Σχέδια φυσικού αερίου Φλώρινας

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  Π. ΣΥΜΕΩΝ

Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη στην έγκριτη ιστοσελίδα με τον τίτλο «Σύσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη με Γ. Αντωνιάδη και Β. Γιαννάκη-Δημάρχου Φλώρινας για το φυσικό αέριο της Φλώρινας» (14/12/2020) σχετικά με τις δυνατότητες παροχής φυσικού αερίου στις κοινότητες Μελίτης, Αρμενοχωρίου, Αμμοχωρίου, Σιταριάς και Βεύης έμεινα έκπληκτος. Και τούτο διότι ρίχνοντας μια ματιά στο γεωγραφικό χάρτη του ΑΗΣ Μελίτη θα διαπιστώσει κανείς εύκολα ότι:

  1. Η κοινότητα Λόφοι βρίσκεται σε απόσταση πολύ μικρή (ίσως στη μικρότερη απόσταση από όλες τις παραπάνω προτεινόμενες κοινότητες για σύνδεση) από τον ΑΗΣ Μελίτη.
  2. Εξαιτίας της μικρής απόστασης η κοινότητα Λόφοι έχει υποστεί και υφίσταται εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη ρύπανση με επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες και ιδιαίτερα με τα πολύ επικίνδυνα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 και ΡΜ 10, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και την ποιότητα ζωής των.
  3. Εξαιτίας των παραπάνω λόγων θα έπρεπε η κοινότητα Λόφοι να βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κοινοτήτων στα σχέδια των υπευθύνων για μελλοντική σύνθεση με το φυσικό αέριο.

Ως γνωστόν, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τους πολιτικούς φορείς του τόπου μας (εκπροσώπων όλων των κατοίκων του Νομού και του Δήμου Φλώρινας) με βάση τις θεμελιώσεις αξίες της ισονομίας και ισοπολιτείας και στην προκειμένη περίπτωση επίσης με βάση κυρίως την επικινδυνότητα για την υγεία των κατοίκων.

Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Γ. Αντωνιάδη και τον κ. Β. Γιαννάκη  να δώσουν στη δημοσιότητα τα κριτήρια με βάσει των οποίων έγινε η επιλογή – απόρριψη των κοινοτήτων σύνδεσης με το μελλοντικό; φυσικό αέριο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Κωνσταντινόπουλος Σ.