Παγκόσμια ημέρα των Ρομά – Γράφει ο Στέλιος Ράπος

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, εις ανάμνηση του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και για πρώτη φορά φέτος θα γίνει στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Η 8η Απριλίου μας υπενθυμίζει την πλούσια ιστορία των Ρομά και την απάνθρωπη προσπάθεια της μανίας του αφανισμού τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Τσιγγάνων αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήταν καλό να δούμε το σοβαρό θέμα των διακρίσεων, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρομά σήμερα. Στερεότυπα, φόβος, καχυποψία, άγνοια. Η λύση σε όλα αυτά είναι η διασφάλιση της παιδείας για να υπάρξει ανάπτυξη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ίσες ευκαιρίες για την ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Οι Ρομά της Φλώρινας οφείλουν την ένταξή τους στην κοινωνία της Φλώρινας στον πατέρα Αυγουστίνο, ο οποίος το 1968 βάπτισε ομαδικά τους αβάπτιστους Ρομά στο ποτάμι και το 1970 τους έχτισε τον συνοικισμό Νεοφωτίστων.

Είμαι Έλληνας τσιγγάνος και είμαι περήφανος.

Στέλιος Ράπος (Νούλης)

Σύμβουλος κοινότητας Φλώρινας