Τίτλοι τέλους για τη ΔΕΗ; – Γράφει ο Στυλιανός Μαυρίδης

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ;

Οδεύοντας προς το τέλος της 4ετίας της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει το πρόβλημα της ΔΕΗ όχι απλώς άλυτο, αλλά και μερικά δισεκατομμύρια διογκωμένο. Ματαιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας και προχωρώντας στην εκχώρηση σε ιδιώτες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος με την μορφή των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε χαμηλές τιμές, έδειξαν ανικανότητα (αν όχι σκοπιμότητα) και πρωτοφανή αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους, κατόρθωσαν να «γονατίσουν» οικονομικά την επιχείρηση και να την απομακρύνουν από όλες τις επιχειρηματικές της προοπτικές.

Για του λόγου το αληθές, παρέλαβαν τη ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις και την έριξαν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Tα κέρδη της ΔΕΗ έως το 2014 ήταν πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα μετρά ζημίες ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ και χρέη περίπου 4 δις, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζουμε τις οφειλές προς αυτήν, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα 2,8 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία προτείνει την άμεση και σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της και την εφεύρεση ενός «στρατηγικού επενδυτή», ο οποίος δήθεν θα την εξυγιάνει, προτάσεις αναποτελεσματικές και αν μη τι άλλο ασύμφορες για το Κράτος και τους πολίτες.

Το ζήτημα της ΔΕΗ αφορά ειδικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Φλώρινας, καθώς η Επιχείρηση έχει δημιουργήσει στην περιοχή περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες σήμερα απειλούνται. Ο στόχος τους είναι η πλήρης απαξίωση της ΔΕΗ και η πώλησή της σε τιμή ευκαιρίας, η απόλυση των ντόπιων εργαζομένων και η αντικατάστασή τους ενδεχομένως με εργάτες ασιατικής ή άλλης καταγωγής με μισθό όχι μεγαλύτερο των 300 ευρώ και με δώρο τα νερά στον ιδιώτη. Για παράδειγμα, ο ΑΗΣ Μελίτης που μαζί με το φράγμα κόστισε περί το 1 δις ευρώ, είναι σήμερα είναι προς πώληση για μόλις 25 εκατομμύρια, χωρίς μάλιστα, όπως φαίνεται, να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιχείρηση διέθεσε το σύνολο της παραγωγής ενέργειάς της στους ανταγωνιστές και κατέληξε να αγοράζει χοντρική με υψηλό κόστος. Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι στα Βαλκάνια, λόγω εξαγωγής του 50% αυτής της ενέργειας από τους ιδιώτες, οι γειτονικές χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές από ότι εμείς! Ή το ότι διέθεσε 5 εκατομμύρια και αγόρασε τη Σκοπιανή εταιρία EDS (του Ζάεφ). Προς τι;

Καλά τα Γερμανικά βραβεία για τον πρωθυπουργό, αλλά δεν θα σώσουν τον Γίγαντα (ΔΕΗ).

Και βέβαια, όσον αφορά στα βραβεία να επισημάνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα στο Βερολίνο οι κκ Μέρκελ και Μακρόν είχαν προσκαλέσει τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων για να συζητήσουν την ενταξιακή διαδικασία των γειτονικών μας χωρών. Δυστυχώς, παρά τις θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τον δήθεν αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας, η Ελλάδα δεν ήταν εκεί. Γιατί η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στη Σύνοδο αυτή που αφορούσε σε τόσο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή μας; Το πρόβλημα μάλιστα, είναι πιο μεγάλο αν συνυπολογίσουμε την παρουσία τόσο της Κροατίας όσο και της Σλοβενίας.

Για να επιστρέψουμε όμως, στο ζήτημα της ΔΕΗ, πέρα των ανωτέρω, λόγω της ΔΕΗ, η Περιφέρειά μας, παρότι στην πραγματικότητα είναι από τις πιο φτωχές, εμφανίζεται πλασματικά πλουσιότερη στο κατά κεφαλήν εισόδημα, με αποτέλεσμα να χάνουμε πόρους από τα προγράμματα συνοχής της ΕΕ, που είναι αναγκαίοι για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Απέναντι στην κακή διαχείριση και στις αποτυχημένες προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που απαξίωσαν πλήρως τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και ηλεκτρικής εμπορίας στην Ελλάδα και τη 15η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με 17.000 περίπου εργαζόμενους, και στις αναποτελεσματικές προτάσεις της ΝΔ, πρέπει να σταθούμε με ρεαλισμό και σχέδιο, με αποτελεσματικές προτάσεις και λύσεις, με γνώμονα τη διάσωση της επιχείρησης, τη διατήρηση της δημόσιας διαχείρισής της, την ανάπτυξη της περιοχής, την προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε τελικά να επιτευχθεί η εξυγίανση της ΔΕΗ, η αύξηση των κερδών της και βέβαια η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους όλους πολίτες.

Η άποψή μας είναι :

  1. Να πωληθεί μέρος μόνο των μετοχών της ΔΕΗ, ώστε να παραμείνει η διαχείριση στο δημόσιο.
  2. Όχι στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
  3. Να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες μονάδες με πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων λιγνιτικών αποθεμάτων.
  4. Ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο με ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γεωθερμία, αιολικά πάρκα κλπ)
  5. Πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  6. Να αποσυνδεθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα της Περιφέρειας μας από το προϊόν της ΔΕΗ, ώστε να αντληθούν περισσότεροι πόροι από τα πακέτα συνοχής της ΕΕ για την περιοχή.
  7. Να καθιερωθεί ένα ειδικό τέλος αποδιδόμενο στην περιοχή της Φλώρινας, ως  αντιστάθμισμα για την ρυπογόνο δραστηριότητα της.

 

Με τις ανωτέρω σκέψεις συνεχίζουμε με συνέπεια την επικοινωνία που έχουμε ξεκινήσει μέσα από μια σειρά άρθρων, τα οποία επεξεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου, προκειμένου να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα αυτά και τελικά, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη ημέρα για τον τόπο μας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να μάθει περισσότερα για εμένα, να επικοινωνήσει μαζί μου, να διατυπώσει παρατηρήσεις ή σκέψεις ή να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή μέσω της ιστοσελίδας : www.mavridislawoffice.eu  ή του email : [email protected].

 

Είναι ώρα να στείλουμε στις επερχόμενες εκλογές ένα πρώτο σοβαρό και ξεκάθαρο μήνυμα, καταδικάζοντας τόσο τις πολιτικές απαξίωσης της ΔΕΗ όσο και τις όποιες αναποτελεσματικές και ασύμφορες προτάσεις.

Είναι ώρα να συμφωνήσουμε όλοι μαζί και να πάρουμε μέτρα επείγοντα, αλλιώς φοβάμαι ότι θα παρακολουθούμε τον γίγαντα να γονατίζει, παρασύροντας μαζί του τις τράπεζες, την ανάπτυξη και την οικονομία.

 

Ναι, ακόμη μπορούμε να δράσουμε, αν ενωθούμε και είμαστε αποφασισμένοι ενάντια στα συμφέροντα των λίγων.

 

Θα το κάνουμε; Η θα βιώσουμε τα χειρότερα; Στο χέρι μας είναι…..

 

Στυλιανός Δ. Μαυρίδης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ

υπ. Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ Φλώρινας