Αιτήματα κατάληψης από το τμήμα γεωπονίας Φλώρινας του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας

Τέρμα πια στην κοροϊδία

Θέλουμε πτυχία με αξία!

Χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι των τμημάτων που δημιουργήθηκαν από τις «πανεπιστημιοποιήσεις», στις Γεωπονικές σχολές και αλλού με κινητοποιήσεις και γενικές συνελεύσεις, απαιτώντας το αυτονόητο: Να αναγνωριστούν τα πτυχία μας, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ο υφυπουργός παιδείας Αγγ. Συρίγος ανέφερε με θράσος πώς σε «εκκρεμότητα» βρίσκεται το % των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, είμαστε δεκάδες χιλιάδες οι φοιτητές που

κυριολεκτικά «βρισκόμαστε στον αέρα», τα πτυχία μας δεν αναγνωρίζονται… και η κοροϊδία «πάει σύννεφο»… Εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια:

Φτιάχνονται επιτροπές που «εξετάζουν» το θέμα και μετά «χάνονται»…

Συνεχώς ακούμε για αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των τμημάτων, οι οποίες και γίνονται και βγάζουν θετικά αποτελέσματα, αλλά τελικά δεν «καλύπτουν» το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων μας., αλήθεια τι ακριβώς αξιολογούν και πιστοποιούν, εφόσον δεν αναγνωρίζουν την αξία των σχολών μας. Το ένα υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι στο άλλο και όλοι μαζί στις επαγγελματικές ενώσεις…Πριν λίγες μέρες, ακούσαμε από την κυβέρνηση, δια στόματος υφυπουργού παιδείας, ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα πτυχία μας θα συνεχίσουν να μην αναγνωρίζονται για τουλάχιστον 1,5 χρόνο ακόμα!Την ίδια ώρα τα πτυχία των 3ετών ιδιωτικών κολεγίων έχουν εξισωθεί με αυτά των άλλων Πανεπιστημίων & των Πολυτεχνείων και οι απόφοιτοι τους αποκτούν πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα που οι πανεπιστημιακοί απόφοιτοι δεν έχουν.

Δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία των σχολών μας αυτοί που τα έφτιαξαν! Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα όταν σκοπός των σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου είναι να μας προετοιμάζουν για να εργαστούμε ως απόφοιτοι σε τομείς που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, Ένας τρόπος υπάρχει για να τα καταφέρουμε:

Δυναμώνουμε την διεκδίκηση μέσα από μας φοιτητικούς μας συλλόγους! Απαιτούμε, με ευθύνη μας κυβέρνησης, να παρθούν εδώ και τώρα, μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών μας και επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων μας. Διεκδικούμε:

  • Να αναγνωριστούν τα πτυχία μας ως ΠΕ (σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου), κατοχυρώνοντας έτσι ότι έχουμε επαγγελματική πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνώριση.
  • Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Να συγκροτηθούν αναβαθμισμένα σύγχρονα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτό σημαίνει αντιστοίχιση μαθημάτων, συγγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών με εκείνα των τμημάτων που έχουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.
  • Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού, να γίνει μονιμοποίηση των εκτάκτων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων.
  • Να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και να αναβαθμιστούν όλοι οι χώροι που ανήκουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα. Να διαμορφωθούν νέες αίθουσες για μαθήματα και εργαστήρια, με ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων ανάλογα με το αντικείμενο.

Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στην Πανελλαδική μέρα δράσης ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

“Τέρμα πια η κοροϊδία – θέλουμε πτυχία με αξία!”