Ανακοίνωση του Σωματείου εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας για την πρωτομαγιά

Σωματείο Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σε επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν Φλώρινας

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 10:30πμ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, τους εργάτες και τις εργάτριες που έπεσαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργαζομένων όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που μόνο φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και τεράστιες ανισότητες φέρνουν στη ζωή μας.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται κάτω από τη σκιά ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για άλλη μια φορά, έβγαλαν τα κανόνια τους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα κουμαντάρει ολόκληρες περιοχές, ποιος θα έχει τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια μεριά και από την άλλη η Ρωσία, δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των λαών, αλλά για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Οι λαοί πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, την καταστροφή των υποδομών, την προσφυγιά εκατομμυρίων ξεριζωμένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες που εμπλέκουν τον λαό μας όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς παρέχει διευκολύνσεις, αποστέλλει όπλα και άλλο εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα στο όνομα του πολέμου βλέπουμε την ακρίβεια να καλπάζει στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, στα τρόφιμα κ.α.

Οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν πρόκληση για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια που αναστενάζει καθημερινά μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κύμα ακριβείας και συνολικά στις ανάγκες της. Οι αυξήσεις όχι μόνο βρίσκονται αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν.

Είναι ζήτημα ανάγκης και πραγματικής ουσίας για τους εργαζόμενους και για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στα 825€, για  την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αυξήσεις που να είναι μεγαλύτερες από το κύμα των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, συνολικά στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα εισιτήρια κλπ.

Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει το αίσχος της νομοθετικής ρύθμισης του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση! Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη ζωή με τα ψίχουλα, το συμβιβασμό με τη φτώχεια. Να βάλουν στο κέντρο της συλλογικής πάλης την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, η ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν με τις αμέτρητες θυσίες τους οι εργάτες  του Σικάγο το 1886, οι καπνεργάτες το Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, οι διακόσιοι της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 44.

Διεκδικούμε:

  • ΕΓΣΣΕ με 825 ευρώ κατώτερο μικτό μισθό, ως βάση για αυξήσεις.
  • Επαναφορά των τριετιών- κατοχύρωση κυριακάτικης αργίας- πληρωμή υπερωριών.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα – Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
  • Κατάργηση: του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Μείωση της τιμής του ρεύματος και της τηλεθέρμανσης
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.