To φυλάξαι τ’ αγαθά του κτήσασθαι χαλεπώτερον (Δημοσθένης)

Γράφει ο Πέτρος Γούλιος

Το να διαφυλάξεις τα αγαθά (περιουσιακά στοιχεία, χρήματα) είναι πιο δύσκολο από το να τα αποκτήσεις, τονίζει από την αρχαιότητα 4ο αιώνα π.Χ. ο μεγάλος πολιτικός και ρήτορας των Αθηνών.

Δεν είναι λίγοι συνάνθρωποι δίπλα μας που κληροδότησαν από τους γονείς αρκετά περιουσιακά στοιχεία και τα σπατάλησαν στη συνέχεια αντί να τα προσαυξήσουν. Τα χρήματα που βγάζουμε με δικούς μας κόπους τα ξοδεύουμε με λογικότητα, γιατί αναλογιζόμαστε τους κόπους μας, ενώ αυτά που κληρονομούμε είναι ως δώρα των γονέων ή συγγενών μας.

Συνήθως με ξένους και όχι δικούς μας κόπους «ανοίγουν» φτερά και πετάνε – ξοδεύονται απλόχερα. Όσο πιο δύσκολα βγάζουμε το μεροκάματο, τόσο πιο «σφιχτά» το ξοδεύουμε. Αυτό το γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν στα «πέτρινα» χρόνια όπως τα αποκάλεσαν.

Ο μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης γνώριζε άριστα την τέχνη να πείθει τους συμπολίτες του και να τους παρασέρνει με το μέρος του και να τον ψηφίζουν ως άρχοντα της πόλης. Στην καθημερινή μας ζωή έχουμε συχνά παραδείγματα συμπολιτών μας που σπατάλησαν περιουσίες ολόκληρες σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ άλλοι με «σφιχτό» τρόπο διαχειρίστηκαν τα οικονομικά τους και αύξησαν την περιουσία τους.

Τα χρήματα έχουν δύναμη τρομερή και μας δοκιμάζουν στην διαχείριση. Ένα αρχαίο γνωμικό μας πείθει: Ούτε ίππω χωρίς χαλινώ ούτε χρήμα χωρίς λογισμό ασφαλώς χρήσασθαι, δηλαδή ούτε άλογο χωρίς χαλινάρι ούτε χρήμα χωρίς λογική με ασφαλή τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Την περασμένη δεκαετία βιώσαμε μεγάλη οικονομική κρίση με τα μνημόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην κηρύξουμε πτώχευση. Μερικοί συμπολίτες σε μεγαλουπόλεις που ήσαν πλούσιοι με καταστήματα ή βιοτεχνίες από κακή διαχείριση των οικονομικών τους, κατέληξαν στα κοινωνικά συσσίτια του δήμου Αθηναίων μαζί με τους πολύ φτωχούς.

Άλλοι βρέθηκαν στη φυλακή για μεγάλα χρηματικά ποσά που χρωστούσαν σε εργοστάσια ή μεγαλεμπόρους. Στις μέρες μας άνθρωποι της μεσαίας κοινωνικής τάξης ή και της κατώτερης τολμούν και αγοράζουν αυτοκίνητα επιβατικά πολυτελείας μεγάλου κυβισμού για κοινωνική προβολή. Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σε δύσκολη οικονομική θέση, το απευχόμαστε.

Η ανώτερη κοινωνική τάξη των πλουσίων έχει οικονομικές δυνατότητες για αγορά ακριβών επιβατικών αυτοκινήτων, γιατί έχουν έκταση μεγάλη τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα χαραγμένα με καρφιά ακριβά αυτοκίνητα είναι πράξεις ζηλότυπων ανθρώπων που δεν αρέσκονται να βλέπουν συνανθρώπους τους με ακριβά επιβατικά.

Τέλος όλα τα παραπάνω ας χρησιμεύσουν σε συμπολίτες μας να μην γίνονται στόχοι ζηλοφθονίας.

Πέτρος Πρ. Γούλιος