Σχεδιάζουν συνεκμετάλλευση Αν. Μεσογείου και Αιγαίου;

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                  Πτολεμαΐδα  10-3-2022

Την 1η Μαρτίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα την παραίνεση προς τον πρωθυπουργό, να κρατά διαύλους επικοινωνίας με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είπε συγκεκριμένα: «οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι ανακατατάξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία ….»

Ανταπαντώντας στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσα να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Μάλιστα η παρούσα συγκυρία θα ευνοούσε μια τέτοια προοπτική. Δεν είμαι αντίθετος ούτε η χώρα κλείνει μια τέτοια προοπτική».

Στις 7 Μαρτίου όταν από τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Τουρκία και πριν να ανακοινωθεί τίποτε επίσημο από την ελληνική κυβέρνηση,  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δελτίο τύπου ανακοίνωνε:  «Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

             Γιατί, πως και αν ευνοεί η παρούσα συγκυρία μια τέτοια συνάντηση

-Οι τουρκικές παραβιάσεις τις ημέρες του πολέμου, κατά γενική ομολογία δεν βρίσκονται σε έξαρση.

-Μας αρέσει δεν μας αρέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αυτή την εποχή είναι στην κορυφή της παγκόσμιας διπλωματικής πυραμίδας. Μπορεί να μη πέτυχε (ακόμα) συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, όμως η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου, των ΥΠ.ΕΞ. Ρωσίας και Ουκρανίας (Λαβρόφ & Κουλέμπα) έγινε σήμερα στην Αττάλεια, σε τριμερή με τον τούρκο ομόλογό τους κ Τσαβούσογλου. Οι προσδοκίες εξ αρχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Όλα όμως τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και οι μεγάλοι Τηλεοπτικοί & Ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ως πρώτη είδηση τη μεσολάβηση Ερντογάν!  Και οι δυο Υπουργοί χαρακτήρισαν την Τουρκία ως φίλη χώρα!

-Ο Ουκρανός ΥΠ.ΕΞ πρότεινε στον κ Τσαβούσογλου να δεχθεί η Τουρκία να αποτελέσει μέρος της ειρηνευτικής δύναμης σε περίπτωση συμφωνίας των δυο εμπόλεμων μερών και τερματισμού του πολέμου.

-Ο Ερντογάν εξασφάλισε πρόσφατα την άρνηση των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Fast Med, δηλαδή το σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά Φ.Α. από Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα προς την Ευρώπη.

-Χθες Τετάρτη 9/3/22 δέχθηκε ο κ Ερντογάν τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ (από το 2008 είχε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ) σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ενισχύοντας τις σχέσεις του με το απανταχού πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι.

-Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί ήδη να μεταφράσει αυτήν του την διπλωματική και πολιτική ισχύ, αρχικά ζητώντας άμεσα άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και μετά πιθανότατα κάτι που θα θέλει να στερήσει από την Ελλάδα ….

-Τώρα που τα πάντα σχεδόν συνηγορούν υπέρ του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κυριακή την Τουρκία, για ποιες συνομιλίες με τον κ Ερντογάν και με ποιες κόκκινες γραμμές;

Εύλογα ερωτήματα

-Οι υψηλές τιμές της ενέργειας που ξεκίνησαν πριν από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και συνεχίζουν τώρα σε έναν τρελό ρυθμό ανόδου, μήπως είναι δυσβάσταχτες έως αβάσταχτες για τους Ευρωπαίους πολίτες;

-Μήπως το πανίσχυρο λόμπι των Γερμανών Βιομηχάνων αρνείται να απεμπολήσει μέρος των κερδών του και την έντονη παρουσία του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό βιομηχανικών προϊόντων, διεκδικώντας «δίχως όρια» φθηνή ενέργεια;

-Είναι πιθανό μετά από 30 περίπου χρόνια και με επάρκεια της Πράσινης Ενέργειας, Υδρογόνου κ.λπ. να τεθεί στα αζήτητα ο υποθαλάσσιος πλούτος μας;

-Μια καθαρή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για συνεκμετάλλευση θα έλυνε τα χέρια της (ποιας;) ελληνικής κυβέρνησης;

-Οι καθημερινές συζητήσεις σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ μιλάνε για επίσπευση (Μάιο;) των εθνικών εκλογών με διάφορες αιτιάσεις και οι κυβερνητικές παροχές και υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν ….

-Ποια μονοκομματική όμως κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει (συνεπικουρούμενη από μεγάλα συμφέροντα, κολοσσούς εταιρείες εκμετάλλευσης γαιανθράκων, Κομισιόν, νταβατζήδες, παπαγαλάκια κ.α.) την όποια δικαστική απόφαση, έστω διεθνούς δικαστηρίου;

-Μια τρικομματική κυβέρνηση (συν τους προθύμους) μετά από τις εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να φέρει εις πέρας το «κοινωφελές» έργο;

-Η μάχη της πρωτιάς στις εκλογές ίσως δώσει τον επόμενο πρωθυπουργό, που μπορεί και να μην είναι απαραίτητα ένας εκ των προέδρων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝ.ΑΛ. εάν λ.χ. εμφανίσουν μικρά ποσοστά ή για άλλους λόγους. Τότε μπορεί να εμφανισθεί κάποιος άλλος «παπα» σωτήρας ….

Για ένα «κοινωφελές» έργο …..    Για το καλό μας …..