ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΣΠΙΝΟΖΑ ΜΠΑΡΟΥΧ

Ιουδαϊκής καταγωγής φιλόσοφος του 17ου αιώνα γεννημένος στην Ισπανία και μετανάστης στην Ολλανδία, έγινε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας.

Η πείρα από το ρήμα πειρώμαι σημαίνει δοκιμάζω, παίρνω εμπειρίες στην πράξη την καθημερινή ενώ η γνώση αποκτάται στην εκπαιδευτική διαδικασία με θεωρητική κατάρτιση. Το τρόπαιο είναι το μνημείο της νίκης μιας μάχης που δώσαμε και θυμίζει συγχρόνως και τις απώλειες που είχαμε. Τα πλήγματα, από το ρήμα πλήττω χτυπώ δυνατά, είναι τα πολύ ισχυρά χτυπήματα – ραπίσματα που δεχθήκαμε και έμειναν αξέχαστα σε όλη μας τη ζωή ως πολύ πικρές εμπειρίες.

Άπειρος – χωρίς πείρα είναι κάθε νεαρός που δεν μπήκε ακόμη στο στίβο της ζωής. Με την ενηλικίωση των δεκαοχτώ χρόνων συνήθως εισερχόμαστε στον αγώνα επιβίωσης και για μερικούς λίγο νωρίτερα ή αργότερα ανάλογα με το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούνται σε αυτό. Τα χαστούκια πιο απλά που δεχόμαστε ως πλήγματα από τη ζωή μας, ατσαλώνουν τη θέλησή μας για να μην λυγίσουμε στη συνέχεια. Οι σκληρές δοκιμασίες – εμπειρίες βγαίνουν από την βιοπάλη – αγώνα επιβίωσης για την παραπέρα πορεία στη ζωή μας. Εάν αποφεύγουμε την εργασία και ιδίως τη χειρωνακτική και μένουμε αραχτοί – τεμπέληδες είναι αδύνατο να αποκτήσουμε πείρα – εμπειρία.

Ολοκληρωμένοι άνθρωποι θεωρούνται στην καθημερινή μας ζωή όσοι εργάζονται επί χρόνια σε οποιοδήποτε τομέα απασχόλησης και συμπεριφέρονται με τρόπο αποδεκτό από τους γύρω τους.

Με απλά παραδείγματα θα καταδείξουμε πώς αποκτάται σιγά – σιγά η πείρα σε γνωστά τυχόντα επαγγέλματα. Οποιοσδήποτε νέος οδηγός που μόλις πήρε την άδεια ικανότητας οδήγησης – δίπλωμα στερείται πείρας – παθημάτων οδήγησης ιδίως στη Φλώρινα με χιόνια και πάγους στο οδόστρωμα τους χειμερινούς μήνες.

Το γλίστρημα – ντελαπάρισμα με επικινδυνότητα στην πορεία του αυτοκινήτου επιβατικού – ημιφορτηγού – φορτηγού – λεωφορείου υποδεικνύει προσαυξημένη προσοχή και ένταση – σφιχτή οδήγηση.

Μία βλάβη απευκταία στη διαδρομή του ταξιδιού είτε στους υαλοκαθαριστήρες είτε στα ελαστικά μας ωθεί σε μικρότερη ή μεγαλύτερη περιπέτεια που μεταφράζεται σε πείρα – εμπειρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιτυχία για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Η πυκνή χιονόπτωση ή η περιορισμένη ορατότητα από ομίχλη αυξάνουν τις πιθανότητες για προβληματική πορεία και η χαμηλή ταχύτητα είναι αναγκαία για να αποφύγουμε εκτροπή της πορείας στο οδόστρωμα. Το συχνό οδοιπορικό με αυτοκίνητο στην πόλη τους χειμερινούς μήνες ενέχει κινδύνους για ζημιές – λαμαρινοδουλειές με κόστος και στεναχώρια για την αποκατάστασή τους σε συνεργεία.

Κάθε χειμώνα το νοσοκομείο Φλώρινας δέχεται πολλά περιστατικά στο Ορθοπεδικό τμήμα από κατάγματα ελαφρά ή βαριά με επεμβάσεις και στο χειρουργείο από πτώσεις – γλιστρήματα στους παγωμένους δρόμους.

Η οικονομική κρίση έχει προσαυξημένα ατυχήματα όμως και με δανεικά και αγύριστα. Ένας έμπειρος φυλάγεται να δώσει δανεικά χρήματα αφού οι πιθανότητες επιστροφής των χρημάτων έχουν μεγάλο ρίσκο – διακινδύνευμα και αν είναι και γνωστός χάνουμε και την καλημέρα μας. Βιβλία ή εργαλεία όταν δανείζουμε σε λιγότερο γνωστούς μας υπάρχει κίνδυνος μη επιστροφής τους είτε από λησμονιά είτε από σκόπιμη κακή συνήθεια. Σε οποιαδήποτε επισκευή οικοδομική – μαστορέματα δίνουμε το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό στο τέλος της εργασίας και όχι στην αρχή ή στη διάρκεια των εργασιών.

Ενοίκιο σπιτιού ή καταστήματος που δεν εξοφλείται κάθε μήνα που συμφωνήθηκε και γίνεται καθυστέρηση συχνή ενέχει κινδύνους εμπλοκής σε περιπέτειες εξόφλησης.

Τα προαναφερθέντα χειροπιαστά παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή ας πιάσουν τόπο έστω και ελάχιστα σε άπειρους – μη έμπειρους για να αποφύγουν ζημιές με τρόπο λογικό και φανούν – αποδειχθούν πιο έξυπνοι από τυχόντες κατεργάρηδες.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ