ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Παπαγιάννη συμμετείχε με τα Μπαμπάρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα δράσης «Οι δρόμοι του κουδουνιού» ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον Σοχό, στην 4η Ευρωπαϊκή πομπή κωδωνοφόρων.

Η εκκίνηση της πομπής έγινε από τον Λευκό Πύργο προς ανατολάς στην παραλία και κατέληξε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (έφιππος). Κάθε ομάδα έκανε μικρή αναπαράσταση του εθίμου (δρώμενο).

Τα Μπαμπάρια, μας εντυπωσίασαν με τις παράξενες στολές αλλά και το δεκάλεπτο δρώμενο. Αποτελούνταν από 15 άτομα όλοι άνδρες και περιελάμβανε τον γαμπρό, τη νύφη, τον παππού με τη γιαγιά, τον καμπούρη «γκάρμπατς» κουρελής και ζαβολιάρης και τον γιατρό.

Χόρεψαν το χαρακτηριστικό σκοπό την Μπαμπάρτσκα, χοροπηδώντας υπό τους δυνατούς ήχους των κουδουνιών.

Ο καμπούρης, το πειραχτήρι της παρέας συνεχώς ενοχλούσε τη νύφη ώσπου έφαγε το ξύλο του από τον γαμπρό και τους προστάτες της ομάδας και έτσι βρέθηκε καταγής ώστε για να συνέλθει χρειάστηκε η παρέμβαση και τα γιατροσόφια του γιατρού και έτσι έγινε καλά.

Τέλος έγινε η επιχείρηση απαγωγής της νύφης από τους μνηστήρες, όμως δέχτηκαν την άμεση αντίδραση των φυλάκων της ομάδας και έτσι γλίτωσε.

Συμμετείχαν στη συνάντηση πολλές ομάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Πρώτος και καλύτερος ο Σοχός του Λαγκαδά, η όμορφη Έδεσσα με τις αρκούδες της. Το Βαμβακόφυτο Σερρών με τους Μπαμπούγερους. Πολλά χωριά της Δράμας, το Μοναστηράκι, οι Πύργοι Προσοτσάνης με τους αράπηδες, η Πετρούσα Προσοτσάνης με τους αράπηδες, η Καλή Βρύση Προσοτσάνης με τους Μπαμπούγερους, το Παγονέρι με τους αράπηδες και ο Ξηροπόταμος με τους αράπηδες.

Οι Γόνοι του Δήμου Τεμπών με τα λουγκατσάρια, το Λιβάδι, βλαχοχώρι στα βόρεια του Νομού της Λάρισας, με τα Μπαμπαρούλια, ο Παλαμάς Καρδίτσας με τα Ρουγκατσάρια, το Αγναντερό Καρδίτσας με δύο δρώμενα, τον καραγκούνικο γάμο και την αρπαγή της αρκούδας. Το Δίστομο Βοιωτίας με τις ράβδους όπου στην κορυφή τους είχαν κέρατα γίδας και ένα κλαδί ελιάς. Η Σκύρος με τους γέρους, τις κορέλες και τους Φράγκους. Από το εξωτερικό συμμετείχαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Γαβριήλ Μήνου