φέτος 2.000 € για πετρέλαιο, θα λάβεις μετά από έξι έως εννέα μήνες το τεράστιο ποσό των 250 €!!! Το ύψος της επιδότησης, είναι σκέτη κοροϊδία για τον «ξυλιασμένο» και φτωχοποιημένο  Φλωρινιώτη!

Πιστεύω πως η κοινή στόχευση των πολιτικών προσώπων και των φορέων του τόπου μας, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση μιας «ευνοϊκής» αλλά απόλυτα δίκαιης μεταχείρισης από την πολιτεία, αφού:

Δικαιούμαστε σαν άμεσα πληττόμενος νομός να μειωθεί γενναία ο επιπρόσθετος αυτός φόρος, που έχει εξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό του Φλωρινιώτη. Ναι, η Φλώρινα δικαιούται ακόμα και αφορολόγητο πετρέλαιο! Γιατί όχι; Εξάλλου έχουμε χρόνια τώρα κατακτήσει το οδυνηρό προνόμιο ο τόπος μας να είναι συνώνυμο της βαρυχειμωνιάς και των πολικών θερμοκρασιών.

Δικαιούμαστε και πρέπει να επανέλθει το ύψος της επιδότησης τουλάχιστον στο πρότερο επίπεδο των 0,30€ το λίτρο (και γιατί όχι να αυξηθεί για την Φλώρινα), με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, μέσω της χαλάρωσης των ασφυκτικών κριτηρίων που ισχύουν και αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας.

Και τα δύο παραπάνω μέτρα ίσως φαντάζει δύσκολο να εφαρμοστούν για ένα μόνο νομό, στην προκειμένη περίπτωση στο νομό Φλώρινας, όμως με το ηλεκτρονικό σύστημα              «εισροών – εκροών» που διαθέτουν πια όλα τα πρατήρια καυσίμων, είναι πιστεύω εφικτή η εφαρμογή τους.

Τέλος, δικαιούμαστε να ζεσταθούμε επιτέλους φθηνά και «καθαρά» μέσω της περιβόητης ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, που όλο τελειώνει… και τελικά ποτέ δεν τελειώνει. Το έργο κατά γενική ομολογία έχει καθυστερήσει δραματικά και η καθυστέρηση αυτή πληρώνεται στην κυριολεξία ακριβά από όλους μας.                                                                                                      Από το τέλος του 2013, που επρόκειτο να λειτουργήσει, είναι πια φανερό ότι ούτε στο τέλος του 2019 θα έχουμε την πολυπόθητη, φθηνή και καθαρή θέρμανση, που η Φλώρινα επαναλαμβάνω ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.

Προσμένοντας και ελπίζοντας σε έναν ήπιο χειμώνα…

ΥΓ. Στο εύλογο ερώτημα γιατί μόνο η Φλώρινα να «δικαιούται» τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ελάφρυνσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η απάντηση είναι απλή: Κατά την γνώμη μου είμαστε ο μόνος νομός που έχει πραγματικά βαρύ, μακρόχρονο και ιδιαίτερα δαπανηρό χειμώνα.

ΥΓ1. Αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των αρμοδίων και η τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί στα επίπεδα που οι ίδιοι υπολογίζουν, τα σχολεία και κατά προέκταση οι μαθητές της Φλώρινας, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα, αφού τα χρήματα της δαπάνης θέρμανσης θα επαρκέσουν μετά βίας για το 2018! Για το 2019, τι;

ΥΓ2. Ξεγελιόμαστε με τους ήπιους και ανώδυνους χειμώνες των τελευταίων ετών και μάλλον εφησυχάζουμε παραπάνω από ότι πρέπει, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε ευχολόγια και ευοίωνες προβλέψεις. Εύχομαι να βγουν αληθινές, αλλιώς…

 

 

Μιχάλης Χάτζιος, εκπαιδευτικός