«Το όνομά μας, η ψυχή μας»

 «Το όνομά μας, η ψυχή μας»

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Φ.Σ.Φ.Α.

για τις εξελίξεις στο σκοπιανό

 

Την ώρα που το γειτονικό κράτος των Σκοπίων βρίσκεται μπροστά σε περιπέτειες που δοκιμάζουν τη συνοχή του, ώστε να απειλείται ακόμη και με διάλυση, τίθεται εκ νέου στα πολλά (φανερά ή μυστικά) διπλωματικά τραπέζια, εντός και εκτός Ελλάδας, η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, ως υποχρεωτικού προσδιοριστικού – συνθετικού του ονόματος του.

Το ζήτημα είναι, προφανώς, αρκετά σοβαρό για να περιοριστούμε στο ρόλο του άφωνου, παθητικού παρατηρητή (και πολύ περισσότερο του κλακαδόρου χειροκροτητή) παραχωρώντας εν λευκώ τη διαχείρισή του στον οποιονδήποτε.

Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε “θεσμούς” στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Πατρίδας μας ούτε, προφανώς, διεκδικούμε έναντι των συμπατριωτών μας την αποκλειστικότητα στην πατριωτική ευαισθησία. Οπωσδήποτε, όμως, δεν θα σωπάσουμε από φόβο μη τυχόν και μας χαρακτηρίσουν “ακραίους”, “φανατικούς” κλπ. όσοι “γνωστοί – άγνωστοι” επιδιώκουν να επιβάλουν καθεστώς σιωπής…

Εν προκειμένω, λοιπόν, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τη χρήση στην ονομασία του γειτονικού κράτους του όρου “Μακεδονία”, υπό οποιαδήποτε μορφή (ως συνθετικού ή ως προσδιορισμού).

Η θέση αυτή, που διατυπώνεται χωρίς κανένα πάθος, μίσος ή εκδικητικότητα (ακόμα και για όσους κάποτε επιβουλεύτηκαν την πατρώα Μακεδονική γη), απορρέει από την πεποίθησή μας ότι σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιτευχθεί μία λύση που θα σέβεται τα δίκαια και τα συμφέροντα τω Ελλήνων.

Σίγουρα δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστέψουμε τις τόσο επίμονα μονότονες αναλύσεις των διαφόρων “ειδικών” στα ελληνικά ΜΜΕ, που αναφέρονται στα πάσης φύσεως χρονίζοντα προβλήματα  (κοινωνικοπολιτικά, εθνικά – φυλετικά, θρησκευτικά κ.ά.) και τις διαφορές των Δυτικών Βαλκανικών κρατών, που -ω, του θαύματος! – θα λυθούν αυτομάτως με την απλή εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” από την Ελλάδα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, και ισχυρότερη έναντι αυτών των χωρών παραμένει, και κατά πολύ σταθερότερη εσωτερικά (όσο κι αν προσπαθούν φιλοτίμως κάποιοι κύκλοι να εγείρουν ζητήματα που θα πλήξουν τη συνοχή της).

Δεν μας αγγίζουν, επίσης, οι εκτοξευόμενες απειλές περί νέου Βαλκανικού, ακόμα και Παγκοσμίου πολέμου στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, αποκλειστικά και μόνο επειδή ένα νεότευκτο και γειτονικό κράτος της Βαλκανικής χερσονήσου, το οποίο στηρίζουμε εδώ και δεκαετίες παρά την οικονομική μας κρίση, αρνείται να αποδεχτεί ένα όνομα που δεν θα προκαλεί τους γείτονές του και θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή του πορεία.

Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα στη νότιο Βαλκανική και τον ανταγωνισμό για τον έλεγχό της μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Γνωρίζουμε, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα προετοιμάζει τον δρόμο ή ακολουθεί.

Ταυτόχρονα, διακρίνουμε τα – δελεαστικά, οπωσδήποτε – ανταλλάγματα που ήδη άρχισαν να προσφέρονται στη χώρα μας, με τρόπο που βάζει σε προβληματισμό τον κοινό νου. Ποιος ξέρει αλήθεια, πόσα άλλα παρόμοια ανταλλάγματα ακολουθούν, μέχρι πότε θα παρέχονται ή – το χειρότερο – τι ακριβώς έπεται των «δώρων» αυτών; Και όλα αυτά, βέβαια, με τη μία και μοναδική υποχρέωση εκ μέρους μας: την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία…

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν Έλληνες – πολίτες και πολιτικοί – που βλέπουν το όνομά μας και ό,τι το συνοδεύει – Ιστορία και Πολιτισμό χιλετιών – ως εμπορεύσιμη αξία που ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουν. Αν, όμως, κάποιοι (κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι κλπ.) υποκύπτοντας στους πειρασμούς, τις πιέσεις, την “ανάγκη”, τολμήσουν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα να γνωρίζουν ότι θα έχουν το αιώνιο ανάθεμα των Ελλήνων, και ότι ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αποδεχθούμε τετελεσμένα που υποβιβάζουν τη συνείδησή μας σε ανταλλάξιμο προϊόν.

Γιατί εάν δεχόμασταν την παραχώρηση του ονόματός μας θα έπρεπε να ξεθάψουμε τα κόκκαλα των παππούδων και προπαππούδων ηρώων μας, να αφανίσουμε τους τάφους τους και, τέλος, να φωνάξουμε “κορόιδα νεκροί”.

Και κάτι ακόμη: μια “λύση” που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα. Μόνο τυφλοί δεν μπορούν να το δουν…

Η καλή γειτονία, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και το συμφέρον των λαών (κυρίως του λαού της γείτονος που απειλείται από άλλους εθνικισμούς – και, πάντως, όχι από τους Έλληνες) απαιτούν καθαρές λύσεις και καλούμε τους πολιτικούς φορείς να υπερασπιστούν χωρίς μισόλογα το εθνικό συμφέρον. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού…

 

             Το όνομά μας, η ψυχή μας

ή, αλλιώς,

             Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!