“Φτωχός” είναι όποιος δεν έχει υπομονή – Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Όλοι γνωρίζουμε, ότι η υπομονή συνοδεύεται με επιτυχίες και απόκτηση πολύτιμης πείρας από τα μαθήματα της ζωής. Πλούσιος σε χρήματα δεν είναι πάντοτε ο υπομονετικός άνθρωπος οπωσδήποτε, για αυτό θα επικεντρωθούμε κυρίως στον πλούτο των εμπειριών.

Ψυχική και σωματική κούραση καταβάλλουμε για να ολοκληρώσουμε μία προσπάθεια είτε σπουδών είτε κατασκευής έργου είτε εξαγωγής συμπερασμάτων κάποιας συμπεριφοράς συνανθρώπων μας που μας ταλαιπωρούν με οποιοδήποτε τρόπο κάποτε.

Επιτυχία στις εξετάσεις έχουν οι μαθητές και οι φοιτητές μετά από συστηματική υπομονετική μελέτη σε καθημερινή βάση.

Ο γεωργός, ο κτίστης, ο εργάτης, ιδρώνουν καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στη ζωή με μεγάλους κόπους και υπομονή ατέλειωτη. Οι δυσκολίες που προκύπτουν, ξεπερνιούνται με ανυποχώρητο κουράγιο ολάκαιρης ζωής. Εκείνος που εγκαταλείπει τις προσπάθειές του, αφήνει πίσω του ένα έργο ημιτελές- μισοτελειωμένο. Οι αντιστάσεις- δυσκολίες κάμπτονται- λυγίζουν με τη συνεχή και αμείωτη προσπάθεια μας.

Μία πολύ δύσκολη και κουραστική εξίσου δουλειά γίνεται πιο ανεκτική και διαχειρίσιμη, αν τη μοιράσουμε σε δύο- τρία κομμάτια- μέρη για να υπάρχει κατανομή των βαρών, όπως ακριβώς οι δόσεις στα δάνεια.

Ο προγραμματισμός με τη μεθόδευση της εργασίας μας νικά εμπόδια και προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία εκτέλεσης κάποιου έργου. Συγκεκριμένα: το βάψιμο- ελαιοχρωματισμός ενός σπιτιού, το σκάψιμο ενός κήπου, το κλάδεμα ενός αμπελιού, προϋποθέτουν υπομονή και επιμονή για να στεφθούν με επιτυχία οι δουλειές μας καταληκτικά.

Μαζί με τους κόπους που καταβάλλουμε, αντλούμε συγχρόνως μεγάλη και αξιόλογη πείρα για την παραπέρα ζωή μας. Πλούσιοι επομένως σε εμπειρίες γινόμαστε και όχι κατ’ ανάγκη σίγουρα πλούσιοι σε χρήματα πολλά. Αν υποθετικά, δεν δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε κόπους σωματικής και ψυχικής αντοχής οποιασδήποτε μορφής, δεν καταφέρνουμε να δρέψουμε- μαζέψουμε καρπούς- ωφέλιμες εμπειρίες της ζωής μας.

Οι αργόσχολοι- αραχτοί τεμπέληδες, συνήθως παραδίδουν «μαθήματα» εμπειριών σε θεωρητικό επίπεδο, γι’ αυτό και αεροβατούν εκτεταμένα σε συντροφιές παρόμοιο φλύαρου περιβάλλοντος συνήθως.

Διατείνονται ότι είναι γνωστές και ειδήμονες « επί παντός επιστητού» και εκσφενδονίζουν τις μετέωρες απόψεις τους με τρόπο ακατάσχετο- ατέλειωτο. Είναι κήρυκες πολλές φορές της εργασίας και της υπομονής μόνο και όχι αγωνιστές ή θεράποντές της.

Η υπομονή πηγάζει ευθέως μόνο από την πράξη- εφαρμογή της εργασίας σε σκληρές δοκιμασίες με τρόπο ανυποχώρητο.

Η έμπειρη ανεκτικότητα πολλών ανθρώπων ερμηνεύεται σε σωστή διόπτευση της

ζωής και συμπεριφοράς ολοκληρωμένων ανθρώπων που αποκόμισαν από την οποιαδήποτε επαγγελματική τους ενασχόληση σε ορθή πλεύση στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Η υπομονετικότητα ή καρτερικότητα είναι μαργαριτάρι- θησαυρός για να προκόψουμε σε οποιαδήποτε δουλειά. Καρπούς- οφέλη δεν παίρνουμε στη μέση της διαδρομής της υπομονής, αλλά στο τέλος που φαίνονται ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα του χρόνου που ξοδέψαμε για το τελικό συμπέρασμα. Ωριμότητα σκέψης και συνδιαλλαγής δείχνουμε στους άλλους με την στάση μας ως υπεύθυνοι άνθρωποι του διαλόγου και του συμβιβασμού και όχι του απόλυτου μονόλογου και του αυταρχισμού.

Ενδεικτικά θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας λίγα γνωμικά, για να δυναμώσουμε το λόγο μας συνοπτικά- με λιγότερα λόγια και να εξαχθούν αβίαστα τα συμπεράσματα της κριτικής σας.

Με την υπομονή τα πάντα δούλα γίνονται.

Κάθε αποτυχία είναι ένα βήμα προς την επιτυχία.

Η υπομονή φέρνει τριαντάφυλλα.

Θα κλείσουμε το σημερινό μας δημοσίευμα με ένα Ιταλικό γνωμικό για προβληματισμό ή πειστικότητα κάθε αναγνώστη μας:

Η υπομονή είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ