Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Τιμούμε τη μνήμη του Διονυσίου Σολωμού 9ης Φεβρουαρίου, ποιητή του εθνικού μας ύμνου (1798-1857) που έχει 158 στροφές γραμμένο σε απλή δημοτική γλώσσα, ως ψάλτη της ελευθερίας.

Σε διαδικτυακή διημερίδα θα προβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο η Ελληνική γλώσσα από Έλληνες επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια Αμερικής, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Αυστρίας και άλλων χωρών.

Γλώσσα που μιλιέται τέσσερις χιλιάδες χρόνια από την εποχή του Ομήρου (ο μη ορών- τυφλός) στα έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας από τον 5ο αιώνα προ Χριστού. Τα ιερά ευαγγέλια των μαθητών του Λουκά, Ματθαίου, Ιωάννη, Μάρκου γραμμένα στην γλώσσα μας, φωτίζουν τους χριστιανούς μεταφρασμένα σε άλλες χώρες.

Από την αρχαία Ελληνική γλώσσα προέκυψε η νέα καθομιλουμένη. Ως ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται συνεχώς, όπως τονίζει ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος σήμερα του ιδρύματος Ελληνικού πολιτισμού.

Την Ελληνική γλώσσα την μιλούν έλληνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλά έχουν οι ξένες γλώσσες ρίζες από την Ελληνική γλώσσα. Την αγγλική που μιλούν περισσότερο από όλες τις άλλες, έχει σαράντα στα εκατό ρίζες ελληνικές. Η αρχαία Ιταλική των Λατίνων, ως αρχαία χώρα και αυτή, συγγενεύει με τη δική μας. Η Ισπανική,  Πορτογαλική, η Γαλλική, είναι λατινογενείς γλώσσες.

Τολμώ να αναφέρω μερικές λέξεις που προφέρονται το ίδιο παγκόσμια: οικονομία (οίκος και νόμος- κουμάντο στο σπίτι). Η λέξη διάλογος (λόγος πολλών) αυτούσια υπάρχει στο λεξιλόγιο πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ιατρική επιστήμη η ορολογία είναι στην Ελληνική γλώσσα. Η πανδημία(παν και δήμος) όλους τους δημότες- ανθρώπους.

Οι λέξεις: ανατομία, αρχαιολογία, γυναικολογία, μικροβιολογία, ακτινολογία, παθολογία, ορθοπεδική, διαβήτης, γρίπη.

Η γλώσσα παίζει σπουδαίο ρόλο σε κάθε χώρα και είναι δείκτης πολιτισμού της. Όσο πιο καλά κατέχει κάποιος μία γλώσσα, τόσο ευκολότερα επικοινωνεί με τους άλλους συνανθρώπους του στην καθημερινή του ζωή.

Εξάλλου όταν κάποιος ομιλεί περισσότερες γλώσσες τόσο αισθάνεται άνετος με άλλους ξένους, όταν συνομιλεί.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η γλωσσομάθεια θεωρείται προσόν, που προσμετρείται με τις άλλες περγαμηνές- πτυχία που έχουμε. Μορφωμένος θεωρείται όχι μόνο αυτός που έχει γνώσεις σήμερα αλλά προπαντός είναι και γλωσσομαθής. Οι καθηγητές των πανεπιστημίων αξιολογούνται για το ερευνητικό τους έργο, εφόσον γνωρίζουν περισσότερες ξένες γλώσσες.

Τελικά η γλώσσα προσδιορίζει τη δύναμη που έχουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι πάντοτε σε κάθε χώρα και εποχή.

 

Πέτρος Πρ. Γούλιος

Φλώρινα