Το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου

-Το φυσικό αέριο είναι ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης για αυτό  έχει έτοιμο ένα έκτακτο σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής του.

-Σε εκτενή ρεπορτάζ του Mega παρουσιάστηκε το σχέδιο που προβλέπει μείωση της κατανάλωσης αλλά  και οριστική διακοπή σε μια σειρά δομών και επιχειρήσεων.

-Το έκτακτο σχέδιο θα εφαρμοστεί μόνο εάν και αφού έχει γίνει εξοικονόμηση και δεν έχει βρεθεί λύση από άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

-Συγκεκριμένα, προβλέπει την διακοπή του φυσικού αερίου σε περίπτωση έλλειψης πρώτα σε:

.Πολύ μεγάλες βιομηχανίες

.Εξαγωγές

.Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο

-Στην συνέχεια και εφόσον συνεχίσει η έλλειψη φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν:

.Μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις (άνω των 100 GWh)

.Μικρές επιχειρήσεις

.Κτίρια Δημοσίου

.Βουλή

.Προεδρία της Δημοκρατίας

.Νοσοκομεία

.Σχολεία

.Αεροδρόμια

.Πρατήρια υγρών καυσίμων

-Η τελευταία κατηγορία που θα κοπεί το φυσικό αέριο αν συνεχιστούν οι ελλείψεις, είναι τα νοικοκυριά, κάτι που σήμερα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

-Οι τιμές τις ενέργειας  έχουν εκτιναχτεί στα ύψη με αποτέλεσμα  οι καταναλωτές να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg μένει στις αρχικές θέσεις του για πλαφόν στις τιμές, τονίζοντας:

«Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών. Κανένα νοικοκυριό εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται με τυχαίο τρόπο».

Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δημοσιογράφος

Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ