H προνοητικότητα σε κάθε μας βήμα

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Οι σκέψεις μας εκ των προτέρων μας οδηγεί στη σωστή συμπεριφορά η εργασία, ενώ εκ των υστέρων η σκέψη, μας περιπλέκει σε λάθη ή παραλήψεις συχνά.

Η προνοητικότητα, ως σύνθετη λέξη προ και νόηση, χαρακτηρίζει τους συνετούς και έμπειρους ανθρώπους. Δεν υποτιμούμε κανέναν αναγνώστη μας στη  λογικότητα, ενώ στόχο έχουμε με το σημερινό μας άρθρο να βοηθήσουμε απλούς ανθρώπους, να «ζυγίζουν» τη σκέψη τους καλά πριν από κάθε τους πράξη.

Ένα αρχαίο γνωμικό μας συμβουλεύει θαυμάσια: «οι δεύτερες σκέψεις είναι καλύτερες από τις πρώτες». Διασταυρώνουμε πιο καλά τα δεδομένα όταν ξανασκεφτόμαστε κάτι και οδηγούμαστε σε καλύτερο συμπέρασμα ή λύση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στον καθένα μας που αλλάξαμε γνώμη για κάποιο πρόβλημα ή συμπεριφορά.

Μια ματιά στον κοινωνικό μας περίγυρο μας πείθει ότι μερικοί συνάνθρωποί μας από τη φύση τους ή τις περιστάσεις, σχεδόν πάντοτε διακρίνονται για την ορθή γνώμη τους και γι’ αυτό αποσπούν τη βαθιά εκτίμηση – αξία των άλλων.

Η «ρηχή» επιφανειακή και επιπόλαιοι γνωστοί συνάνθρωποί μας δεν πείθουν κανέναν σε μια συζήτηση γιατί δεν έχουν βαρύτητα – αξία τα λόγια που ξεστομίζουν. Λένε πολλά και κουράζουν τους συνομιλητές τους γρήγορα, με αποτέλεσμα την απόρριψή τους νωρίτερα ή αργότερα στη συνέχεια τυχόν διαλόγου.

Θα αναφέρουμε άλλο ένα αρχαίο γνωμικό: «οι λογικοί προνοούν ενώ οι μη λογικοί μετανοούν» που έχουμε αναπτύξει προ ετών από τις στήλες της εφημερίδας μας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος ανάμεσά μας που δεν μετανόησε για κάποια σκέψη ή πράξη του κάποτε. Πείρα αποκτούμε όλοι μας από τα παθήματα που γίνονται άριστα μαθήματα στη συνέχεια.

Κατά κανόνα γενικότερα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η προνοητικότητα αυξάνεται με την ηλικία του καθενός μας στη ζωή και γι’ αυτό λέμε τους πιο νέους άπειρους ενώ τους μεγαλύτερους έμπειρους.

Κλείνοντας το σημερινό μας δημοσίευμα, θα επισημάνω ότι η προνοητικότητα είναι χρήσιμη σε πάρα πολλές περιστάσεις στη ζωή μας ως ασφαλής δείκτης πορείας ή καλύτερα ως πυξίδα του κοινωνικού μας προσανατολισμού.

Πέτρος Πρ. Γούλιος

Φλώρινα